Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Târgul Alimenta Tradițional a fost un succes

Autor: Ilie Stoianmiercuri, 18 septembrie, 2013

Timp de 3 zile, cei peste 25.000 de vizitatori au fost asteptați de producători din toate colțurile țării cu un meniu care a conținut produse sănătoase din belșug care au facut deliciul oricarui degustător.

Din acesta nu au lipsit produsele tradiționale românești și internaționale, precum șunculița tărănească, pastramă de berbecuț, cotlet haiducesc, mici, pălincă, bere de casă si multe altele. Sucevenii au mâncat fasole cu afumătură, gătită în cel mai mare cazan din ţară

În cadrul evenimentului peste 1.000 de suceveni au avut parte sâmbătă de câte o delicioasă porţie de fasole la ceaun, cu afumătură, gătită în cel mai mare cazan din ţară, de doi bucătari profesionişti, vedete de televiziune. Evenimentul a avut loc sâmbătă, în jurul amiezii, în parcarea Shopping City Suceava, care, timp de trei zile, a găzduit o nouă ediţie a Târgului Alimenta Bucovina.

Aromele îmbietoare care se răspândeau din imensul cazan pus pe foc, în care bucătarii trebuiau să mestece cu toată puterea lor, cu o paletă imensă, dar şi cu un polonic pe măsură, au atras imediat o mulţime de pofticioşi, dornici să guste mâncarea făcută la cazan. De altfel, „mitul” mâncării făcute la cazan, ca fiind mai gustoasă ca oricare alta, nu a fost demolat nici de această dată, după cum au confirmat sucevenii care au gustat-o:

„Puternică de tot, într-adevăr bucovineană, aşa cum se face aici. Mâncarea la cazan e cea mai bună, mai bună ca la trupele NATO!”, a spus unul din cei care tocmai terminau o porţie consistentă de fasole cu afumătură. „Ca în armată, foarte bună!”, a exclamat altul, cu faţa radiind de încântare. Nici gospodinele nu s-au dat în lături din a gusta din mâncarea pe care o fac şi ele acasă uneori, dându-i o notă maximă.

Cele peste 1.000 de porţii de fasole cu carne, puse la dispoziţie de organizatori, în colaborare cu Grill World Catering, au fost gătite de doi dintre finaliştii de la Master Chef – Mehrzad Moghazehi şi Alex Cârţu.

„1.000 de porţii le facem fluierând, după experienţa de acum câteva săptămâni, când am dat 3.700 de porţii. Fasolea a fost făcută mai aromată, cu un iz oriental. Am folosit chimion, curry verde, puţin chimen, coriandru… chestii pe care noi le considerăm de bază atunci când faci fasole”, mărturiseşte Alex „Teacher” Cârţu, în timp ce umple caserolele cu fasolea aburindă şi le întinde, cu pâine, tacâmuri şi serveţele, celor aşezaţi la coadă, ajunşi în dreptul său.

Persanul Mehrzad Moghazehi, stabilit de peste 20 de ani în România, manevrează polonicul care e cât el de mare, luând fasole de pe foc şi alimentând-i pe cei care se ocupă de umplerea caserolelor cu delicioasa compoziţie la care au lucrat de zor, când ziua se îngâna cu noaptea.

„Noi suntem aici de la 6 dimineaţa, era foarte frig, am făcut un foc şi ne-am încălzit, ca să putem să ne apucăm de treabă. Fasolea a fost pusă în apă de aseară, iar legumele le-am tocat pe loc. Nu e greu, deşi pare. Atunci când te apuci să toci ceapa nu mai contează dacă sunt 20 de kg sau 40 de kg. Acesta este cel de-al doilea record, după cel de la Tecuci, unde am servit 3.700 de porţii. Am mai avut ceaunul ăsta plin cu sangria, vin fiert, orez cu lapte, dar şi cu mămăliguţă cu trandafiri”, povesteşte Mehrzad, care oferă pe site-ul său, reţetedetop.ro, detalii despre reţetele pe care le face.

Pentru cei care vor să regăsească savoarea bucatelor gustate la Târgul Alimenta, lista ingredientelor necesare e simplă – 50 de kg de ceapă, 40 de ardei roşii şi verzi, 30 de morcovi şi 100 de kg de fasole, mirodenii şi, bineînţeles, afumătura. Poftă bună! Evenimentul, organizat de Camera de Comert si Industrie Suceava, in parteneriat cu Shopping City Suceava si Asociatia Produs in Bucovina, a avut loc in perioada 13-15 septembrie, in parcarea Shopping City Suceava.

In contextul acestui eveniment, in perioada 13-14 septembrie 2013, Biroul Regional pentru Cooperare Transfontaliera Suceava impreuna cu Camera de Comert si Industrie Suceava, au celebrat si Ziua Cooperarii Europene care a adus in atentia publicului larg rezultatele proiectelor de cooperare transfrontaliera finantate prin Programul Operational Comun Romania – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013. Ziua Cooperarii Europene este o initiativa a Comisiei Europene si se sarbatoreste in perioada 10-28 septembrie pentru a promova cooperarea teritoriala si transfrontaliera, prin organizarea de evenimente locale pentru constientizarea publicului larg din regiunile si tarile invecinate. (Biroul de Presa al CCI- Suceava)

Centenarul Marii Uniri: Mesajul Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

Acum, când, peste numai câteva zile, România va sărbători Ziua Națională și Centenarul Marii Uniri, Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc poate anunța cu mândrie atingera numarului de 100 de membri și o cifra de afaceri consolidata a membrilor de peste 2 miliarde de euro, in crestere cu 17% .   Tocmai de aceea,...

Centenarul Marii Uniri: Mesajul Asociației Române a Cărnii
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

Intr-un moment aniversar ca acela pe care il vom sarbatori peste cateva zile, cand vom aseza cununa celor  100 de ani peste ziua de 1 decembrie, Asociatia Romana a Carnii isi exprima convingerea ca viitorul industriei alimentare din Romania rezida in explorarea minutioasa a traditiilor si spiritului romanesc, adaptate provocarilor secolului...