Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Studenţi, în practică la DSVSA Brăila

Autor: Meat MIlkvineri, 25 iulie, 2014

Şi în acest an, mai mulţi studenţi de la Facultatea de medicină veterinară din Bucureşti s-au aflat în practică la DSVSA Brăila. Detalii am obţinut prin amabilitatea dlui dr. Niţă Caragaţă (director adjunct DSVSA). “Este vorba de două serii de studenţi din anii 2-3; câte 22-25 pe serie, pe durata a câte 10 zile, aceştia fiind însoţiţi de un cadru universitar. Şi timp în care au fost instruiţi teoreticasupra legislaţiei, organizării DSVSA, expertiza veterinară a alimentelor, examinarea postmortem a cadavrelor, etc.

Practica s-a desfăşurat la Ianca, respectiv Abatorul de păsări, într-o fermă de vaci cu lapte, la un centru de ambalat ouă din Plopu; au mers şi într-un abator din altă locaţie a judeţului, la o fabrică de produse din carne (autorizată pentru schimburi intracomunitare); de asemenea, la Circumscripţia Sanitar Veterinară Brăila şi două cabinete medicale veterinare, precum şi în Laboratorul Sanitar Veterinar de la sediul DSVSA, de care au rămas foarte impresionaţi. Studenţii au fost instruiţi de către specialişti şi şefi de servicii ai DSVSA, şeful laboratorului, medici zonali, medici veterinari oficiali. La sfârşitul perioadei de practică s-a dat un test de evaluare a cunoştinţelor, cu 15 întrebări, iar calificativul obţinut de toţi studenţii a fost de“Foarte bine”.

– Au manifestat, studenţii, interes pentru cele prezentate/vizitate?

– Da, şi îndeosebi pentru munca în laborator, la cabinetele medicale veterinare, medicina de liberă practică veterinară. Nu au lipsit întrebările, dezbaterile, etc. şi chiar “asaltarea” cabinetelor veterinare. Faţă de anul trecut, acum nu am avut nici un student din Brăila. Oricum, practica lor a fost o reuşită!

Dar, adăugăm noi, ea ar fi una deplină dacă, în general, în România, viitorii medici veterinari ar fi atraşi şi de către domeniile productive (ferme, fabrici, abatoare, etc.). Unde condiţiile de muncă, răspundere, privaţiuni, etc. sunt altele decât într-un laborator sau cabinet sanitar veterinar. Iar revirimentul aşteptat şi necesar nu se va petrece atâta vreme cât salariile nu vor fi suficient de atractive/motivante (şi) în domeniile mai sus amintite. Sau şi mai dureros: gata şi bine şcoliţi (ca la medicina umană), veterinarii să ia calea străinătăţii… (arcasu.ro)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...