Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Ștefan Vîrtaci: Evoluția pieței internaționale a cărnii de porc în anul 2018

Autor: meatmilkmiercuri, 19 decembrie, 2018

Si in cursul anul 2018 s-a mentinut impartirea pieteiproducatorilor de carne de porc asemanatoare cu cifrele realizate in anii anteriori. Tarile CE isi mentin suprematia in ceea ce priveste productia si exporturile de carne de porc, China desi are o productie importanta, nu poate sa isi acopere necesarul fara a apela la importuri, iar Rusia ca de obicei in ultimii 3-4 ani a disparut din randul principalilor importatori din motive mai mult politice decat economice.

 

Creșteri neînsemnate de preț

 

In ceea ce priveste evolutia preturilor, cresterile inregistrate la productie in principalele zone producatoare, nu credem ca a fost factorul principal in scaderea preturilor care s-au inregistrat in principalele bazine de productie. De altfel, evolutiile caracteristice in fiecare an, cresteri de preturi in semestrul I si scaderi de preturi in semestrul IV nu au fost asa de prenuntate in acest an ca in anii anteriori.

 

In cursul anului 2018, cresterile de preturi in prima parte a anului nu au fost asa de importante ca in anii anterioriiar scaderile de preturi au inceput chiar din perioada optimului de cerere – perioada lunilor de vara. Redam mai jos urmatorul tabel (T1) continand evolutiei preturilor medii pe 11 luni in principalele tari producatoare din CE.

 

Tara 2017 2018 %
Olanda Vion Food 1,643 € 1,409 € -14.25
Danemarca 61% 1,424 € 1,164 € -18.22
Germania AMI 57% 1,659 € 1,424 € -14.12
Spania Leida vif 1,277 € 1,143 € -10.51
Franta M.P.B. 56% 1,388 € 1,197 € -13.76

 

Tabel T1- Sursa: RVO, Landbrug @ Fodevarer, AMI, Magrama, Uniporc

 

Scaderile de pret inregistrate au fost influentate si de politica de export a tarilor exportatoare si de politica de importa a tarilor importatoare. Piata a fost puternic disturbata de embargo-ul instituit de tarile CE in ceea ce priveste realizarea exporturilor in Rusia, ulterior acest embargo fiind instituit si de SUA. Incercarile Rusiei de a compensa aceste embargo-uri cu cresterea productiei pe plan local nu au fost incununate de succes fiind nevoie de o perioada mult mai lunga de timp pentru a se ajunge la un echilibru intre productie si cererea de consum.

 

In cursul anului 2018 politica agresiva a presedintelui Trump privind echilibrarea cu forta a deficitului comercial inregistrat in SUA a determinat o retinere a Chinei la realizarea de importuri din SUA. Pentru a sporii nesigurnata pietei si mai mult, zvonurile actuale arata ca guvernul SUA va renunta la reducerea importurilor de produse industrializate din China fata de angajamentul Chinei de a cumpara mai multe produse alimentare din SUA. Bulversarea este totala, masurile politice schimbandu-se cu repeziciune de la o luna la alata. In plus fata de incertitudinea evolutiei politice, criza Pestei Porcine Africane constatata in unele tari din Europa si din Asia influenteaza negativ dezvoltarea exporturilor si importurilor in conditii de siguranta.

 

Evident ca o analiza completa  privind situatia din 2018 se poate efectua doar in luna aprilie a anului viitor cand se vor obtine datele oficiale. Cu toate acestea in ceea ce priveste evolutia productiei si a exportuluicu date pe perioade de 39-48 saptamani putem sa o repzentem in tabelele care urmeaza:

 

Anul Total sacrificari Sacrificari porc Porci importati
2017 57,941,570 54,126,398 3,815,172
Ian – Sept 2017 43,426,903 40,420,408 3,006,495
Ian – Sept 2018 42,364,982 39,879,978 2,485,004

 

Tabel T2- Sursa: AMI

 

