Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close
Bauma

Soluții flexibile pentru ambalarea cărnii tocate

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 27 mai, 2015

Combinând necesitățile unuia dintre cei mai mari procesatori de carne din lume, Edeka Südwestfleisch Rheinstetten, și experiența producătorilor de ambalaje de la Sealpac și Handtmann, echipa comună de specialiști a realizat recent un sistem inovator de ambalare a cărnii tocate cu materiale flexibile.  În ediția de față, vă prezentăm în rezumat principalele calități ale acestor ambalaje și modul în care noua soluție a fost pusă în practică.

 

Cei mari nu lucrează decât împreună

 

Concernul Edeka este unul dintre cei mai mari procesatori de carne ai planetei. Cu 900 de angajați care lucrează direct pe fluxul tehnologic și un total de 600 de tone de carne procesată în fiecare zi, în fabrica amplasată pe o suprafață de 40.000 de mp, provocările pe lanțul complet de prelucrare, ambalare, depozitare și transport al produselor finite nu sunt deloc mici. Pentru a ne da seama o dată în plus de dimensiunile afacerii, activitatea de la Edeka se desfășoară în trei schimburi pe zi, șapte zile pe săptămână.

 

Gama acoperă peste 2500 de produse care sunt distribuite în nu mai puțin de 1.250 de magazine proprii, numai în partea de Sud-Vest a Germaniei, lăsând la o parte restul țării și exporturile. Dintre toate produsele companiei germane, carnea tocată este și cea mai vândută, dar și cea mai sensibilă, fiind livrată atât carne de porc. de vită, cât și amestec sau carne organică, în deplină igienă și siguranță alimentară.

 

Cu scopul de a mări încrederea consumatorilor în produsele sale și de a garanta o dată în plus livrările pentru supermarket-uri, Edeka l-a desemnat pe Edwin Mantel, Manager de Productie, ca șef de proiect pentru realizarea unei noi linii de ambalare, acesta cooptând în echipa de specialiști ingineri de la Sealpac și Handtmann.

 

De la trei, pentru unul

 

Făcând o descriere a noii linii de ambalare, Edwin Mantel a declarat: „Linia de ambalare a fost realizată pentru noua linie de prelucrare a cărnii din Rheinstetten, linie care a fost deschisă oficial în 2011. Însă, din cauza problemelor de, ambalare și manipulare și ambalare a volumelor foarte mari de carne tocată, după numai doi ani, s-a simțit nevoia unei noi linii de porționare și ambalare în tăvi etanșeizate. De aceea, am transmis colegilor de la Sealpac și Handtmann o listă de cerințe care, de exemplu, să aibă capacitatea de porționare și ambalare de 3 tone pe oră, la un ritm de 120 de tăvi pe minut. Mai mult decât atât, ne-am dorit o anumită textură și imagine a ambalajului și a produsului final, precum și un proces de producție eficient.

 

Porționare și textură perfectă

 

Linia este compusă, în partea anterioară cu mașina de tocare, porționare și umplere în vid VF 630 Handtmann, toate aceste operațiuni făcându-se într-un singur pas. Combinația dintre un sistem de alimentare cu ocelulă cu palete și o unitate separată, controlabilă computerizat, care conține un cutter-polizor în linie, reduce sarcina de tăiere și scurtează mai multe etape de proces. Geometria sistemului de alimentare prin celule cu palete asigură un transport sigur și un flux constant de carne, ceea ce este important pentru precizia greutății. Toate datele de proces sunt

monitorizate în mod constant și vizualizate cu o simplă apăsare de buton. Trasabilitatea fiecărui lot este asigurată de software-ul HCU.

 

În ceea ce privește textura produsului, cu ajutorul setului de tăiere și setările unității polizor, granulația și nervurile de carne la sol sunt determinate precis, existând posibilitatea personalizării fiecărui proces, în funcție de tipul de carne procesată și de tipul de ambalaj.pentru produsul individual. În mod normal,  carnea tocată are o granulație de 2.2-4 mm. La schimbarea produsului nu rămâne decât montarea, unei alte plăci, cu alte dimensiuni ale orificiilor setarea optimă realizându-se automat, cu ajutorul datelor din memoria mașinii. Acest lucru permite reducerea timpilor de lucru și exclude funcționare defectuoasă.

