Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Stadiul implementării Primelor de asigurare din cadrul PNDR

Autor: meatmilkmiercuri, 12 iunie, 2019

(Comunicat) Ministerul Agriculturii Și Dezvoltării Rurale aduce la cunoștința potențialilor beneficiari faptul că, până în prezent, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale au fost depuse 98 de cereri de plată cu o valoare publica de 184.323,44 euro.

 

Pe această cale, reamintim că submăsura 17.1 a fost lansată începând cu luna aprilie a acestui an, având ca scop încurajareafermierilor de a participa la scheme de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producția agricolă.

 

Etapa curentă de depunere a dosarelor cererilor de finanțare, aferentă culturilor de primăvară, se desfășoară în intervalul 01.04.2019 – 30.11.2019. Depunerea  dosarelor cererilor de finanțare se oprește înainte de termenul limită prevăzut, atunci când valoarea publică totală a cererilor de finanțare depuse depășește cu 10% nivelul alocării.

 

Alocarea financiară pentru întreaga perioadă de programare este de 42.797.487 euro, depunerea dosarelor cererilor de finanțare realizându-se continuu până la epuizarea fondurilor.

 

Sprijinul public nerambursabil acordat în cadrul acestei submăsuri este de :

 

▪ 70% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 euro standard output (SO);

▪ 55% din valoarea primei de asigurare eligibile și plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO.

 

Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare:

 

▪ Fenomene climatice nefavorabile, respectiv:

▪ seceta;

▪ arșița;

▪ inundațiile;

▪ grindina;

▪ înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară);

▪ ploile torențiale sau ploile excesive și de lungă durată;

▪ furtuna, vijelia, uraganul sau tornada;

▪ Infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG nr. 563/2007, cu modificările și completările ulterioare.

 

Pentru a beneficia de sprijin, solicitantul va încheia un contract cu o societate de asigurare pentru riscurile prevăzute de submăsură, angajându-se să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul și la termenele prevăzute în contract.

 

Documente relevante privind implementarea submăsurii:

 

▪ Ghidul solicitantului publicat pe pagina de web a AFIR (www.afir.info/Investiții PNDR/sM 17.1);

▪ Informații suplimentare pe paginile web ale AFIR www.afir.info și MADR www.madr.ro.

APIA efectuează plata pentru ameliorarea raselor de animale
Autor: meatmilk  /   luni, 3 iunie 2019

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 31.05.2019, Centrele Judeţene APIA efectuează plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale, pentru cererile depuse în luna aprilie 2019, aferent serviciilor prestate în luna martie și trimestrul I al...

Fonduri aprobate pentru angajarea tinerilor în agricultură
Autor: meatmilk  /   luni, 27 mai 2019

(Comunicat) Guvernul a aprobat Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 336/2018 privind aprobarea Programului de stimulare a angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industria alimentară.   În contextul în care în domeniul agricol trebuie atrasă forța de munca tânără, prin această măsură se...