Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Suspiciuni de toxiinfecţie alimentară la Osmancea – Constanţa

Autor: Meat MIlkmarți, 9 iulie, 2013

Şase familii din Osmancea, judeţul Constanţa, au cumpărat, săptămâna trecută, carne de porc de la un vecin, crezând că fac o afacere. Ulterior au aflat că animalul nu a fost sacrificat, ci a murit în condiţii suspecte. Deşi carnea nu arăta a fi proaspătă şi avea chiar şi un miros ciudat, oamenii au pus totul pe seama căldurii de afară şi au preparat-o.

Urmările nu au întârziat să apară. O adolescentă de 14 ani a ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) din Constanţa, prezentând simptomele unei toxiinfecţii alimentare: dureri abdominale, febră, vărsături. Mama acesteia, Elena Hriscă, susţine că a cumpărat, săptămâna trecută, 19 kilograme de carne de porc de la un vecin, iar după ce au preparat-o şi au mâncat-o, fiicei sale i s-a făcut rău.

Femeia susţine că şi un frate de-al ei, care a mâncat din aceeaşi carne, se simte rău, însă îi este teamă să se prezinte la medic. „Mai mulţi vecini au zis că nu au auzit porcul guiţând în ziua în care vecinul susţine că l-a tăiat. E posibil ca animalul să fi fost bolnav şi, după ce a murit, proprietarul ne-a vândut carnea ca să nu iasă în pagubă”, a declarat Elena Hriscă.

Alte şase familii din localitate, care au cumpărat carne de la acelaşi vecin, aşteaptă rezultatele anchetei autorităţilor şi se tem că animalul ar fi putut fi infectat cu trichinella spiralis. Elena Hriscă a depus şi o plângere la Poliţia din Mereni, iar oamenii legii au demarat o anchetă.

„Pe 2 iulie, un bărbat a vândut o jumătate de porc mai multor persoane din Osmancea, cealaltă parte păstrând-o pentru consumul propriu”, a declarat şeful Postului de Poliţie Mereni, ag. Adrian Stan. Poliţiştii spun că, după ce a aflat că fiica Elenei Hriscă e internată în spital la Constanţa, stăpânul animalului s-ar fi prezentat la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa cu o bucată de carne pentru analize, apoi s-ar fi dus la sătenii cărora le-a vândut carnea, a recuperat-o şi ar fi distrus-o. Ancheta poliţiştilor este în plină desfăşurare. Cazul a intrat şi în atenţia DSVSA Constanţa şi a Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa. (telegrafonline.ro)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...