Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Stocarea privata a carnii de porc

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Odata cu deschiderea granitelor, Romania reintra pe piata europeana a carnii de porc. De aici, vor deriva si jocuri ale preturilor, strategii de export etc., in functie de situatia de pe piata comunitara. Daca afirmatiile directorului executiv al Patronatului Roman al Carnii de Porc se vor dovedi a fi valabile, adica, daca anul acesta se va manifesta o criza a carnii de porc din cauza cresterii preturilor la furaje, atunci, detinatorii de carcase nu vor avea de ce sa recurga la instrumentul denumit Stocarea privata, porcul romanesc gasindu-si cu rapiditate cumparatori. Dar tocmai pentru a veni in sprijinul producatorilor, APIA a pus la punct un sistem care le va permite acestora sa faca rezerve, pana in momentul optim cand pot vinde la un pret favorabil.

Scopul si obiectivele masurii de stocare a carnii de porc

Depozitarea privata a carnii de porc reprezinta un ajutor acordat producatorilor-operatori, in situatia in care pretul de piata pentru carcasele de porc scade la sub 103% din pretul de referinta, asa cum este acesta stabilit prin Regulamentul CE nr. 1234/2007, ca urmare a deciziei Comisiei Europene. Ajutorul financiar se acorda operatorilor care, intr-un termen determinat, retrag de pe piata o cantitate fixata in prealabil, de carne de porc, proaspata sau refrigerata, pe care o congeleaza si o mentin in stoc, fara schimbarea depozitului, pe o perioada prevazuta intr-un contract. Perioada de stocare, conform Regulamentelor Comunitare, poate fi de
90, 120 sau 150 de zile. La randul sau, sprijinul financiar se acorda in conformitate cu Regulamentul CE nr. 826/2008.

Concret, operatorii pot depune o oferta in cazul in care a fost deschisa o licitatie de catre CE sau o cerere de sprijin, in cazul in care, prin regulament CE, este stabilita o valoare in avans pentru sprijinul acordat la depozitarea privata a carnii de porc. Cantitatea minima la care se refera o oferta este de 10 tone, in cazul produsului dezosat si 15 tone in cazul produsului cu os. Pentru a fi eligibila, oferta de sprijin privind depozitarea privata a carnii de porc va fi insotita de dovada constituirii unei garantii. Aceasta va fi depusa cel tarziu inainte de data limita de semnarea contractului. Valoarea garantiei care este de 20% din cuantumul ajutorului solicitat in functie de sumele forfetare mentionate in Regulamentul CE nr. 68/2011. Garantia este destinata sa asigure respectarea clauzelor contractuale. Nerespectarea uneia din clauze poate sa atraga retinerea totala sau partiala a garantiei. Garantiile pot fi depuse sub forma unei scrisori de garantie bancara, emisa de o banca comerciala inscrisa in Registrul de Evidenta al BNR.

In cazul cererilor de sprijin, returnarea garantiei se realizeaza atunci cand sunt indeplinite urmatoarelor conditii: neretragerea cererii de contract; depozitarea si pastrarea in depozit a cel putin 90% pentru produsele din carne, din cantitatea contractuala pentru perioada contractuala de depozitare; in cazul retragerii anticipate, exportarea produselor in conformitate cu una dintre cele trei optiuni prevazute de acesta. Garantiile se elibereaza imediat, atunci cand cererile de incheiere a unui contract nu sunt acceptate.

Pot beneficia de ajutor la stocarea privata a carnii de porc toate persoanele fizice autorizate sau juridice, platitori de TVA, stabiliti pe teritoriul Comunitar si care desfasoara activitatea in sectorul carnii si/sau cel al cresterii animalelor si sunt inscrisi in Registrul Comertului, dispun in vederea stocarii de instalatii corespunzatoare autorizate sau au incheiate cu terti autorizati contracte de depozitare, in acest sens, dispun de autorizatie sanitar-veterinara.

Produsele eligibile sunt prevazute in anexa la Regulamentul CE nr. 68/2011, privind conditiile speciale de acordare a ajutorului pentru depozitarea in regim privat a carnii de porc. Conform regulamentelor europene, contractantul se va angaja sa puna in stoc numai carne proaspata de calitate buna, corecta si vandabila, provenind de la porci crescuti in Uniunea Europeana in ultimele doua luni; sacrificati in abatoare agreate de Uniunea Europeana pentru punerea pe piata comunitara, in timp de maximum 10 zile inaintea datei de introducere in stoc; provin de la animale sanatoase crescute in conformitate cu cerintele sanitar- veterinare specifice si sunt marcate corespunzator de autoritatea sanitara veterinara competenta.

