Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Stabilirea raportului optim dintre calciu și fosfor în dieta suinelor

Autor: Maria Demetriadvineri, 30 august, 2019

Cantitatea de calciu din dietele porcilor trebuie calculată cu precizie, deoarece prea mult din acest mineral poate scădea digestibilitatea fosforului și aportul de furaje, ducând astfel la creșterea în greutate a anumalelor.

 

Profesorul Hans H. Stein de la Departamentul de Științe ale Animalelor de la Universitatea din Illinois, împreună cu studenții săi absolvenți, au stabilit raportul optim de calciu și fosfor pentru majoritatea claselor de greutate porcină, așa cum este publicat într-un articol din Journal of Animal Science and Biotechnology.

 

Greutatea corporală finală, câștigul zilnic mediu și raportul câștig/hrană au fost cuantificate după un studiu de 21 de zile în care au fost hrănite 640 de barace, care variau în concentrație de calciu și fosfor. „Am stabilit că dacă fosforul este furnizat la nivelul necesar de 0,33%, raportul optim de calciu-fosfor este de 1,39: 1 sau 1,25: 1 pentru a maximiza câștigul și, respectiv, câștigul la hrană. Pentru a optimiza cenușa osoasă, care este important pentru scroafele de reproducție, raportul este de 1,66: 1, a spus prof. Stein.

 

Echipa de cercetare a formulat 20 de diete pe bază de făină de soia de porumb, care variază în concentrație de calciu și fosfor, și le-a hrănit la 640 de barace cu o greutate medie de 11 kg în 21 de zile. Dietele au fost formulate pentru a conține 0,16, 0,33, 0,44 sau 0,5% fosfor total digerabil (STTD) al tractului total și 0,14, 0,29, 0,44, 0,59 sau 0,74% STTD calciu. Aceste valori reprezentau 50 – 151% din necesarul de fosfor STTD și 30 – 170% din necesarul total de calciu.

 

Până la sfârșitul studiului de 21 de zile, moment în care greutatea medie a porcilor a fost de 22,4 kg, cercetătorii au putut determina performanța de creștere a porcilor. Mai exact, ei au cuantificat greutatea corporală finală, câștigul mediu zilnic, raportul câștig / hrană și încorporarea mineralelor în os. Echipa a analizat, de asemenea, tiparele de expresie genică și a găsit mai multe scurgeri de calciu din intestin atunci când mineralul a fost alimentat în exces.

 

„Concluzia este că este foarte important să nu supraîncărcăm calciul”, a spus prof. Stein. „Există unele surse de calciu în dietă, de care companiile de hrană ar putea să nu fie neapărat conștiente, cum ar fi premixurile de vitamine care folosesc calciul ca purtător. Dacă adăugați totul, puteți obține un pic prea mult ”, a spus el.

 

Stein adaugă că un studiu european a determinat dietele de porci conțin în medie cu 0,22% mai mult calciu decât cele declarate pe eticheta produsului. Pe de altă parte, este puțin probabil ca dietele comerciale să furnizeze excesul de fosfor. Nu este doar unul dintre cei mai scumpi nutrienți, ci poate provoca, de asemenea, daune mediului atunci când este excretat în urină și gunoi de grajd.

Holland Farming Agro, noul distribuitor Barenbrug în România
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 septembrie 2019

(Comunicat) Barenbrug are plăcerea să anunțe că și-a unit forțele cu Holland Farming Agro ca distribuitor pentru iarbă furajeră și semințe de lucerna în România. Această colaborare reprezintă un pas benefic, care ne oferă șansa de a sta și mai mult la dispoziția fermierilor din România.   Holland Farming Agro este...

Efectele dietei cu peleți asupra performanței păsărilor de curte
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 18 septembrie 2019

Prelucrarea furajelor în pelete uniforme și durabile oferă beneficii semnificative, iar densitatea în vrac crescută, reduce segregarea și praful de alimentare, reducând astfel pierderile. Eficiența de conversie a furajelor este mult îmbunătățită, în nutriția puilor, deoarece duce la scăderea deversărilor de furaje în timpul...