Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Sturionii amenintati de comertul ilegal cu caviar

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Comertul ilegal cu caviar provenit din Romania si Bulgaria ameninta supravietuirea sturionilor din Dunare, potrivit unui raport publicat de organizatiile World Wide Fund for Nature (WWF) si Traffic.

Este ingrijorator faptul ca niciuna dintre cele doua tari, Romania si Bulgaria, nu a raportat capturi de caviar, in timp ce alte State Membre au inregistrat mai multe capturi in care erau implicate si cele doua tari. Cantitatile detectate nu sunt foarte mari, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca volumul real al comertului ilegal este considerat a fi mult mai mare, dar mai ales de faptul ca orice forma de comert ilegal pune in pericol speciile amenintate cu disparitia, a declarat Katalin Kecse-Nagy, reprezentant Traffic.

Potrivit WWF, Romania si Bulgaria detin singurele populatii viabile de sturioni salbatici din Uniunea Europeana, ambele state interzicand pescuitul de sturioni. Romania a interzis pescuitul comercial al sturionilor in 2006, pentru o perioada de 10 ani, iar in urmatorii cinci ani dupa aceasta decizie a fost demarat un program de repopulare.

Prin acest program, pana in 2010, in Dunare au fost eliberati 404.775 pui de sturioni (pastruga, morun, nisetru, cega), la ora actuala programul fiind sistat din lipsa de fonduri. La randul sau, Bulgaria a interzis pescuitul comercial in martie 2011, pentru un an, dar se intentioneaza o extindere a prohibitiei pana in 2016.

Potrivit datelor publicate in raportul citat, in perioada 2000-2009 au fost raportate de catre statele membre UE 14 capturi de caviar ilegal provenit din Bulgaria (27,5 kg distribuite in cinci capturi) si Romania (25 kg, in noua capturi). Cu toate acestea, nici Bulgaria, nici Romania nu au raportat capturi ilegale de caviar.

Raportul Comertul cu caviar in Bulgaria si Romania a fost realizat de catre Fondul de Conservare a Speciilor Mohamed bin Zayed si WWF.

Meat.Milk 2019: În ziua de 31 mai, fii prezent la Forum Retail!
Autor: meatmilk  /   marți, 26 martie 2019

Tendințele de globalizare ale piețelor internaționale de carne și lapte se manifestă tot mai pregnant. Puși în fața acestei noi realități, fermierii, procesatorii și retail-ul din România trebuie să își adapteze afacerile. Cum vor reuși să facă acest lucru, în condițiile în care se propune o nouă paradigmă legislativă? Cum...

Când gura bate fundul oii
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 25 martie 2019

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la București anunțau cu bucurie semnarea unui acord cu Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru exportul către acea țară a unui număr de 100.000 de ovine.   Anunțul a avut darul să ofere o perspectivă favorabilă ciobanilor români, în condițiile în care, după cum bine...