Capete Interval 2017 2018 %
Germania (sacrificari) 48 saptamani 46,835,141 45,745,327 -2.33
Spania (sacrificari) 39 saptamani 36,994,589 38,719,545 4.66
UNIPORC OUEST 48 saptamani 17,115,800 17,577,469 2.70
Danemarca (sacrificari) 47 saptamani 15,203,987 15,900,032 4.58
Olanda (sacrificari) 46 saptamani 13,336,000 13,877,000 4.06
Marea Britanie (sacrificari) 44 saptamani 8,602,796 8,890,155 3.34
SUA 48 saptamani 110,855,469 113,516,000 2.40
Canada 47 saptamani 18,778,203 18,619,842 -0.84

 

Tabel T3- Sursa: RVO, Landbrug @ Fodevarer, AMI, Magrama, Uniporc, Defrea, Agriculture et Agroalimentaire Canada, CME Group

 

Nedetinand date definitive privind evidenta productiei in tarile CE putem doar sa speculam ca aceasta productie nu va scadea per totalul tarilor comunitare, eventualele pierderi prin reducerea numarului de sacrificari din Germania, aceasta fiind in continuare lider european, cresterile sacrificarilor in Spania. Danemarca si Olanda depasind scaderile din Germania. In ceea ce priveste productia realizata in SUA, dupa datele exitente in prezent,situatia la 48 de saptamnai, cresterea de 2,4% certifica rezultatele bune de la sfarsit de an.

 

Cererea din China a continuat să scadă

 

Desi exporturile catre China, principalul importator mondial de carne de porc, au continuat sa scada fata de importurile inregistrate in anii anteriori, per total export, analizand datele pe primele trei trimestre, exista o crestere de 0,38% fata de cele trei trimestre din anul 2017.

 

Cantitate (tone) 2017 2018 % 18 ⁄ 17
UE (9 luni) 2,873,019 2,894,726 + 0.76%
USA (9 luni) 1,793,796 1,813,066 + 1.07%
Canada (9 luni) 956,641 935,259 – 2.24%
Total 5,623,456 5,645,069 + 0.38%

 

Tabel T4- Exporturile in tari terte a principalilor exportatori mondiali

(Sursa: DG Agri, US Meat Export Federation, Agriculture and Agri- Food Canada)

 

Ultimele date statistice obtinute privind exporturile tarilor CE in tari terte sunt cele din primele 3 trimestre ale anului 2018 (Sursa: Eurostat) si le redam mai jos in tabelul T5:

 

Cantitate (tone) Ian- Sept 2017 Ian- Sept 2018 % 18 ⁄ 17
Total Tari Terte 2,873,019 2,894,726 + 0.8%
China 1,037,463 1,001,337 – 3.5%
Japonia 334,719 342,000 + 2.2%
Coreea de Sud 205,903 246,444 + 19.7%
Filipine 191,817 217,163 + 13.2%
Hong Kong 274,535 178,204 – 35.1%
SUA 120,329 130,543 + 8.5%
Altele 708,254 779,035 + 10.0%

 

Tabel T5- Exporturile tarilor CE in tarile terte pe primele 9 luni ale anilor 2017 si 2018

(Sursa: Eurostat)

 

Din analiza acestui tabel observam ca in conditiile de piata dificile inregistrate in anul 2018: scaderi de preturi, influentarea fluxurilor comerciale de politici restricitive in principalele tari exportatoare si importatoare – per total exporturile tarilor CE au crescut in anul 2018 fata de anul 2017.

 

Datele privind exporturile SUA sunt inclusiv pe luna Octombrie, analiza exporturilor americane pe 10 luni in perioada 2018 fata de aceeasi perioada din anul 2017 arata per total o crestere de 1%.

 

Exporturile Canadei dupa datele publicate de Agriculture et Agroalimentaire Canada pe primele noua luni ale anului 2018 au scazut fata de aceeasi perioada a anului 2017 de la 956,641 tone la 935,259 tone (-2,2%) scaderile mai pronuntate fiind inregistrate la exporturile in SUA si China, iar cresterile cele mai importante au avut loc pe pietele din Japonia, Filipine, Coreea de Sud si Mexic.

