Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Studiu: Ce înțeleg românii printr-o alimentație sănătoasă?

Autor: meatmilkmiercuri, 24 aprilie, 2019
  • Femeile sub 30 de ani reprezintă categoria cea mai interesată de un stil de viață sănătos

 

  • Zahărul și produsele care conțin grăsimi saturate și colesterol sunt considerate a fi alimentele cele mai dăunătoare sănătății

 

  • Doar 1 din 5 persoane interesate de un stil de viață sănătos folosește frecvent suplimente nutritive

 

  • Doar 1 din 10 persoane declară faptul că medicul reprezintă o sursă principală de informare în ceea ce privește un stil de viață sănătos

 

  • 54% dintre respondenți consideră că nu este dificil să urmezi un stil de viață sănătos

 

În perioada 20 martie – 7 aprilie 2019, AlimenteSpeciale.ro, magazin online specializat in comercializarea de produse dietetice și terapeutice, a realizat un studiu menit a releva ce înțeleg românii printr-un stil de viață sănătos, precum și alte aspecte importante în ceea ce privește acest subiect. La sondaj, au participat 734 de persoane interesate de un stil de viață sănătos, atât femei, cât și bărbați, aparținând tuturor categoriilor de vârstă. Cercetarea a constat în completarea unui chestionar cu 10 întrebări și a fost realizată în exclusivitate în mediul online.  

 

O primă concluzie interesantă pe care o putem desprinde din rezultatul sondajului este faptul că femeile de până în 30 de ani reprezintă categoria cea mai interesantă de un stil de viață sănătos.

 

Dacă în ceea ce privește sexul persoanelor interesate de acest subiect (92.2% femei) nu suntem absolut deloc surprinși, în ceea ce privește vârsta acestora, surpriza este nu doar mare, cât și una extrem de îmbucurătoare. Astfel, nu mai puțin de 71.4% dintre persoanele care au ales să participe la sondaj sunt persoane de până în 30 de ani, ceea ce înseamnă că, din fericire, tinerii devin din ce în ce mai conștienți că un stil de viață sănătos este deosebil de important.

 

Dintre aceștia, 42.1% consideră că momentan urmează un stil de viață sănătos, în timp ce 57.9% sunt de părere că deocamdată nu se pot încadra în această categorie și că mai au mai au nevoie de schimbări ale stilului actual de viață”, a declarat Maria Martac, director general al AlimenteSpeciale.ro.

 

Care este cel mai important aspect al unui stil de viață sănătos?

 

În ceea ce privește aspectele esențiale unui stil de viață sănătos, cei mai mulți dintre respondenți (89.1%) au indicat alimentația ca fiind factorul cel mai important. De asemenea, participanții la sondaj consideră că mișcarea (70.6%), somnul (54.4%), managementulstresului (43.1%) și socializarea (20.7%) sunt, în ordine, ceilalți factori determinați pentru un stil de viață sănătos.

 

Evident că alimentația și mișcarea reprezintă aspecte extrem de importante, efectiv indispensabile, pentru sănătatea noastră. În plus, însă, și ceilalți factori, somnul, managementul stresului și socializarea, pot avea o contribuție deosebită pentru starea de sănătate și nu trebuie, în niciun caz, să fie ignorați sau subestimați.

 

Spre exemplu, cercetările întreprinse în ultimii ani au concluzionat că un somn de calitate, odihnitor și suficient ca perioadă de timp, este cu mult mai important pentru organism decât se credea. De altfel, voci importante ale lumii științifice susțin că somnul poate fi la fel de important pentru sănătate precum este alimentația.

 

De asemenea, aș mai menționa că persoanele cele mai longevive din lume (locuitorii așa-numitelor Blue Zones), care depășesc frecvent vârsta de 100 de ani, au o alimentație sănătoasă, fac mișcare în mod regulat, se odihnesc corespunzător, duc o viață lipsită de stresși plină de interacțiune socială. Așadar, toate aceste aspecte sunt foarte importante și, repet, este indicat să le acordăm atențianecesară, fără excepție”, a subliniat reprezentanta AlimenteSpeciale.ro.

 

Care este alimentația persoanelor interesate de un stil de viață sănătos?

 

Alimentele care nu lipsesc din dieta zilnică a persoanelor interesate de un stil de viață sănătos sunt, în ordinea indicată de cei mai mulți respondenți, fructele și legumele (63.7%), cerealele (51.7%), carnea (40.8%), lactatele (34.5%), leguminoasele (23.5%) și peștele (7.3%).

 

“Dacă este să ținem cont de recomandările actuale ale specialiștilor în nutriție și de rezultatele celor mai noi și importante studii realizate în domeniu, nu putem discuta de o alimentație sănătoasă în lipsa unui consum zilnic de fructe și legume (în special legume).

 

De aceea, luândîn considerare partea plină a paharului, putem aprecia datele rezultate destul de încurajatoare – mă refer în special la consumul relativ crescut de fructe și legume, dar și la diminuarea aportului de carne și lactate din dieta zilnică. În orice caz, este interesant de observat modul în care vor evolua aceste date și în viitoarele cercetări pe care intenționăm să le întreprindem”, a declarat Maria Martac.

 

Chestionați cu privire la ceea ce presupune, în principal, o alimentație sănătoasă, participanții la studiul realizat de AlimenteSpeciale.ro au indicat consumul de preparate gătite în casă din ingrediente integrale (63.4%), alimente bio (organice) (45.2%), alimente neprocesate (43.6%), alimente provenite din agricultura locală (35.5%), hrană predominant vegetariană (vegană) (25.1%) sau hrană compusă în principal din produse de origine animală (carne, ouă și lactate) (23.2%).

