Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Somonul de crescătorie are prea mult plumb şi cadmiu

Autor: Ilie Stoianluni, 29 iulie, 2013

Experţii de mediu au avertizat cu privire la lipsa de susţinere a fermelor piscicole de mai bine de un deceniu, dar nu au făcut nimic pentru a aborda principalele neajunsuri ale acestui sector.

Agenţiile guvernamentale şi organizaţiile de mediu din întreaga lume au ales în mod constant să ignore previziunile îngrijorătoare atât pentru mediu, cât şi pentru sănătatea umană, în ierarhia intereselor predominând mai degrabă profitul pe care îl are această industrie înfloritoare.

Biologul Alexandra Morton a postat o serie de studii recente în ceea ce priveşte impactul somonului de crescătorie asupra sănătăţii umane, prezentate în filmul documentar „Somonul Confidenţial”.

În primele două săptămâni ale lunii iunie, rapoarte de toxicitate ale somonului de crescătorie au fost răspândite în cadrul buletinelor de ştiri din Norvegia, iar pe 16 iunie, Departamentul de Sănătate din Norvegia a avertizat cu privire la consumul de somon de crescătorie. Descoperirile pericolelor asupra sănătăţii umane, discutate de norvegieni în mass-media, au venit ca o surpriză chiar şi pentru ei, fiind cunoscut faptul că Norvegia este „patria somonului”.

Asociaţia de Mediu din Bergen, care conduce campania pentru piscicultura durabilă, a primit o scrisoare de la o firmă de avocatură angajată de către industria naţională de piscicultură, cu ameninţarea că vor fi daţi în judecată dacă nu opresc vânzarea de peşte de crescătorie.
Aşa cum a explicat şi Morton, Dr. Anne-Lise de la Universitatea din Begen, Norvegia, a subliniat câteva îngrijorări serioase cu privire la nivelurile ridicate de contaminanţi din somonul crescut în crescătorii. Aceşti contaminaţi toxici sunt legaţi de moleculele de grăsime din peştele sălbatic, iar în momentul când aceşti peşti sunt consumaţi împreună cu uleiuri bogate în grăsimi, aceste molecule pot intra în organism şi se depun pe celule.

Acest fenomen poate cauza probleme de sănătate şi reprezintă, în acelaşi timp, o ameninţare pentru sănătatea copiilor care se află în burţile mamelor însărcinate, consumatoare de somon. Aşa cum explică Morton, atunci când femeile nasc,
„depozitele” de toxine din corp ajung până la 90% în organismul primului copil născut al unei mame. Apoi, mai multe toxine sunt ulterior transmise prin laptele matern. De aceea este atât de important să evităm expunerile toxice în timpul copilăriei, pentru a preveni deteriorarea generaţiilor viitoare, precum şi ciclul de viaţă propriu.

Un studiu european care a implicat aproximativ 8000 de nou-născuţi a descoperit că femeile gravide care aveau un nivel ridicat de toxine în corpurile lor au dat naştere la copii cu greutate redusă, fapt care a avut un efect negativ asupra sănătăţii copilului. (Mai multe, pe www.amosnews.ro)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...