Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Suedezii preferă cârnații Falukorv

Autor: Nora Marinmiercuri, 3 iulie, 2019

De această dată, în prezentarea unui produs din carne, ne-am oprit în Scandinavia, mai precis, în Suedia, îmbiați de aromele cârnaților Falukov, produsul național al acestei țări nordice.

 

Puțină istorie

 

Povestea Falukorv începe în secolul al XVI-lea, în regiunea Dalarna din centrul Suediei, mai precis, în orașul Falun, acolo unde a existat o mare industrie minieră de cupru. Ei, bine, în acele mine existau mulți germani care lucrau, și cu ei a început povestea acestor cârnați. Dar și germanii foloseau versiunea lor de cârnați Lyoner. Deci, se poate spune că Falucorv sunt un fel de cârnați suedezi inventați de emigranții germani care au folosit o rețetă franțuzească, din Lion! Iar numele s-ar traduce prin ”Cârnați (korv) din Falun” (numele orașului).

 

Însă, în anul 1870, Andres Olson, un măcelar din Falun, a creat ceea ce credem a fi falukorv-ul de astăzi, când a început să îi producă din carne de vită tocată foarte fin și puternic sărată. De fapt, falukorv este un fel de cremwurst sau polonez ceva mai sărat. Oricum, de atunci, aceste mezeluri au devenit cele mai populare din Suedia. Cele mai importante companii de carne produc și comercializează o serie de sortimente diferite de astfel de cârnați.

 

Ce cred suedezii despre Falukorv?

 

Le place dar îl urăsc. Este clar că le place, de vreme ce este cel mai popular tip de cârnat din Suedia, dar în același timp este privit în jos. Însă, îl și urăsc, pentru că, pentru a reduce prețurile cât mai mult, producătorii nu s-au sfiit să îi scadă calitatea. Acest lucru a dus la o piață cu o mulțime de cârnați de calitate inferioară. Însă, în ultimii ani, ca urmare a protestelor consumatorilor, autoritățile au reacționat, determinând companiile să se îngrijească mai mult de calitatea produselor, astfel încât acum pot fi găsiți doar cârnați falukorv de calitate.

 

Un alt motiv pentru care falukorv este privit cu superiotitate este că el a fost întotdeauna un aliment al muncitorilor și nimeni nu s-a lăudat vreodată că a mâncat un astfel de cârnat.

 

În același timp, însă, este delicios, ieftin și ușor de gătit, așa că a fost întotdeauna popular. Din moment ce este ieftin și ușor de inclus în meniuri, poate fi găsit în orice magazin și în orice restaurant. Însă, tocmai pentru că este un produs popular, suedezii nu îl mănâncă niciodată în weekwnd sau în zilele de sărbătoare, ci numai în zilele de lucru!

 

Cum și cu ce se mănâncă Falukorv?

 

Puteți mânca falukorv în orice fel vă place. Cel mai adesea, însă, se prăjește, se taie bucăți și se amestecă în sos bechamel, macaroane fierte și ketchup. Se poate servi însă și cu creme vegetale din morcovi, varză sau alte tipuri de legume.

 

Flukorv poate fi servit cu piure de cartofi. În prealabil, suedezii îl crestează iar în crestături pun felii de brânză puternic maturată, ketchup sau muștar și îl pun la cuptor.

 

O rețetă ușor mai sofisticată este cea de Korv Stroganoff, dar aici, falukorv înlocuiește carnea. Cârnații se taie în fâșii și se prăjesc cu ceapă tăiată. Se adaugă pastă de tomate sau roșii conservate, lapte și/sau smântână. Tot ce rezultă este servit apoi cu orez fiert. Poftă bună!

De sărbători cumpără inteligent: preparatele și semipreparatele “Fomică?” rapid și ușor de pregătit
Autor: meatmilk  /   miercuri, 4 decembrie 2019

Interesul în creștere al pieței pentru preparate și semipreparate din carne de pasăre face ca Grupul de firme Safir să ofere consumatorilor și clienților din domeniul HoReCa produse conform dorințelor exprimate.   Pe măsură ce competiția devine mai acerbă și consumatorii mai exigenți, apar în piață idei ce...

Hochland și-a lansat oficial Perluțele de brânză
Autor: meatmilk  /   joi, 7 noiembrie 2019

Majoritatea românilor obișnuiesc să ia mici pauze în timpul zilei și aproape toți și le petrec luând o gustare, fie că este vorba despre brânzeturi, fructe sau produse de patiserie.   Aceste informații, dar și alte preferințe ale românilor în materie de gustări au fost scoase la iveală de studiul realizat de Hochland...