Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Supliment alimentar 100% natural pentru cresterea animalelor

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potgrivit Agroinfo, peste 350 de fermieri si-au aratat interesul fata de singurul mineral natural din Romania cu efecte benefice in cresterea bovinelor la doar cateva zile de la inchiderea targului international INDAGRA desfasurat la Bucuresti.

Am constatat un interes crescut al fermierilor care au primit informatii despre DEL-CA-MAG in cadrul targului INDAGRA. O data ce au aflat despre acest nou supliment alimentar 100% natural, peste 350 de fermieri si-au exprimat dorinta de a folosi DEL-CA-MAG in alimentatia animalelor pe care le detin a declarat Moise Fluieras Administrator al Exploatarii Miniere Harghita, potrivit unui comunicat de presa.

Pentru perioada uratoare ne asteptam la o crestere a numarului de solicitari pentru ca fermierii au de acum incolo la dispozitie singurul mineral 100% natural din Romania cu efecte vizibile in evolutia animalelor a mai adaugat Moise Fluieras.

Romania detine unul din putinele depozite de dolomita amorfa din lume, in zona Delnita – Harghita, acest tip de dolomita avand efecte deosebite in exploatarea animalelor.

Comercializat sub denumirea DEL-CA-MAG, mineralul natural a fost supus unui studiu comparativ efectuat de catre Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Balotesti (ICDCB Balotesti) *.

Rezultatele studiului arata ca, folosind dolomita amorfa de la Delnita, (DEL-CA-MAG) in alimentatia vacilor de lapte se obtine o productivitate de 1,5 litri de lapte in plus pe zi, pe cap de vaca furajata. De asemenea, dupa cum declara doctor chimist Maria Serdaru, cercetator stiintific in cadrul ICDCB Balotesti, s-a constatat o crestere a continutului de grasime cu 0,5 grame %.

Aceasta inseamna o crestere cu 7 bani la pretul de livrare a laptelui, de la 1,38 RON/l la 1,45 RON/l, ca bonus de calitate superioara. Prin administrarea minereului natural la vitei s-a constatat un spor de crestere cu 26% mai mare decat la viteii carora li s-a furnizat calciu si magneziu din surse obisnuite. Acesta inseamna un spor zilnic de 211 grame/cap, dupa 6 luni de suplimentare.

Efecte benefice si in cresterea puilor de carne
Un studiu similar asupra efectelor dolomitei amorfe de la Delnita a fost realizat si pe un lot de 600 de pui de carne, impartiti in lot martor si lot experimental (studiu realizat in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala Balotesti) *.

Concluziile studiului arata ca hranirea puilor de carne cu dolomita amorfa, ca sursa de calciu si magneziu, modifica semnificativ greutatile corporale, acestea fiind mai mari cu 3,75% la varsta de 14 zile, cu 4,01% la 28 de zile, respectiv 4.18% la 42 de zile.

Sporul mediu zilnic de crestere a fost mai mare cu 4,25% la lotul de pui furajat cu dolomita amorfa. De asemenea, consumul specific (rata de conversie a furajului in spor) a fost mai mic cu 5,71% la lotul de pui furajat cu dolomita amorfa, comparativ cu lotul martor.

Companiile germane privesc îngrijorate către viitorul României
Autor: meatmilk  /   luni, 24 septembrie 2018

(Comunicat) Pentru a avea succes în străinătate, companiile au nevoie de un mediu de afaceri stabil și de autorități publice deschise la un dialog real cu reprezentanții mediului de afaceri.   Factori precum predictibilitatea politicilor economice, administrația publică, disponibilitatea forței de muncă, infrastructura,...

TransCOOL FORUM va avea loc în 28 septembrie 2018, ora 13:00, la Romexpo
Autor: meatmilk  /   luni, 24 septembrie 2018

(Comunicat) Jucatori importanti de pe lantul de aprovizionare si desfacere al produselor perisabile se intalnesc vineri, 28 septembrie, la Romexpo, ora 13.00, in cadrul FORUMULUI TransCOOL – transport si depozitare „frig”, eveniment conex din bogata agenda TransLogistica EXPO.   Subiectele propuse, desi nu neaparat noi, incita la...