Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Tehnici de manipulare si schimbarea comportamentului de consum

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Un superb model feminin, imbracat intr-o frumoasa si extrem de scumpa haina de blana, coboara dintr-o limuzina care s-a oprit in dreptul unui cersetor murdar si imbracat in niste haine foarte ponosite. Frumoasa domnisoara se indrepta spre cersetor, se opreste in fata lui, isi indoaie genunchii pentru ca ochii ei sa ajunga la acelasi nivel cu cei ai cersetorului, ii pune in mana niste bancnote si il saruta pasional pe gura.

Aceasta este povestea unui videoclip publicitar celebru care se incheie cu indemnul ca nu este necesar sa faci atat de mult, ci doar sa donezi o mica suma de bani pentru a sprijini o anumita campanie sociala. ªocant prin continutul sau, acest videoclip si-a atins tinta si a facut ca respectiva campanie sociala sa reprezinte un real succes. Dar, la fel ca mesajul campaniei de mai sus, am putea spune ca nu este necesar sa faci foarte, foarte mult pentru a schimba comportamentul consumatorilor. De multe ori este nevoie doar de a fi la locul potrivit, in calea consumatorului.

ªmecheria care deschide ghiventul incasarilor

Spre exemplu, intr-un magazin, aranjarea produselor tinand cont de factorii care influenteaza decizia de cumparare poate conduce la cresteri cu cca. 30% a vanzarilor. De asemenea, cresterea timpului petrecut in magazin cu doar 1%, conduce la o crestere a vanzarilor cu 1,3%, ceea ce explica de ce produsele de baza ce sunt cumparate zilnic sunt plasate in supermarketuri in asa fel incat sa-l determine pe cumparator sa strabata o distanta cat mai mare pana la acestea.
Amplasarea carucioarelor si in interiorul magazinului, nu numai in afara sa, va conduce, de asemenea, la o crestere a vanzarilor, pentru ca multi dintre cei care nu au luat de la inceput un carucior, dar pe parcurs si-au dat seama ca vor sa cumpere mai multe produse, nu vor fi nevoiti sa-si limiteze achizitiile la ceea ce pot cara intr-un cos sau in brate.

Femeile sunt mai implicate atunci cand merg la cumparaturi, studiaza mult mai atent ofertele si preturile si au nevoie de mai mult timp pentru a se decide. Barbatii, din contra, petrec mult mai putin timp in magazine si atunci cand nu e vorba de achizitionarea unor produse care presupun investitii semnificative, cumpara ce le sare in ochi. Un barbat care insoteste o femeie la cumparaturi reuseste sa reziste mai mult timp daca are posibilitatea de a se aseza din cand in cand.
Plasarea produselor pe partea stanga sau dreapta a sensului de mers al cumparatorului este, de asemenea, importanta, deoarece, in conditiile in care cei mai multi clienti sunt dreptaci, ei au tendinta de a privi spre dreapta, favorizand astfel produsele din aceasta parte, la alegerea produsului achizitionat.

Piata creste sau scade si pe zvonuri

Zvonurile, sau, mai precis, informatiile care ajung la consumator sunt si ele extrem de importante in formarea deciziei de cumparare. Un caz de pe piata romaneasca petrecut la inceputul acestui an sta marturie in acest sens. Astfel, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Radu Timis, declara la sfarsitul lunii martie, intr-o conferinta de presa ca: In ultima perioada ne-au scazut dramatic vanzarile, cu circa 20 de procente, din cauza perceptiei gresite a consumatorilor vizavi de productia si industria romaneasca a carnii. Aceasta perceptie pleaca de la faptul ca acei pseudo-specialisti nutritionisti isi spun parerea asupra compozitiei unui produs, dar nu prezinta niciodata dovezi clare care sa le sustina afirmatiile. Mezelurile vandute pe piata interna nu sunt diferite de ceea ce exportam sau de ceea ce se produce in Uniunea Europeana.

Acesta arata totodata ca Imediat dupa succesul inregistrat la inceputul acestui an referitor la reluarea exportului de carne proaspata de porc in tarile UE a inceput o avalansa de informatii negative potrivit carora produsele noastre nu sunt bune. Cred ca deranjam o parte din marii producatori europeni din punct de vedere al competitiei, pentru ca au scazut importurile din UE si, de la luna la luna, cresc exporturile noastre pe piata UE.

Pe de alta parte, campanii publicitare mascate, abil construite si sustinute, pot determina cresterea vanzarilor, in special daca informatia neoficiala (zvonul) va face referire la iminente majorari de preturi, eventuale penurii etc., acestea determinand in mod subtil cresterea vanzarilor. O alta tehnica este aceea de a crea necesitatea sau chiar simpla curiozitate, prin informatie sustinuta de companii publicitare, urmata de lansarea agresiva pe piata a produsului respectiv. De dimensiunea campaniei de publicitate ulterioara, de sustinere si eventualele agatamente (concursuri, promotii etc.), va depinde si volumul vanzarilor.