Depozitarea

Perioada de depozitare se considera ca incepand din ziua urmatoare preluarii intregii cantitati de produs in depozit. (Certificat de finalizare intrare in depozit, sau alt act intocmit de inspector). Depozitarea produselor trebuie sa fie realizata in loturi identificabile, individualizate, regrupate fizic intr-un singur loc pentru acelasi contract si usor accesibile pentru a permite controalele. Fiecare lot si unitate de ambalare va avea o referinta la contractul de stocare privata (numarul de contract), indicatia a 3 greutati: greutatea bruta a paletilor incarcati, greutatea bruta a ambalajelor si greutatea neta a produsului; locul si data in clar de intrare in antrepozit. In cazul in care carnurile sunt in stoc in antrepozitul unde congelarea a avut loc, data de intrare care trebuie indicata este data de intrare la congelare a carnurilor proaspete. In cazul unde unul sau mai multe transferuri sunt realizate in timpul perioadei de intrare in stoc, intregul lot va fi recantarit la depozitul final, iar greutatea va fi inregistrata in contabilitatea materiala a depozitarului. Etichetele paletilor trebuie sa mentioneze data intrarii in depozitul final. In cazul in care mai multe transferuri au fost realizate in timpul perioadei de intrare in depozit, mentiunea cu privire la data de intrare in depozit va trebui sa fie modificata pentru a face sa apara data intrarii in depozitul unde carnurile sunt stocate definitiv.
Avand in vedere prevederile art. 22 din Regulamentul CE nr. 826/2008, contractantul trebuie sa pastreze produsele fara a le inlocui sau a le transfera in alte locuri de depozitare. Cu toate acestea, numai in cazuri justificate, APIA poate aproba transferul cantitatilor contractate in alte spatii de depozitare. Daca depozitul definitiv de stocare difera de locul de congelare, produsul va fi sigilat de inspectorul APIA inainte de congelare, iar intrarea in depozitul final se va face, de asemenea, in prezenta inspectorului APIA. Astfel, se pot efectua transferuri cu aprobarea si in prezenta APIA in timpul perioadei de intrare in stoc. Atunci cand contractantul are in vedere realizarea unui transfer, va solicita aprobarea APIA cu privire la acesta cu cel putin doua zile lucratoare inaintea datei la care se doreste efectuarea. Solicitarea va avea la baza justificarea respectiva. La sfarsitul transferului, contractantul va furniza APIA bonul de intrare a carnurilor congelate intocmit de catre antrepozitul definitiv de stocare. Bonul de intrare trebuie sa indice numarul de contract si sa fie stampilat si semnat de catre antrepozitul definitiv.

Retragerea din depozit

Notificarea retragerii din depozit poate incepe din ziua urmatoare ultimei zile a perioadei contractuale de depozitare sau, dupa caz, de la data existenta in regulamentul de stabilire a valorii ajutorului in avans. Retragerea din depozit poate incepe (in cazul retragerii anticipate) sau poate fi constatata (in cazul retragerii la termen) incepand cu ziua urmatoare ultimei zile de stocare stabilite contractual. Nerespectarea termenului minim contractat atrage penalitati asupra garantiei (retinerea totala a garantiei) si asupra ajutorului (10% din ajutorul datorat pentru contract/zi de nerespectare). Retragerea produselor din depozit se face numai cu aprobarea si in prezenta inspectorilor APIA. Pe perioada retragerii, se vor intocmi de catre inspectori fisele zilnice de retragere (cand este cazul unei retrageri fizice), iar la incheierea retragerii sau in cazul constatarii retragerii se va intocmi raportul de finalizare a retragerilor. Retragerea poate fi fizica (in cazul retragerii anticipate pentru export) sau constatata (in cazul retragerii la termen). Retragerea la termen implica inspectarea cantitatilor care fac obiectul solicitarii de sprijin dupa expirarea perioadei de depozitare.

TransCOOL FORUM va avea loc în 28 septembrie 2018, ora 13:00, la Romexpo
Autor: meatmilk  /   luni, 24 septembrie 2018

(Comunicat) Jucatori importanti de pe lantul de aprovizionare si desfacere al produselor perisabile se intalnesc vineri, 28 septembrie, la Romexpo, ora 13.00, in cadrul FORUMULUI TransCOOL – transport si depozitare „frig”, eveniment conex din bogata agenda TransLogistica EXPO.   Subiectele propuse, desi nu neaparat noi, incita la...

CBRE: Stocul de spații logistice și industriale a atins 3,4 milioane mp
Autor: meatmilk  /   miercuri, 19 septembrie 2018

(Comunicat) CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară, a anunțat rezultatele înregistrate pe piața locală de spații logistice și industriale, care a ajuns la 3,4 milioane de metri pătrați la finalul primului semestru (S1) din 2018, după un 2017 în care a atins 3,05 milioane de metri...