Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Sorin Minea: Cine va cumpăra porci vii din România?

Autor: Maria Demetriadjoi, 29 septembrie, 2016

(Agerpres) Referindu-se la ridicarea interdicției de export a porcilor vii, pentru România, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Alimentară – Romalimenta, Sorin Minea, a punctat că, la ora actuală, România importă peste 300.000 de capete de porcine, iar cât priveşte reluarea exportului de porci vii „S-ar putea să fie o afacere, dar întrebarea este: Cine va cumpăra?”. 
 

Minea a precizat: „La ora actuală, România importă peste 300.000 de capete de porcine. Importă pentru că genetica «Marca România» e sublimă, dar lipseşte. Deci, noi importăm porcii pentru a ne face marfa. Cantitatea de carne de porc de pe piaţa internă este undeva la 60 – 65% şi sunt un om darnic… Eu spun că este sub 60%…

 

Carnea asta se duce proaspătă, în general, pe piaţă. Pentru mezeluri, se cumpără carne din afară. S-ar putea ca exportul de porci vii să fie o afacere, dar întrebarea mea banală este: Cine va cumpăra? Pentru că să trimitem porci maturi de aici până în Germania, personal mă îndoiesc profund, fiindcă preţul va creşte. Poate facem un schimb cu Ungaria sau cu Bulgaria, pentru că altceva nu avem ce să facem (…) Nu ştiu dacă exportul de animale vii va fi rentabil. Personal, nu cred, dar dă bine…”.
 

În ceea ce priveşte pesta porcină, reprezentantul Romalimenta a menţionat că România este liberă de acest flagel, iar pe plan naţional, atunci când se vorbeşte despre creşterea porcilor, probleme majore sunt cu târgurile sau pieţele în care se vând porci vii şi cu păşunatul animalelor.
 

Reprezentantul Romalimenta a spus: „Teoretic, la ora actuală, Comunitatea Europeană este liberă de pestă porcină. România este liberă de pestă porcină. Interzicerea transportului de porc viu între ţările comunitare a fost, dintotdeauna, un abuz. Atât timp cât ţin sub control şi nu fac vaccinare, nu înţeleg de ce s-ar lua acea măsură. În Germania, de exemplu, există pestă şi a existat dintotdeauna şi tot a făcut exporturi, la fel şi în Lituania. România a făcut o greşeală acum mulţi ani când a reluat vaccinarea. La ora actuală, pesta porcină este o marotă. Să ne ferească Dumnezeu de cea africană! În rest, România are o singură problemă când ne referim la creşterea porcului: târgurile şi pieţele, respectiv păşunatul animalelor vii. Cu toate acestea, nu avem nicio problemă cu pesta porcină, repet”.

Ingrediente ”surpriză” pentru deserturile lactate
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 30 ianuarie 2019

Noile arome surprinzătoare sunt tendințe în toate categoriile de alimente și băuturi, iar industria lactatelor nu face excepție, mai ales când e vorba despre deserturi. Și, cu cât sunt mai exotice, cu atât sunt mai incitante pentru consumatorii care doresc din ce în ce mai mult noi experiențe. Tocmai de aceea, Food Business News a...

Vitamine cu relevanță pentru procesarea cărnii
Autor: Cristina Gavrilut  /   joi, 24 ianuarie 2019

Percepția noastră despre hrană s-a schimbat de-a lungul secolelor. Inițial, mâncarea a fost pur și simplu percepută ca mijloc de a obține substanțele nutritive și energia necesare organismului. Mai târziu, datorită evoluției din știința nutriției, a început să fie văzută ca un mijloc de sprijinire a creșterii și dezvoltării...