 

In afara acestor trei mari zone de export CE, SUA si Canada, un rol din ce in ce mai scazut pe piata il are si Brazilia care in primele 10 luni ale acestui an a exportat 450,200 tone in scadere cu 10% fata de realizarile din anul 2017 pe aceeasi perioada de 10 luni. Fata de scaderea cantitativa, scaderea valorii exportului a fost si mai dramatica, reducerea valorii exporturilor fata de aceeasi perioada a anului anterior fiind de 26%. Cererea sustinuta la export venita din partea Chinei si Rusiei practic nu a avut nici un efect. Situatia de pe piata Braziliei este o reflexie directa a greutatilor economice prin care trece acest stat din America de Sud alaturi si de alte tari din zona.

 

Greu de emis prognoze

 

Desi suntem in luna Decembrieeste foarte greu in prezent sa efectuam o prognoza claraprivind evolutia pietei in viitorul an 2019 care practic incepe peste 2 saptamani. Prea multe incertitudini exista pe piata productiei si comercializarii carnii de porc. Unul din cele mai grave evenimente cu influenta directa aparute este declansarea epidemiei de PPA- Pesta Porcina Africana, pesta pentru care majoritatea tarilor producatoare nu sunt pregatite sa o eradicheze intr-un termen foarte scurt. In Romania sunt peste 1200 focare de PPA, in sud-estul tarii si in nord-vestul tarii.

 

Alte tari afectate sunt Ucraina, Georgia iar focare izolate existe si in alte tari. Ultimele cazuri de PPA aparute in China reprezinta o mare ingrijorare. Daca chinezii vor trece la o reducere severa a efectivului lor de porcine, numai prin sacrificari se poate lupta cu aceasta boala, este foarte clarca va creste presiunea de cumparare de pe alte pietecum ar fi tarile CE, SUA si Canada. Din experientele anilor anteriori, cand este vorba de a-si acoperii necesarul de consum, China nu sta mult pe ganduri si trece imediat la importuri masive (a se vedea si situatia din 2016 cand practic si-au dublat intr-un an cantitatile importate). Din aceste motive prezentate mai sus mai degraba consideram ca in anul 2019preturile vor creste decat vor scadea.

 

Foarte dificila este si situatia din tara noastra unde surse din DSV spun ca mai devreme de 10 ani Romania nu va scapa de aceasta boala. In prezent sunt semnale ca multi din producatori, care stimulati de productia cerealiera din Romania, au trecut la organizarea de ferme de 5000-15000 de porci in prezent sunt pe cale sa renunte si fiind multi dintre ei producatori de preparate de carne, sa se orienteze spre importuri din Europa occidnetala. O sarcina necunoscuta pentru zootehnia romaneasca reprezinta modul in care vor reusii producatorii romani sa depaseasca aceste greutati si sa reuseasca prin masuri severe de biosecuritate sa continue cresterea procinelor.

 

Un alt factor necunoscut  este si relatia SUA – China. Vor apela chinezii la importuri masive de carne de porc din SUA, slabind presiunea exercitata in tarile CE sau vor continua cu importuri crescande din Europa de regula din Spania? O alta necunoscuta este si aceea a viitorului politicii daneze, olandeze si germane de a se extinde cu politica de investitii si productie de carne de porc in tarile Europei de Est, respectiv Polonia, Romania, Rusia si Ukraina.

In fata atator necunoscute nu ne ramane decat sa asteptam evolutiile din lunile Ianuarie, Februarie si Martie ale anului 2019 si sa reluam aceasta tema in numarul urmator Meat. Milk.

În 2019, piața mondială a laptelui va fi lovită de furtuna perfectă
Autor: Nora Marin  /   luni, 4 februarie 2019

Toate semnele acestui început de an arată că 2019 va fi un an bulversat și bulversant pentru piața mondială a laptelui. Cum, trăim într-o lume deja globalizată și care se globalizează tot mai intens pe zi ce trece, tot ce se întâmplă în lume are impact și pe piața românească. Același lucru reiese și din Raportul ”A look at...

Rabobank: După Brexit, UE va exporta mai puțină carne de porc în UK
Autor: Nora Marin  /   joi, 17 ianuarie 2019

Marea Britanie are o producție insuficientă insuficientă de carne de porc. Pentru a rezolva această problemă, Regatul Unit a crescut producția și importul în fiecare an, în jurul valorii de 1 milion de tone de carcasă (cwt), din statele membre ale UE. Cu o rată de autosuficiență estimată de UE de aproape 112%, aproximativ 2,6...