Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Stanca Tudor, CCC Europ: „Cei care nu au porc de calitate ies din piata”

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a impus respectarea unor reguli stricte, mai ales in ceea ce priveste industria alimentara. A fost, de asemenea, necesara crearea unor noi structuri care sa implementeze si sa verifice normele europene. Comisia de Clasificare a Carcaselor este o astfel de institutie fara de care tara noastra nu s-ar fi putut alinia la standardele UE pentru evaluarea calitatii.

FDC: Cand s-a infiintat CCC Europ si ce statut are?

S.T.: Comisia de clasificare a carcaselor, infiintata legal in 2004, a avut ca prima sarcina elaborarea legislatiei nationale conform reglementarilor europene. Comisia este o organizatie neguvernamentala, de utilitate publica, reunind reprezentanti ai operatorilor privati din lantul carnii (producatori, procesatori, comercianti), alaturi de cei ai autoritatilor de resort. Aceasta componenta garanteaza neutralitatea si obiectivitatea comisiei, factor esential in gestionarea intregului sistem EUROP.

Clasificarea carcaselor de porcine a debutat la inceputul anului 2006 (impulsionata de legarea subventiei de calitate), celelalte doua specii, bovine si ovine, intrand pe aceleasi coordonate in a doua jumatate a anului, in urma desfasurarii proiectului PHARE.

FDC: Care sunt obiectivele Comisiei?

S.T.: Obiectivul principal al clasificarii este plata corecta a fermierului, in functie de greutatea si calitatea carcasei, recompensand astfel munca si investitia crescatorului. Inlocuirea platii greutatii vii cu cea conforma clasificarii determina imbunatatirea rapida a calitatii animalelor si implicit a carcaselor. Procentul de carne al carcaselor porcinelor (de exemplu) a crescut continuu, situandu-se, in tarile dezvoltate, la medii cuprinse intre 55 si 60%. Un alt obiectiv este standardizarea, limbajul comun in comertul international de carne. Uniunea Europeana a stabilit proceduri uniforme de evaluare a calitatii (sistemul EUROP), definita de aceiasi parametri pe tot continentul.

FDC: Ce inseamna mai precis clasificarea carcaselor?

S.T.: Clasificarea carcaselor este o metoda de estimare a continutului de carne macra din carcasa pe baza careia se face o plata echitabila a fermierului. Pana la introducerea acestui sistem, in Romania, animalele erau platite in baza greutatii vii cantarite, ceea ce nu reflecta intotdeauna, nici pentru crescator, nici pentru abator, valoarea reala a animalului. Acum plata fermierului se face in functie de o grila, numita Europ, care imparte animalele in clase. Sistemul Europ se practica la porcine, bovine si ovine, insa cu reguli diferite. Daca la carcasa de porc clasificarea se face pe criterii obiective, cu un aparat de masura care reuseste sa transforme dimensiunea stratului de grasime si a grosimii muschiului, printr-o formula, in continut mediu de carne, la bovina si la ovina este nevoie de oameni experimentati, care sa faca aceasta clasificare pe baza aprecierii vizuale.

FDC: Cum poti deveni clasificator?

S.T.: Aparitia acestor clasificatori a presupus un proces destul de lung. In prima etapa, au fost calificati cei care au demarat acest proiect in Romania si care, in prezent, sunt membrii ai Comisiei de Clasificare, la nivel national; acest lucru s-a facut cu ajutorul specialistilor danezi. Ulterior, au fost initiati prin calificare foarte multi care nu au practicat in totalitate aceasta meserie: sefii de abatoare si-au trimis maistrii din sectii, receptionerii de carne, hypermarket-urile si-au trimis lucratorii comerciali s.a. Astazi clasificatorul este personalul calificat, care lucreaza pe linie in abator, determinand continutul de carne macra din carcasa si intocmind un raport de clasificare pe baza caruia este platit fermierul. Remuneratia este facuta pe baza unei grile aprobate la nivel national, care are un nivel de referinta. Pretul de referinta este negociabil. Nu sunt negociabile procentele de crestere a pretului in functie de continutul de carne in carcasa si procentele de penalizare. Clasificatorul urmeaza un proces de reinstruire o data la doi ani.