 

Etanșare Smooth la viteze mari

 

După porționare și cântărire, un echipament Sealpac preia pe linie tăvile pe care le ghidează spre un încărcător automat și un separator de banda, spre un traysealer Sealpac A10. Această mașină este capabilă să sigileze 120 tăvi pe minut, ambalarea realizându-se în sistem MAP. După sigilare, tăvile trec prin detectoarele de metale, ulterior fiind etichetate și plasate direct în cutiile de transport.

 

De subliniat faptul că Edeka utilizează aproape exclusiv tăvi Mono PP transparente, consumatorii fiind foarte critici și dorind să vadă exact ce cumpără. În urma a numeroase încercări, configurația tăvilor a fost schimbată, în timpul realizării proiectului. În final s-a optat pentru tăvi cu o greutate de 10 grame, ultraușoare, care înseamnă mai puține materiale, mai multe economii, stabilirea unor noi etaloane de durabilitate și diminuări consistente de costuri.

 

Însă, tăvile ultraușoare au făcut ca procesul de etanșeizare să fie o adevărată provocatoare, ținând cont de vitezele mari de pe flux, dar și de transportul produselor finale. Este cunoscut faptul că, un sistem dublu de benzi de alimentare a  tăvilor dreptunghiulare sunt direcționate dinspre partea îngustă, deoarece oferă

mai multă stabilitate. Cu toate acestea, capacitatea nu este complet folosită, ceea ce înseamnă că sunt necesare cicluri mai rapide, care afectează negativ netezimea liniei, precum și costurile de intretinere. Acesta este motivul pentru care Sealpac utilizează clești ”de anticipare”, pe traysealere sale, în liniile de mare putere. Ca urmare, viteza de tranport pe benzi a fost redusă cu 30%, dar s-a compensat prin diminuarea tehnologică a ciclurilor de treceri pe minut, ceea ce a micșorat suplimentar costul de producție.

 

Dar, unde este flexibilitatea?

 

La întrebare răspunde tot Erwin Mantel: „Pe lângă creșterea vitezei de producție, am cerut, de asemenea, realizarea unei linii flexibile, cu multe componente interșanjabile, deoarece, ținând cont de preferințe, anotimpuri, sărbători, cantitățile și tipurile de carne tocată pe care le livrăm diferă mult pe parcursul unui an. Mai mult, pentru a răspunde cerințelor consumatorilor, Edeka, Sealpak și Handtmann au ținut cont de tendințe. De exemplu, ultimul produs de succes, din gama cărnii tocate este așa-numinut Cevapcici, în fapt, carne pentru kebab.

 

Pentru viitor, specialiștii în marketing de la Edeka văd o creștere a cererii de  burgeri proaspeți și bulete de carne, produse care sunt deja destul de comune în Marea Britanie, Benelux și alte țări din Vestul Uniunii Europene, unde gigantul german exportă de ani de zile.. Apoi, creșterea termenului de valabilitate a produselor va rămâne și pe mai departe un element important în retail-ul global, așa cum acționează Edeka. De aceea, Sealpac a contribuit la noua linie de ambalare cu sistemul său MAP +, unic pe piața ambalajelor, sistem care necesită mai puțin

vid, rezultând o expunere redusă a produselor, cicluri mai scurte de procesare, și un consumul redus de gaz pentru ambalarea cărnii tocate proaspete. Mai mult decât atât, sistemul oferă stabilitate culorii, pe parcursul întregii perioadei de valabilitate a produsului. (Traducere și adaptare după studiul Combining highest output with flexibility – how SEALPAC and Handtmann addressed the requirements for minced meat packaging at Edeka Südwestfleisch Rheinstetten”)

Efectul ambalării MAP asupra produselor din carne și pește
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 29 iunie 2017

Ambalarea în atmosferă controlată a devenit larg răspândită, această tehnologie oferind foarte multe avantaje, care încep cu mărirea duratei de viață a produslui la raft, și terminând cu elementul cel mai important, respectarea deplină a siguranței alimentare. Cu toate acestea, tehnologia MAP ridică încă unele probleme de care...

Tetra Pak a cumpărat Johnson Industries International
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 3 martie 2017

La finalul lunii februarie, Tetra Pak a anunțat achiziționarea companiei Johnson Industries International, specializată în proiectarea, dezvoltarea și fabricarea de echipamente și linii tehnologice pentru mozzarella.   Johnson Industries International produce de asemenea o gamă foarte largă de echipamente de tăiere și...