Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Stâna Turistică-Sergiana, o poveste despre Tradiţii şi Bunătăţuri

Autor: meatmilkluni, 2 decembrie, 2019

După multă vreme, oaspeţi au trecut din nou pragul Stânii Turistice din Poiana Braşov. Din Tindă, până în Casa Mare, ba şi în Grădină, locul i-a întâmpinat purtându-i parcă prin poveşti ţesute de mocani în ceasuri de veghe lângă turmă, ori lângă vetrele care-i adunau pe sară. Iar de atunci, la Stână, zilele sunt de poveste.

 

Cei care cunoşteau vechiul loc sunt la fel de surprinşi şi impresionaţi ca oaspeţii pentru care Stâna este o premieră. După primii paşi, În Tindă, rafturile de cămară şi vitrinele cu Bunătăţuri sunt cel mai potrivit „bun venit”, iar o privire aruncată înspre ele se transformă în promisiunea uneiexperienţegustoase.

 

La Vânători decorul te conduce pe poteci de codru, unde pânda şi o ţintire iscusită se transformă în trofee şi istorii despre isprăvi vânătoreşti.

 

Casa Mare te primeşte însă cu braţele larg deschise şi te pune să alegi: În Faţă stai cu munţii la masă, iar În Spate ai sub ochi Grădina şi Potcoava ospeţelor. Însă taina fiecărui loc ţi se dezvăluie de sus, din Hogeac. Cetină, piatră, lemn masiv,blănuri, ştergare, toate sunt invitaţii tentante să te opreşti şi să te aşezi la masă.

 

Indiferent ce loc ai alege, meniul îţi oferă o perspectivă culinară unică. Vei recunoaşte uşor filonul tradiţional şi vei descoperi că este în mod fericit armonizat cu mâncăruri domneşti, de la oraş. În acelaşitimp, reţete inedite te vorapropia de alte locuri şi dealte vremuri. Sunt născocite de păstorii din Carpaţi, ori de aromâni în drumurile lor, sau de văcarii sud-americani.

 

Făcând suma, nu euşor să alegi pentru că toate sunt Bunătăţuri! De aceea nu pot fi contrazişi cei care spun că  vizita la Stâna din Poiană nu e doar o masă la restaurant, ci o experienţă deosebită.

 

Finalul anului e croit după acelaşi tipar. Noaptea de Anul Nou va fi una despre care se va vorbi mult timp, asemeni ospeţelor care au intrat în legendă! Meniul este un balans perfect între gusturile ardeleneştişi rafinamentulreţetelor fine dining, băuturile sunt alese, iar taraful de lăutari va aprinde călcâiele mesenilor, în timp ce dj-eii spun că nu vor fi nici ei mai prejos. Cel mai încins moment al petrecerii va fi cu siguranţă întâmpinarea Noului An.

 

Ca în vechime, flăcările rugului aprins vor fi semn de curăţenie pentru oameni şi loc, iar pe vatra generoasă vom încinge grătare, în timp ce proţapul nu va fi nici el gol. Că doar Anul Nou îi musai să-l întâmpinăm cu belşug şi veselie!

 

Dar să nu credeţi că la Stână nu se mai întâmplă nimic până atunci. Sărbătorile vor începe aşa cum se cuvine în orice sat românesc, cu sacrificarea porcilor în ziua de Ignat. Şi tot atunci, cămara şi afumătoarea noastră se vor umple din nou, iar pe mesele oaspeţilor vor sta alte Bunătăţuri. Pe 20 Decembrie.Va fi o nouă zi specială care vă promite o evadare din lumea urbanului gri, în cea a întămplărilor care nu se uită, cu gusturi româneşti şi un pahar băut în tihnă cu oameni dragi. Pentru că la Stâna din Poiană păşeştide fiecare dată într-o poveste cu Tradiţii şi Bunătăţuri.

Pentru Sergiana în 2019, ”Aniversare și Încredere au fost cele mai prețioase cuvinte
Autor: meatmilk  /   joi, 16 ianuarie 2020

Pentru Sergiana, 2019 s-a derulat sub semnul aniversării celor 25 de ani care s-au scurs de la lansarea pe piaţă a primele preparate din carne sub marca Sergiana Poiana Mărului.   Dorinţa de a împărtăşi bucuria acestei sărbători a condus la realizarea unui calendar de  evenimente şi acţiuni aniversare care au marcat...

Doripesco a lansat „la apă” Restaurantul Corabia
Autor: meatmilk  /   joi, 19 decembrie 2019

Sâmbătă, 14 decembrie 2019, a fost o zi încărcată cu emoții pentru membrii echipajului Doripesco, care au lansat „la apă” Restaurantul Corabia.   Cel mai nou restaurant Doripesco, cu o arhitectură în formă de corabie și cu o capacitate de 250 locuri, este situat pe DN13 (E60), Km. 24, în direcția Brașov -...