Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Sturionii amenintati de comertul ilegal cu caviar

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

(Agerpres) Comertul ilegal cu caviar provenit din Romania si Bulgaria ameninta supravietuirea sturionilor din Dunare, potrivit unui raport publicat de organizatiile World Wide Fund for Nature (WWF) si Traffic.

Este ingrijorator faptul ca niciuna dintre cele doua tari, Romania si Bulgaria, nu a raportat capturi de caviar, in timp ce alte State Membre au inregistrat mai multe capturi in care erau implicate si cele doua tari. Cantitatile detectate nu sunt foarte mari, insa trebuie sa tinem cont de faptul ca volumul real al comertului ilegal este considerat a fi mult mai mare, dar mai ales de faptul ca orice forma de comert ilegal pune in pericol speciile amenintate cu disparitia, a declarat Katalin Kecse-Nagy, reprezentant Traffic.

Potrivit WWF, Romania si Bulgaria detin singurele populatii viabile de sturioni salbatici din Uniunea Europeana, ambele state interzicand pescuitul de sturioni. Romania a interzis pescuitul comercial al sturionilor in 2006, pentru o perioada de 10 ani, iar in urmatorii cinci ani dupa aceasta decizie a fost demarat un program de repopulare.

Prin acest program, pana in 2010, in Dunare au fost eliberati 404.775 pui de sturioni (pastruga, morun, nisetru, cega), la ora actuala programul fiind sistat din lipsa de fonduri. La randul sau, Bulgaria a interzis pescuitul comercial in martie 2011, pentru un an, dar se intentioneaza o extindere a prohibitiei pana in 2016.

Potrivit datelor publicate in raportul citat, in perioada 2000-2009 au fost raportate de catre statele membre UE 14 capturi de caviar ilegal provenit din Bulgaria (27,5 kg distribuite in cinci capturi) si Romania (25 kg, in noua capturi). Cu toate acestea, nici Bulgaria, nici Romania nu au raportat capturi ilegale de caviar.

Raportul Comertul cu caviar in Bulgaria si Romania a fost realizat de catre Fondul de Conservare a Speciilor Mohamed bin Zayed si WWF.

ANSVSA la Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor
Autor: meatmilk  /   luni, 21 mai 2018

(Comunicat) O delegație a Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), condusă de președintele instituției, dr. Geronimo Brănescu, va reprezenta România la lucrările celei de-a 86 – a Sesiuni Generale a Adunării Mondiale a delegaților naționali ai Organizației Mondiale pentru Sănătatea...

INSSE: Efective de animale existente la 1 decembrie 2017 (Raport anual)
Autor: meatmilk  /   vineri, 18 mai 2018

Potrivit raportului anual emis de INSSE, în anul 2017 faţă de anul precedent efectivele de ovine şi caprine au crescut , iar efectivele de bovine, de porcine şi de păsări au scăzut.     România, în anul 2017, a ocupat locul patru la efectivele de ovine şi caprine în rândul Statelor Membre ale Uniunii...