FDC: Care este diferenta dintre un clasificator si un inspector?

S.T.: Clasificatorii pot fi persone fizice autorizate sau societati comerciale care incheie contracte cu abatoarele. Inspectia de Stat este un organism, al Ministerului Agriculturii, care are un program lunar de inspectii, la care se adauga cele cauzate de diverse sesizari sau reclamatii, si care controleaza periodic abatoarele pentru a verifica daca legislatia in vigoare este aplicata corect, de la modul in care se face clasificarea pana la modul in care este platit fermierul. Inspectia are la indemana si instrumente de sanctionare care merg pana la amenzi foarte mari si chiar pana la ridicarea autorizatiei de functionare.

FDC: Care a fost standardul de la care s-a pornit si care este nivelul actual?

S.T.: Romania a plecat de la un standard scazut de calitate a carnii pe porc si a facut pasi uriasi in trei ani de zile. In aceasta perioada, unitatile care nu au avut porc de calitate au disparut de pe piata. Este primul semn ca sistemul functioneaza. Cei care nu au porc de calitate fie ies de pe piata, fie investesc in genetica, isi schimba rasa de porc, s.a. Noi am plecat de la un continut de carne in carcasa de 50 % si am ajuns la 56%; specialistii stiu ce inseamna asta. Cel putin la porc, anul trecut, s-a clasificat aproape tot ce a intrat in abatoare, ceea ce demonstreaza, inca o data, ca sistemul functioneaza. Si la bovina s-a progresat extraordinar de mult, desi, datorita numarului mare de producatori, nu este asa de bine organizata cum este porcul. Un succes foarte mare pentru noi il reprezinta faptul ca, anul acesta, reprezentantii crescatorilor de bovine au spus ca le pare rau ca, de la inceput, nu s-au luptat sa obtina niste ajutoare de stat pe acest domeniu, pentru ca si ei se apropie de momentul adevarului; perioada de tranzitie se termina pe 31 decembrie 2009.

FDC: Atunci cand vom putea livra carne si in UE, sistemul romanesc de clasificare a carcaselor va functiona la nivelul celui european?

S.T.: Deocamdata porcul romanesc nu merge pe piata comunitara din cauza restrictiilor legate de pesta porcina. In momentul in care carnea romaneasca va fi admisa in comertul intracomunitar – si speram ca asta se va intampla anul viitor – aceasta va trebui sa se prezinte in conditii de standardizare si in conditii egale de evaluare cu carnea din UE. Noi respectam deja reglementarile europene privind raportarea preturilor la Bruxelles. Comisia colecteaza, saptamanal, toate informatiile de la clasificatori, le centralizeaza si raporteaza la Bruxelles pretul practicat in Romania in saptamana respectiva.

„Salata cu icre de știucă de Tulcea” a primit protecția națională
Autor: meatmilk  /   miercuri, 11 iulie 2018

(Comunicat) Începând cu data de 06.07.2018 produsul ”Salată cu icre de știucă de Tulcea” a primit protecția națională a sistemelor din domeniul calității conform legislației europene și naționale*.   Dreptul de utilizare a logo-ului național cât și dreptul de a comercializa produse din clasa 1.7. Pești, moluște...

Prietenia cu produsele Safir înseamnă doar carne și condimente naturale
Autor: meatmilk  /   luni, 9 iulie 2018

(Comunicat) Sărbătorește Ziua Prieteniei cu o petrecere pe măsură, cu preparate și semipreparate românești, o masă rapid de pregătit, pentru ca tu să profiți mai mult de timpul alături de invitații tăi, distrându-vă și bucurându-vă din plin de prietenia voastră.   Cel mai important aspect la care trebuie să te...