Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

SRI: Achizițiile intracomunitare cu produse din carne alterată aduc atingere securității naționale

Autor: Meat MIlkvineri, 14 martie, 2014

Achizițiile intracomunitare cu produse din carne alterată aduc atingere securității naționale, instrumentarea dosarului întocmit de procurorii DIICOT fiind sprijinită de Serviciul Român de Informații care a inițiat acțiunea de combatere a fenomenului infracțional încă de la începutul anului trecut, a declarat pentru Agerpres Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI.

„Acest caz este inițiat de SRI încă de la începutul anului 2013 și se înscrie în seria eforturilor Serviciului pentru combaterea evaziunii fiscale ce afectează implicit bugetul consolidat al statului român. Este evident faptul că este vorba despre o chestiune de securitate națională axată pe zona de securitate economică și amenințări transfrontaliere”, a declarat, joi, pentru AGERPRES Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI.

El a mai spus că în baza unor date și informații, SRI a sesizat organele de aplicare a legii, în speță DIICOT, acordând sprijin în instrumentarea dosarului.

Sava a mai spus că rețeaua este una complexă, având exponenți și pe palierul extern.

„Este vorba despre o rețea de crimă organizată specializată în activități de fraudă fiscală de mare amploare, axată pe achiziții intracomunitare cu produse din carne. Indivizii aveau exponenți și pe palierul extern”, a completat Sorin Sava.

Procurorii DIICOT au emis ordonanțe de reținere de 24 de ore pe numele a zece persoane acuzate în dosarul de evaziune fiscală și punere în circulație de produse din carne alterată, urmând ca acestea să fie duse în instanță cu propunere de arestare preventivă.

Până în prezent, la sediul central al DIICOT au fost audiate 37 de persoane, însă audierile nu s-au încheiat.

Miercuri, procurori DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judiciară au efectuat 102 percheziții domiciliare în 18 județe, în cadrul unor acțiuni vizând destructurarea a două grupări formate din 80 de persoane, specializate în infracțiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulație de produse alterate, trafic de influență.

Potrivit DIICOT, membrii grupărilor achiziționau prin intermediul unor societăți comerciale din România, în principal, carne și ouă din state membre UE: Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania fără plata TVA — conform prevederilor legale (operațiune reală evidențiată în actele contabile), ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA.

După achiziționarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme „fantomă” din alte state comunitare — coordonate de exponenții palierului extern, neidentificați până în prezent.

Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăților românești cu TVA de plată, marfa fiind în fapt vândută pe piața românească fără înregistrarea în documentele contabile — „la negru”.

De asemenea, exista suspiciunea că rețeaua achiziționează marfă din spațiul intracomunitar fără plata TVA (Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania) direct prin firme „fantomă” ale rețelei și o vinde pe piața internă „la negru” la un preț apropiat de valoarea mărfii cu TVA, însă mult sub prețul pieței, fapt ce reprezintă concurență neloială în raport cu societățile comerciale ce derulează același tip de activitate, însă fără încălcarea prevederilor legale.

(Agerpres)

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...