Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Sorin Minea: Război politic pe paternitatea ideii de TVA redus la carne

Autor: Meat MIlkvineri, 21 martie, 2014

(Agerpres) Ideea aplicării unei cote de TVA redusă la carne şi produse din carne a generat un război politic pentru paternitate, fapt care ar putea avea consecinţe negative, a declarat joi, pentru AGERPRES, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.

‘La ora actuală este un război politic pe paternitatea ideii (cotă de TVA redusă la carne şi produse din carne – n.r.), ceea ce pe mine nu mă interesează. Nu a fost guvernare care să nu spună: acesta este primul lucru pe care îl facem. Nu l-au făcut. La ora actuală sunt în negocieri avansate cu Ministerul Agriculturii, deci cu domnul Daniel Constantin. Văd că brusc şi dintr-o dată apar şi alte partide politice, am înţeles încă vreo două-trei, care militează şi au proiecte de scăderea a TVA. Copilul cu multe moaşe moare. Dacă fiecare are un proiect separat, nici unul dintre ei nu a discutat cu noi, dar sunt mai deştepţi decât noi, s-ar putea să nu iasă niciun proiect pentru că se transformă într-o luptă politică, care e mai deştept şi mai proiect şi care e mai populist şi mie nu îmi iese ceea ce îmi doresc’, a declarat Sorin Minea. Acesta a precizat că discuţiile cu Ministerul Agriculturii durează de peste 6 luni şi că sunt avansate.

‘Se face o greşeală dacă se ia numai carnea. O parte vorbesc de proiectul din Ungaria. Ei nu o să înţeleagă de ce ungurii l-au făcut numai pentru carcasă şi numai pentru porc. Le putem explica noi de ce. Le putem explica ce problemă apare dacă în România se face numai pentru carcasă şi numai pentru abator. S-ar putea să iasă un dezastru. Am înţeles că mai este un proiect care vorbeşte de unele produse la care trebuie modificat TVA. Dacă nominalizezi câteva produse la care scazi TVA faci o distorsiune de piaţă cum ei nu îşi închipuie. Rezultă că intenţii bune există, dar din păcate nu au experienţa necesară pentru a pune la punct un asemenea proiect’, a mai spus Minea. Asociaţia Română a Cărnii (ARC) a anunţat recent că va începe, în aprilie, o amplă campanie pentru reducerea TVA la carne şi produse din carne.

Reprezentanţii companiilor şi cei ai patronatelor de profil consideră că reducerea TVA la carne, preparate din carne şi peşte este cea mai importantă măsură ce ar trebui aplicată în perioada următoare şi care ar putea avea efecte extrem de benefice asupra acestor industrii, mai ales că sectorul se confruntă şi cu o evaziune fiscală pe măsură, respectiv de 40% din piaţă. Mulţi producători români din industria cărnii sunt în pragul insolvenţei din cauza scăderii consumului, de aceea reducerea TVA ar reprezenta o gură de oxigen pentru industrie. Valoarea pieţei totale de carne, respectiv carne de pui, de porc şi preparate, este estimată la 3,2 miliarde de euro.

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...