Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Stanca Tudor: Am înaintat MADR propuneri de repartizare a fondurilor alocate creșterii porcilor

Autor: Maria Demetriadmarți, 29 septembrie, 2015

In cursul unei intrevederi avuta cu oficialii din MADR, conducerea APCPR a oferit ministrului Agriculturii cateva propuneri prin care sa fie repartizat ajutorul financiar de la Comisia Europeana. Una dintre ele prevede ca banii sa fie oferiti crescatorilor pe baza numarului de porci livrati catre abatoare autorizate de catre fermele autorizate.

 

„Suma alocata sectorului de carne de porc a fost precizata din nou la 2,3 milioane de euro. Am inaintat trei propuneri de sprijin pentru acest sector. Primul a fost ca banii sa fie repartizatii pe criteriul numarului de porci livrati catre abatoare autorizate, de catre ferme autorizate. O alta propunere a fost o distribuire a banilor in functie de efectivul mediu de scroafe. Un al treilea criteriu a fost scrofitele vandute. Aceste ultimele doua categorii sunt specifice unitatilor de reproductie, care si ele trebuie sprijinite. Cu toate acestea, este dificil inca de stabilit criteriile prin care sa oferim acesti bani, deoarece sunt foarte putini.

 

Este o sarcina dificila”, a declarat, pentru StiriAgricole.ro, doamna Stanca Tudor, director executiv in cadrul Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR). Un alt lucru de care trebuie tinut cont, atunci cand se discuta despre distribuirea sumei de 2,3 milioane de euro, este si sprijinirea fermelor mici sau medii care au contractat fonduri europene, sustine directorul executiv APCPR.

 

„Importante sunt si fermele de dimenisiuni mici si medii care au fost realizate prin intermediul fondurilor europene, ferme de finisare ingrasare si care au dificultati mari in a-si mentine planul de afaceri, de a-si realiza angajamentele de bunastare si de a fi feriti sa nu dea banii inapoi. De asemenea, exista dificultati importante si la fermele mari, unde exista exploatatii de reproducere.

 

Taierea scroafelor ar duce la un lucru rau pe termen mediu si lung. Romania si asa este deficitara la efectivul de purcei. Exista si fermele specializate de reproductie, putine la noi, dar care si acelea trebuie mentinute”, a mai declarat Stanca Tudor. Termenul limita pana la care crescatorii de animale trebuie sa decida cum va fi distribuit sprijinul european este 30 noiembrie, urmand ca pana pe 29 februarie sa se faca platile.

 

La inceputul lunii septembrie, Comisia Europeana a anuntat ca va acorda un sprijin financiar statelor membre in valoare de 500 de milioane de euro pentru sprijinirea fermierilor din sectoarele lapte si carne. Din anvelopa totala, Romania va primi 11,1 milioane de euro, la fel ca si Danemarca, dar mai putin decat Cehia (11,2 milioane de euro), Lituania (12,6 milioane de euro) sau Irlanda (13,7 milioane de euro). Cele mai mari ajutoare vor fi acordate fermierilor din Germania, 69,2 milioane de euro, iar cel mai putin vor primi fermierii din Malta, 100.000 de euro.

La Digi-AGRI, România și-a impus punctul de vedere privind viitorul PAC
Autor: meatmilk  /   miercuri, 3 aprilie 2019

(Comunicat) România și-a impus punctul de vedere în cadrul comisiei AGRI din Parlamentul European cu ocazia votului privind viitoarea Politică Agricolă Comună a Uniunii Europene.   Acest vot consfințește plafonarea voluntară a subvențiilor pentru agricultură, o soluție care apără atât interesele marilor fermieri, cât...

Primele credite acordate prin FEI, cofinanțate din PNDR
Autor: meatmilk  /   miercuri, 27 martie 2019

(Comunicat) Recent, a avut loc o întâlnire de lucru între reprezentanții Ministerului Agriculturii Rurale (MADR) și cei ai Fondului European de Investiții (FEI), sub coordonarea secretarului de stat Teodora Gabriela GHENIU. MADR și FEI au semnat ”Acordul de finanțare pentru implementarea instrumentului financiar” în noiembrie...