Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close
Conferinta

Sorin Minea: Legea 150 a devenit deja armă politică. E grav!

Autor: Ilie Stoianjoi, 16 februarie, 2017

Anunțata stare de infrigement care a fost aplicată, începând de ieri, României, din cauza Legii 150, a declanșat o adevărată furtună, atât în mediul de afaceri, cât și, deja, la nivel politic, parlamentar. Referindu-se la ultimele evenimente legate de acest subiect, domnul Sorin Minea, proprietar al firmelor Angst și Salsi, și Președinte al Federației Romalimenta, a declarat pentru revista Meat.Milk.:

 

”Infrigementul era așteptat de toată lumea, știam asta de luni de zile. În trecut, am atras atenția asupra gravelor neclarități din Legea 150, asupra unor definiții greșite din textul ei, asupra unor formulări eronate, dar am fost priviți ca niște dușmani ai României, deși noi dorim protejarea produselor fabricate în România, a produselor românești și a fermierilor români. Și Consiliul Concurenței a atras atenția în legătură cu aceste aspecte negative, dar nici ei nu au fost luați în serios.

 

Din păcate, la momentul elaborării actului normativ, am fost contracatați cu argumente nerealiste, populiste. Acum, însă, singurul mod în care putem scăpa de infrigement, este acela de a modifica acele formulări. Să fiu bine înțeles: nu vrem să schimbăm sensul legii, spiritul ei. Dar trebuie să facem modificările inteligent, așa cum au făcut și alte state ale Uniunii Europene, pentru a ne proteja.

 

În primul rând, trebuie abandonată menționarea distanței, în dreptul definiției de lanț scurt. Apoi, trebuie dată posibilitatea încheierii de parteneriate certe, între fermieri și hipermarket-uri, cu contracte pe câte un an. Legat de aceasta, să nu se teamă nimeni că, dacă se va face referire la contractele încheiate cu o cooperativă, va veni cine știe cine, din Spania, ca să încheie vreun contract de furnizare, aici. 

 

Apoi, iată, trebuie definit mai bine ce înseamnă ”proveniența materiei prime”: ce procent de carne trebuie să aibă un produs, ca să poată fi considerat românesc, sau produs în România, pentru că, 100 %, nu se poate. Și, în niciun caz nu trebuie să fie generalizat, pentru că s-ar produce erori și mai grave: ce vor face producătorii de ciocolată? De unde vor lua ei cacao, de la ce fermă românească? Dar apa minerală, din ce fermă românească provine? Vedeți? Legea, în forma ei actuală naște aberații!

 

Din păcate, însă, încă de ieri, pe holurile parlamentului, această temă a modificării Legii 150 a devenit deja armă politică, iar lucrul acesta mi se pare cel mai periculos. Se vehiculează deja ideea că PSD-ul nu va dori să modifice legea, pentru a nu fi acuzat că este împotriva protecției fermierilor și procesatorilor români. Iar, dacă se va acționa așa, se va face o mare eroare! Acum, problema aparține parlamentarilor și trebuie să își asume responsabilitatea de a modifica această Lege 150, dar acceptându-ne observațiile, pentru că noi cunoșatem mai bine realitățile pieței; în plus, trebuie abandonată orice poziție populistă. Iar modificarea trebuie efectuată urgent, chiar dacă sunt destui inconștienți care spun: ”Și ce dacă avem infrigement? Să lăsăm legea așa cum e.” Nu se poate! E o lege proastă, care ne creează mari și grave probleme”.

Am Cham respinge acuzațiile îndreptate împotriva multinaționalelor
Autor: meatmilk  /   vineri, 10 februarie 2017

(Comunicat) În numele membrilor săi, companii americane, româneşti, europene şi in­ternaţionale, AmCham România res­pinge acuzaţiile îndreptate împotriva companiilor multinaţionale vehiculate recent în spaţiul public prin care aces­tora li se atribuie o implicare în sus­ţinerea protestelor publice ca reacţie la schimbările...

Daniel Constantin: Salubristul trebuie să plătească taxa de gunoi
Autor: meatmilk  /   joi, 9 februarie 2017

(Agerpres) Proiectul de ordonanță referitor la taxarea diferențiată pe tona de gunoi depozitată la groapa de gunoi va fi adoptat cel târziu săptămâna viitoare în ședința de Guvern, iar penalitatea ar trebui fie suportată de salubriști, a declarat, miercuri, Daniel Constantin, ministrul Mediului și vice-prim ministru, la conferința...