Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Suedezii preferă cârnații Falukorv

Autor: Nora Marinmiercuri, 3 iulie, 2019

De această dată, în prezentarea unui produs din carne, ne-am oprit în Scandinavia, mai precis, în Suedia, îmbiați de aromele cârnaților Falukov, produsul național al acestei țări nordice.

 

Puțină istorie

 

Povestea Falukorv începe în secolul al XVI-lea, în regiunea Dalarna din centrul Suediei, mai precis, în orașul Falun, acolo unde a existat o mare industrie minieră de cupru. Ei, bine, în acele mine existau mulți germani care lucrau, și cu ei a început povestea acestor cârnați. Dar și germanii foloseau versiunea lor de cârnați Lyoner. Deci, se poate spune că Falucorv sunt un fel de cârnați suedezi inventați de emigranții germani care au folosit o rețetă franțuzească, din Lion! Iar numele s-ar traduce prin ”Cârnați (korv) din Falun” (numele orașului).

 

Însă, în anul 1870, Andres Olson, un măcelar din Falun, a creat ceea ce credem a fi falukorv-ul de astăzi, când a început să îi producă din carne de vită tocată foarte fin și puternic sărată. De fapt, falukorv este un fel de cremwurst sau polonez ceva mai sărat. Oricum, de atunci, aceste mezeluri au devenit cele mai populare din Suedia. Cele mai importante companii de carne produc și comercializează o serie de sortimente diferite de astfel de cârnați.

 

Ce cred suedezii despre Falukorv?

 

Le place dar îl urăsc. Este clar că le place, de vreme ce este cel mai popular tip de cârnat din Suedia, dar în același timp este privit în jos. Însă, îl și urăsc, pentru că, pentru a reduce prețurile cât mai mult, producătorii nu s-au sfiit să îi scadă calitatea. Acest lucru a dus la o piață cu o mulțime de cârnați de calitate inferioară. Însă, în ultimii ani, ca urmare a protestelor consumatorilor, autoritățile au reacționat, determinând companiile să se îngrijească mai mult de calitatea produselor, astfel încât acum pot fi găsiți doar cârnați falukorv de calitate.

 

Un alt motiv pentru care falukorv este privit cu superiotitate este că el a fost întotdeauna un aliment al muncitorilor și nimeni nu s-a lăudat vreodată că a mâncat un astfel de cârnat.

 

În același timp, însă, este delicios, ieftin și ușor de gătit, așa că a fost întotdeauna popular. Din moment ce este ieftin și ușor de inclus în meniuri, poate fi găsit în orice magazin și în orice restaurant. Însă, tocmai pentru că este un produs popular, suedezii nu îl mănâncă niciodată în weekwnd sau în zilele de sărbătoare, ci numai în zilele de lucru!

 

Cum și cu ce se mănâncă Falukorv?

 

Puteți mânca falukorv în orice fel vă place. Cel mai adesea, însă, se prăjește, se taie bucăți și se amestecă în sos bechamel, macaroane fierte și ketchup. Se poate servi însă și cu creme vegetale din morcovi, varză sau alte tipuri de legume.

 

Flukorv poate fi servit cu piure de cartofi. În prealabil, suedezii îl crestează iar în crestături pun felii de brânză puternic maturată, ketchup sau muștar și îl pun la cuptor.

 

O rețetă ușor mai sofisticată este cea de Korv Stroganoff, dar aici, falukorv înlocuiește carnea. Cârnații se taie în fâșii și se prăjesc cu ceapă tăiată. Se adaugă pastă de tomate sau roșii conservate, lapte și/sau smântână. Tot ce rezultă este servit apoi cu orez fiert. Poftă bună!

ANZM a autorizat noi lactate drept ”Produse montane”
Autor: meatmilk  /   luni, 26 august 2019

(Comunicat MADR) Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM) a acordat unui operator economic din județul Harghita, dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan”, pentru un număr de 14 produse.   Astfel, în data de 20.08.2019, SC BOMILACT MĂDĂRAȘ SRL a primit decizia de acordare a dreptului de...

„Fomică?” te așteaptă la Open Camp 2019 cu meniuri delicioase și variate din carne de pui
Autor: meatmilk  /   luni, 15 iulie 2019

(Comunicat) „Fomică?”, brandul de preparate și semipreparate românești care se remarcă prin sortimenția variată de produse din 100% carne de pui natural condimentată, pregătește pentru toți românii așteptați la Festivalul Open Camp 2019 surprize culinare extrem de savuroase, menite să cucerească poftele tuturor, de la mic, la...