Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Subvenţia poate deveni garanţie pentru contractanţi

Autor: Meat MIlkluni, 29 septembrie, 2014

(Mediafax) Agricultorii pot utiliza subvenţiile pe suprafaţă cuvenite şi aprobate de APIA ca garanţii nu numai pentru credite bancare, ci şi pentru garantarea plăţii arendei sau produselor achiziţionate pentru activitatea agricolă, afirmă Cristian Popescu, avocat asociat la Popovici Niţu & Asociaţii.

Astfel, fermierii au dreptul, potrivit unui regulament european, să utilizeze plata directă (subvenţia aprobată în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă) pentru garantarea plăţii seminţelor, pesticidelor, îngrăşămintelor sau a arendei, în cazul în care pământul este luat în arendă, fără a mai fi necesară finanţarea de la bancă pentru aceste cheltuieli.

„Din punct de vedere practic, pentru un agricultor este mult mai util să poată garanta în mod nemijlocit executarea obligaţiilor sale prin intermediul plăţilor directe partenerilor contractuali cu care interacţionează în activitatea să curentă de producţie, decât să apeleze la finanţarea din partea unei terţe instituţii. O astfel de finanţare implică fără îndoială costuri mai ridicate pe toate planurile”, a declarat vineri Popescu la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture.

El a arătat însă că, în practică, APIA şi centrele sale teritoriale au evitat să recunoască garanţiile constituite asupra subvenţiilor, pe lângă cele provenind din convenţiile de creditare, fără a avea o motivaţie unitară a poziţiei adoptate.

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...