Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close
Conferinta

Sucevenii, fruntași la achiziția de tancuri de răcire a laptelui

Autor: miercuri, 7 mai, 2014

La Direcţia Agricolă, fermierii şi primarii din judeţ s-au întâlnit cu directorul general din Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neaţă şi cu preşedintele CJ Ioan Cătălin Nechifor, pentru a afla în detaliu care sunt avantajele achiziţionării de către fiecare comunitate în parte, a tancurilor de răcire a laptelui, subvenţionate de guvern. La nivel naţional, au fost depuse până acum 350 de proiecte, 62 dintre acestea provenite din judeţ.

Ieri, la Direcţia Agricolă Suceava a avut loc o întâlnire cu fermierii şi primarii din comunele judeţene în care urmează a fi puse în practică prevederile ordonanţei de guvern vizând ajutorul “de minimis” de 5000 de euro, fără TVA pentru achiziţionare de tancuri de răcire a laptelui. Organizatorii – Direcţia Agricolă Suceava şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură prin directorii Vasile Schipor şi Eugen Mogoş au avut ca invitaţi de marcă pe directorul general din Ministerul Agriculturii, dr. ing. Gheorghe Neaţă şi pe preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cătălin Nechifor. Cei aproape 100 de fermieri şi şefi de administraţii publice locale au avut prilejul să recepţioneze din voci autorizate importanţa punerii în practică a acelui program iniţiat de Guvernul României, pentru a veni în sprijinul crescătorilor de vite care furnizează lapte către procesatori, cu respectarea prevederilor impuse de Uniunea Europeană privind calitatea acestuia.

Directorul Gheorghe Neaţă a explicat celor prezenţi că acest program de achiziţionare a tancurilor de răcire, iniţiat de guvern, a fost implementat în condiţiile în care un imperativ asumat anterior de România în negocierile cu Uniunea Europeana a condus la fixarea unui termen – 1 ianuarie 2014, pentru ca laptele colectat de procesatori să fie conform normelor impuse în spaţiul european. Gheorghe Neaţă a explicat că de anul viitor niciun procesator nu va mai putea să vândă pe piaţa europeană – implicit piaţa românească, lapte neconform cu standardele UE. S-a acceptat o derogare, sancţionată cu grele reproşuri de la structurile europene pentru acordarea de la bugetul naţional al acestui ajutor “de minimis”, pentru achiziţionarea de tancuri de răcire de către asociaţiile de crescători de vite, cu condiţia ca acestea să nu depăşească 1000 de litri sau subdiviziuni – 100, 200, 250 ori 500 de litri ce ar putea să fie amplasate în mai multe locaţii, fiindcă în zona de munte crescătorii de animale locuiesc în sate ori cătune foarte disipate. Nu se a plăti de către stat mai mult de 5000 de euro, fără TVA, pentru comuna care va intra în acest proiect, indiferent câte asemenea tancuri de răcire vor fi amplasate, unitatea administrativ teritorială trebuie să pună la dispoziţie spaţiul necesar amplasării acestui tanc – este vorba despre un rezervor în care să se depoziteze laptele colectat de la fermieri şi care să asigure condiţiile de temperatură şi igienă necesare pentru ca să nu se deterioreze rapid calitatea produsului, fiind nevoie pentru aceasta de racord la reţeaua electrică, cea de apă curentă şi canalizare.
Până în momentul de faţă, a arătat preşedintele Consiliului Judeţean Ioan Cătălin Nechifor, în judeţul Suceava, care are cel mai mare efectiv de bovine din ţară – 170.000 de capete, din care 110.000 matcă – vite reproducătoare, au fost depuse 62 de cereri pentru obţinerea ajutorului pentru achiziţionarea acestor tancuri de răcire, într-un număr de 30 de localităţi. Cifra este impresionantă, consideră preşedintele Consiliului Judeţean, poziţionând judeţul nostru tot pe primul loc la nivel naţional. In fapt, pentru ajutorul oferit de Guvernul României au fost alocate câte 5000 de euro pentru fiecare localitate din ţară. Dintre acestea, doar 350 au iniţiat proiecte. Sunt o grămadă de judeţe neinteresate deloc de astfel o ofertă dar Suceava este încă odată, lider naţional. Lucru îmbucurător, dar nu suficient, pentru că atât directorul general Gheorghe Neaţă, preşedintele CJ Cătălin Nechifor dar nu în ultimul rând senatorul Neculai Bereanu, care reprezintă în Parlament interesele localităţilor din zona de munte a judeţului şi care a fost printre principalii iniţiatori ai actului normativ care permite oferirea acestor ajutoare au declarat că vor face toate eforturile pentru ca până la termenul limită de depunere a proiectelor – 16 mai 2014 să mai fie atrase şi alte asociaţii pentru a beneficia de banii oferiţi de guvern şi, în plus, vor încerca să mai lungească perioada de depunere a unor astfel de proiecte şi mai târziu, condiţia fiind ca în această vară să se poată clarifica definitiv numărul beneficiarilor, tancurile de răcire pentru laptele colectat să fie achiziţionate şi proiectul să fie efectiv pus în aplicare.
Senatorul Neculai Bereanu a declarat că a fost printre cei care au iniţiat proiectul pentru actul normativ ce se pune în practică în acest interval, vizând ajutorul guvernamental despre care s-a discutat şi a precizat că el a fost de fapt purtătorul de cuvânt al crescătorilor de animale suceveni şi a garantat celor prezenţi că va fi în continuare, ca parlamentar şi ca membru în Comisia de Agricultură a Senatului un purtător de cuvânt al agricultorilor din zona de munte dar şi de pe teritoriul întregului judeţ Suceava.

Grigore Horoi-Agricola: Guvernul e generos în promisiuni. Să vedem dacă și poate!
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 21 aprilie 2017

Ne continuăm sondajul în rândul managerilor de calibru, referitor la mediul de afaceri din România, gândind aici, în primul rând, sectoarele de carne și lapte ale României. Iată ce ne-a declarat în acest sens domnul Grigore Horoi-Președinte al companiei Agricola Internațional Bacău:   ”Mediul de afaceri a evoluat mult...

CEC Bank finanțează activitățile de export ale companiilor românești
Autor: meatmilk  /   vineri, 21 aprilie 2017

(Comunicat) CEC Bank extinde gama de produse si servicii bancare dedicate clientilor IMM si companii mari prin lansarea unei noi facilitati de credit - Plafonul pentru mobilizarea creantelor de export.Produsulse acorda in EUR si USD pentru finantarea activitatii curente, pe termen mediu, prin punerea la dispozitie a unui plafonde tip...