Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Sorin Minea: SAPARD A DAT, APDRP A LUAT, FIE NUMELE OLAF LÃUDAT!

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

Scandalul OLAF, care a afectat mai multe firme din industria carnii ce folosisera Programe Sapard, este departe de a se fi sfarsit. Asociatia Romana a Carnii a transmis un comunicat de presa, in care face o recapitulare a acestei istorii si subliniaza pozitia ARC. Oficialii Asociatiei considera inadmisibila pozitia Agentiei de plati pentru Dezvoltare rurala si Pescuit (APDRP), care ignora ultimele dispozitii ale Departamentului Lupta Antifrauda, DLAF.

Programul SAPARD a facilitat modernizarea sectorului agroalimentar, intre care si industria carnii. Agentia cu acelasi nume, care l-a gestionat, a verificat scrupulos documentele pe parcursul si la terminarea proiectelor, aproband rambursarea banilor numai acolo unde procedurile fusesera strict respectate.

Totusi, in 2010, Oficiul de Lupta Antifrauda al Comisiei Europene (OLAF), plecand de la evaluarea unor proiecte din Bulgaria, ia urma unor firme (din vestul Europei) care facusera oferte si pentru proiectele din Romania si, in urma neregulilor constatate la aceste firme, analizeaza toate dosarele din sectorul carnii, “recomandand” invariabil declararea proiectelor ca neeligibile, ceea ce obliga beneficiarii la rambursarea imediata a banilor.

APDRP, cu cumintenia birocratului roman care respecta indicatiile superiorilor, indiferent care ar fi acestia, intocmeste procese verbale de executare, respinge pe banda rulanta contestatiile si are acum zeci de procese pe rol pe care speram sa le piarda, cu daunele corespunzatoare, explica Sorin Minea, presedintele ARC.

Se impun 3 mentiuni:
1) OLAF nu a respectat procedura care impunea ca recomandarile sale sa mearga catre Comisia Europeana, nu catre APDRP.
2) APDRP, chiar constatand ca unele oferte prezinta anumite dubii, trebuia sa respecte principiul proportionalitatii, cerand returnarea sumelor aferente achizitiei in cauza, nu toata valoarea proiectului. Este una sa platesti 100-200 mii de euro, alta 2 milioane!
3) Investigatiile DNA nu au descoperit pana acum niciun caz de frauda din partea beneficiarilor romani, dar acestia sunt cei care platesc, in timp ce firmele occidentale vinovate dau declaratii ambigue care sa le faca pedeapsa mai usoara.

Sunt lesne de inteles consecintele grave ale acestor decizii abuzive. Dupa 2 ani de criza in care piata s-a restrans, multe dintre fabricile romanesti care se trezesc cu conturile blocate sunt in pragul falimentului, unele declarand deja insolventa. ªi nu este vorba de 4-5 companii, ci practic de toate numele consacrate din productia de mezeluri romaneasca, sector care risca sa dispara.

Ministrul Valeriu Tabara a inteles imediat miza acestui scandal, facand din rezolvarea legala, dar corecta a cazului, o cauza personala. Dupa vizite repetate la Bruxelles si intalniri cu inalti oficiali, inclusiv din OLAF, dl Tabara a apelat la DLAF (Departamentul Lupta Anti Frauda), din a carui nota rezulta:

• Apreciem drept neintemeiate masurile APDRP de recuperare integrala a fondurilor alocate beneficiarilor nationali si pentru care au fost intocmite procese verbale de constatare;

• APDRP nu a procedat in spiritul actelor normative in vigoare si a considerat sesizarile OLAF acte de control;

• APDRP trebuie sa revizuiasca procedura aplicata, in sensul efectuarii unor activitati de control premergatoare activitatii de recuperare, pentru a aplica sanctiuni proportionale si eficiente in raport cu neregulile constatate.
Ca urmare, MADR transmite APDRP o nota prin care ii cere sa implementeze toate consideratiile DLAF si sa revoce procesele verbale de constatare.

„Desi aceasta nota a fost transmisa in 16 martie, APDRP nu gaseste cu cale sa se conformeze, sau macar sa raspunda oficial, in ciuda faptului ca situatia industriei de procesare a carnii se inrautateste pe zi ce trece, ca urmare a dictatelor financiare abuzive ce continua sa isi faca efectele”, remarca indignat Sorin Minea.

„Masurile disproportionate si lipsite de suportul unor investigatii complete care sa probeze culpa beneficiarilor proiectelor SAPARD ne fac sa ne intrebam care sunt interesele celor care le urmeaza cu nesimtita incapatanare? ªtim ca va urma analiza dosarelor din alte sectoare (lapte, paine, samd), deci ne confruntam cu un atac asupra intregii industrii alimentare romanesti”, subliniaza Sorin Minea, presedintele ARC. „Cerem conducerii APDRP sa isi precizeze public pozitia si sa revina strict in legalitatea inclusiv europeana, aplicand sanctiuni doar la finalizarea investigatiilor complete si in raport cu neregulile constatate”, mentioneaza Minea.

In comunicat se mai precizeaza ca Asociatia Romana a Carnii ramane deschisa dialogului cu autoritatile, dar solicita ca, in spiritul deplinei legalitati, sa fie avute in vedere si interesele beneficiarilor romani, a caror unica vina pare a fi ca au implementat proiecte SAPARD.

Sorin Minea:
Masurile disproportionate si lipsite de suportul unor investigatii complete care sa probeze culpa beneficiarilor proiectelor SAPARD ne fac sa ne intrebam care sunt interesele celor care le urmeaza cu nesimtita incapatanare? ªtim ca va urma analiza dosarelor din alte sectoare (lapte, paine, samd), deci ne confruntam cu un atac asupra intregii industrii alimentare romanesti.

Olympus a lansat primul iaurt bio cu specific grecesc
Autor: meatmilk  /   luni, 26 august 2019

(Comunicat) Olympus, unul dintre cei mai mari producători de lactate din România, a lansat primul iaurt bio cu specific grecesc de pe piața românească.   Parte a grupului Hellenic Dairies, Olympus România a căutat în permanență să ofere clienților săi cele mai inovatoare produse, la cele mai înalte standarde de...

ANZM a autorizat noi lactate drept ”Produse montane”
Autor: meatmilk  /   luni, 26 august 2019

(Comunicat MADR) Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) a acordat unui operator economic din județul Harghita, dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”, pentru un număr de 14 produse.   Astfel, în data de 20.08.2019, SC BOMILACT MĂDĂRAȘ SRL a primit decizia de acordare a dreptului de...