 

“Într-adevăr, și noi, cei de la AlimenteSpeciale.ro, am sesizat interesul crescut pe care au început să îl aibă românii pentru alimentele bio (organice). Aceștia s-au documentat asupra diferențelor dintre acestea și produsele din agricultura convențională, au testat, au sesizat calitatea sporită în ceea ce privește gustul și beneficiile, alegând, astfel, din ce în ce mai des alimente organice, trendul fiind unul crescător”, a declarat reprezentanta AlimenteSpeciale.ro.

 

Care sunt alimentele considerate a fi cele mai dăunătoare sănătății?

 

Persoanele interesate de un stil de viață sănătos consideră că cele mai dăunătoare alimente pentru sănătate sunt zahărul (78.2%), produsele care conțin grăsimi saturate și colesterol (62.7%), fructele și legumele tratate cu pesticide (38.4%), cerealele rafinate (35.4%), carnea și lactatele provenite din ferme industriale (26.8%), uleiurile vegetale industriale (21.5%), cerealele care conțin gluten (8.8%) și produsele de origine animală (7.3%).

 

“Se poate observa faptul că, în privința pericolelor pe care le implică consumul de zahăr, oamenii sunt bine informați. Pe de altă parte, din păcate, cerealele rafinate, care au aceleași efecte negative asupra organismului ca zahărul, sunt indicate de prea puțini respondenți ca fiind dăunătoare.

 

De asemenea, mii de studii realizate în ultimii ani arată că uleiurile vegetale industriale (floarea-soarelui, soia, rapiță) sunt extrem de dăunătoare sănătății, acestea fiind grăsimile care ar trebui eliminate, în primul rând, din dietă. Cu toate acestea, oamenii continuă să creadă teoria emisă în urmă cu 50 de ani, conform căreia grăsimile saturate și colesterolul ar fi dăunătoare, deși aceastea s-au dovedit a fi, în realitate, inofensive și, dimpotrivă, chiar folositoare organismului. Cred, cu tărie, că este nevoie ca publicul să fie bine informat, în concordanță cu descoperirile științifice ale zilelor noastre”, a mai declarat Maria Martac.

 

În ceea ce privește alimentele la care respondenții ar renunța cu cea mai mare greutate, rezultatele sondajului indică, în ordine, zahărul (29.3%), cafeaua (19.2%), carnea (19.1%), pâinea și alte produse făinoase (18.1%) și lactatele (10.9%).

 

Doar 1 din 5 persoane interesate de un stil de viață sănătos folosește frecvent suplimentele nutritive

 

Întrebați dacă folosesc în mod curent suplimente nutritive (vitamine, minerale, acizi grași, probiotice etc.), 79.7% dintre persoanele participante la sondaj au răspuns negativ.

 

“În această privință,specialiștii susțin că indiferent cât de variată și corect realizată ar fi alimentația, în condițiile actuale de mediu și de stil de viață este imposibil să existe un aport optimi al tuturor nutrienților necesari, suplimentarea  fiind absolut esențială pentru o stare optimă de sănătate a organismului”, a declarat reprezentanta AlimenteSpeciale.ro.

 

Internetul este principala sursă de informare cu privire la un stil de viață sănătos

 

Internetul (73.3%), cărțile de specialitate (27.1%), presa (ziare, reviste, TV) (24.1%), nutriționistul (15%), medicul de familie (10.4%) și medicul specialist (8.6%) reprezintă sursele principale din care românii se informează în legătură cu un stil de viață sănătos.

 

“Faptul că internetul este principala sursă de informare cu privire la acest subiect nu este, în sine, un lucru greșit, acesta fiind, fără îndoială, un instrument extraordinar de valoros pe care îl avem, astăzi, la dispoziție. Cu toate acestea, este important să știm să alegem site-urile sau blogurile care conțin informații veritabile, corecte, validate științific.

 

Din păcate, există în mediul online și o mulțime de informații false, care odată puse în aplicare pot face mult rău sănătății . De asemenea, faptul că doar 1 din 10 persoane declară că medicul reprezintă o sursă principală de informare în ceea ce privește un stil de viață sănătos este un lucru deosebit de îngrijorător, iar această realitate tristă ar trebui să constituie un serios semnal de alarmă la adresa sistemului sanitar”, a declarat Maria Martac.

 

Cât de greu este să urmezi un stil de viață sănătos

 

54% dintre participanții la cercetarea realizată de Alimente Speciale.ro consideră că nu este dificil să urmezi un stil de viață sănătos, în timp ce 46% sunt de părere că acest lucru este greu de pus în aplicare.

 

Principala preconcepție a persoanelor care consideră că este dificil de urmat un stil de viață sănătos este legată de costul considerat a fi mai ridicat în acest caz, susține Maria Martac.

 

În acest sens, reprezentanta magazinului online consideră că prin informare, voință și prin dedicarea unui timp suplimentar rezonabil, chiar și persoanele cu venituri mai scăzute pot urma cu succes un stil de viață sănătos.

Comportamentul consumatorului european de carne și lactate
Autor: Nora Marin  /   joi, 4 iulie 2019

La jumătatea lunii iunie a acestui an au fost publicate rezultatele a două cercetări de piață deosebit de importante, care au vizat comportamentul consumatorilor europeni de carne, produse din carne, lapte și lactate. Cercetarea care a vizat categoria Carne a fost efectuată în comun de compania GfK și Universintatea Wageningen din Olanda,...

Forumul “Viitorul Pieței Interne”, la finalul Președinției României la Consiliul UE
Autor: meatmilk  /   joi, 27 iunie 2019

(Comunicat) Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Marius Pîrvu, a participat, pe data de 21 iunie 2019, la Forumul “Viitorul Pieței Interne” organizat, la Palatul Parlamentului, în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care România o deține în prima jumătate a acestui an, de...