Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Strategie naţională pentru reducerea risipei de alimente

Autor: Meat MIlkmiercuri, 2 aprilie, 2014

România va elabora, în perioada următoare, o strategie naţională pentru reducerea pierderilor şi a risipei de alimente, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la lucrările Comisiei Europene pentru Agricultură a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie. România înregistrează în prezent o risipă de alimente de 5 milioane de tone. În Uniunea Europeană ajung la gunoi, anual, 90 de milioane de tone de alimente.

„Nu avem deocamdată cifre foarte multe, dar România are o pierdere mai mare de 179 de kilograme pe cap de locuitor (…) În perioada imediat următoare vom avea cifrele exacte de la grupul de lucru format anul trecut cu Ministerul Mediului, în care ne propunem, pe lângă indentificarea cifrelor exacte şi a unor soluţii, dar şi elaborarea unei strategii naţionale în acest sens”, a spus Daniel Constantin, citat de Agerpres.

„Risipa de alimente este o problemă care preocupă şi România, dar şi la nivel global reprezintă o problemă pentru că o treime din ceea ce se produce se pierde şi nu ajunge la consumatorul final. În primul rând, se pierde când consumăm, se pierde pe raft pentru că produsele expiră, dar sunt şi pierderile tehnologice în procesul de fabricaţie. Şi aici procentul este aproximativ egal, de aceea pierderile nu sunt numai pe consum, ci şi pe partea de procesare. Faptul că la nivel european fiecare locuitor are o risipă de alimente de 179 de kilograme trebuie să ne dea de gândit, dacă nu cumva politicile europene sau mondiale şi naţionale nu ar trebui să fie schimbate, nu ar trebui să fie stimulative în sensul eliminării acestei risipe consistente”, a subliniat Daniel Constantin.

Potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, peste 1,3 miliarde de tone de alimente sunt risipite anual în lume, adică o treime din producţia de alimente la nivel mondial. Asta înseamnă pierderi de 750 de miliarde de dolari, într-o lume în care 842 de milioane de persoane se confruntă cu foametea.

În fiecare an, hrana produsă fără a fi consumată înghite un volum de apă echivalent cu debitul anual al fluviului Volga, potrivit FAO.

(stiri.tvr.ro) 

Carnea de porc, primul loc în Top-ul importurilor
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 19 ianuarie 2015

Carnea de porc a ocupat primul loc în Top-ul importurilor de produse agroalimentare, în primele 10 luni ale anului 2014 Carnea de porc a ocupat primul loc în topul importurilor de produse agroalimentare în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2014 cu o cantitate de 129.000 de tone, în creştere cu 7 procente faţă de aceeaşi perioadă din...

Cris Tim va investi 5 mil. de euro în dezvoltarea producției ready-meal
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

Cris Tim va investi 5 milioane de euro în dezvoltarea producției ready-meal, segment care a crescut cu 30% anul trecut, a declarat Radu Timiş, preşedintele grupului. Totodată, activitatea companiei se va extinde și în zona vinificației, investind alte 2,5 milioane de euro în ”Crama Butic”. "În acest an investim aproximativ 3...