Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Stațiunea de Cercetări Turda are doar 45 de scroafe și 7 vieri Mangalița!

Autor: Meat MIlkmarți, 15 iulie, 2014

Porcii din această rasă au fost botezaţi de fermieri “uleiul de măsline pe patru picioare”sau “porcul somon”, deoarece carnea sa conţine acizi graşi Omega 3, iar carnea nu crează atâtea probleme de sănătate, ca în cazurile celorlalte rase de porci.

În România, până în anul 2000, nu a existat o lege pentru conservarea raselor tradiționale de porci iar situaţia gravă se vede cu ochiul liber. De exemplu, Staţiunea de Cercetări Agricole Turda are în prezent doar 45 de scroafe şi 7 vieri. Şi pentru asta s-au făcut mari eforturi din partea specialiştilor de acolo.

Şi ca dovada celor spuse despre calitate, din carnea porcilor Mangalița, italienii prepară delicatese precum prosciutto, iar spaniolii jambonul de Serrano. La Paris, un kilogram de jambon de Serrano se vinde cu peste 150 de euro.

Însă nu fermierii români sunt cei care s-au îmbogățit din comerțul de carne, ci vecinii unguri. Şi aşa, în timp ce Ungaria a devenit un mare exportator de animale, în România, rasele de porci Bazna și Mangalița au ajuns în pragul dispariției.

„Mai mulți producători m-au întrebat cum ar fi posibil ca să importe un milion de porci Mangalița din România. Și le-am spus, îmi pare foarte rău nu cred că am mai văzut, în ultimul timp, zece exemplare”, a afirmat cu ceva timp în urmă Ion Otiman, președinte Institutul de Economie Agrară.

Este însă şi o veste bună. Pentru a salva aceastză rasă, şi altele pe cale de dispariţie dar foarte preţioase, Ministerul Agriculturii a făcut o solicitare către Comisia Europeană, pentru a aproba subvenţionarea creşterii acestei rase de porci. Subvenţionarea ar putea ajunge la 200 de euro pe cap de animal. Rămâne de văzut dacă se mai poate face ceva. (agri-news.ro)

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...