Comportament schimbat in tarile emergente

Comportamentul consumatorilor poate fi influentat insa si de evolutii mai ample, cum sunt anumite tendinte economice sau sociale ce se manifesta la nivelul unor mase de oameni sau chiar la nivel global. Cresterea PIB-ului influenteaza comportamenul de consum al consumatorilor de carne. David Nelson, de la Grupul de Consultanta si Cercetare in domeniul Alimentatiei si Agriculturii din cadrul Rabobank, arata la Congresul Mondial al Carnii de la Paris, dupa cum ne comunica website-ul globalmeatnews.com: Cresterea PIB constituie factorul cheie in expansiunea sectorului carnii, si ea nu se produce in acest moment in tarile dezvoltate. Problema principala este aceea ca expansiunea PIB-ului lumii este in declin si acesta constituie motiv de ingrijorare, chiar si pentru pietele in curs de dezvoltare. Cresterea economica in China a scazut de la 10% la 8%, dar majoritatea chinezilor crede ca acest indicator este la un nivel de doar 7%. In Brazilia, cresterea PIB va fi de doar 3%, fata de 9%, acum doi ani. David Nelson a mai adaugat si ca dinamica altor sectoare va avea efect asupra productiei de carne. In timp ce exista cerere in crestere pentru produse care contin mai multe proteine (cum este carnea), productia vegetala este in declin si, odata cu aparitia buruienilor rezistente la pesticide ca efect secundar al cultivarii OMG, fermierii isi vad si mai mult recolta scazand, si implicit profiturile. Acest fapt va conduce la o scumpire a furajelor, fapt ce va face ca si carnea si produsele din carne sa se vanda la preturi mai mari.

Concluziile expertului David Nelson sunt sutinute si de un raport recent al FAO si OECD intitulat Perpectiva Agriculturii 2012-2021, raport citat de globalmeatnews.com si rma.ro . Acesta indica o crestere a consumului de carne per capita in tarile in curs de dezvoltare de 3,2 kg pe an, carnea de pasare contand cu 70% din aceasta crestere. Raportul arata si motivele cresterii consumului de carne, motive ce tin de schimbarea comportamentului de consum al consumatorilor. Astfel, Cresterea consumului de carne se datoreaza in mare masura veniturilor in crestere si occidentalizarii dietelor in multe economii emergente din Asia si America Latina. Aceasta crestere va captura 82% din surplusul de consum de carne mondial. In anul 2021, consumatorii din aceste tari vor manca cu 3,2 kg mai multa carne, in principal carne de pasare. Cresterea va ramane puternica, chiar daca cererea din statele dezvoltate este in cea mai mare parte saturata si scandalurile alimentare precum contaminarea cu E. coli mai reduc din cererea de carne.

Creste ponderea gospodariilor cu o singura persoana

Tot evolutia economica afecteaza obiceiurile de consum la nivel mondial si in alte moduri, dupa cum arata experta Helen King de la Bord Bia (Irlanda), la Congresul carnii de la Paris. Aceasta declara ca: Avem un consumator mult mai atent cu mancarea, decat aveam inainte. Gospodariile care vor creste cel mai mult in urmatorii 5-10 ani sunt cele de o singura persoana, ceea ce duce la schimbarea obiceiurilor. Oamenii mananca mai putin in oras si gatesc mai mult. Acum e mai curand vorba de calitate, decat de cantitate. Cu venituri mai putine ale consumatorilor, oamenii se retrag in transee si se concentreaza asupra lumii lor, ceea ce inseamna un loc mai mic: consumatorii devin mai pretentiosi si preseaza sa obtina mai mult pentru banii lor.

Sectorul carnii ar trebui sa valorifice la maximum tehnologia si ambalarea pentru a crea o experienta mai buna la punctul de vanzare. Poti genera un pic de amuzament prin ambalaj si comunicare? Poti vorbi tare despre implicarea ta locala, poti sa comunici beneficiile pentru sanatate?
Totusi, ea a avertizat ca, din ce in ce mai mult, consumatorii sunt sceptici privind sustinerile companiilor si cauta dovezi. De exemplu, ei nu cred spusele unor companii care spun ca protejeaza mediul.

Clima schimba consumul de carne

Comportamentul de consum se poate modifica si ca urmare a schimbarii climei
Asa cum o arata un articol preluat de rma.ro de la foodmanufacture.co.uk, expertii Institutului de Consum Sustenabil (SCI) au publicat la 3 iulie rezultatele unui nou studiu pe 2 ani, care sugereaza ca unele produse ar putea deveni prea scumpe pentru cumparatori, odata cu cresterea temperaturilor globale, scaderea recoltelor si insuficienta resurselor. Astfel, se arata ca o crestere cu peste 2˚ C a temperaturilor va avea implicatii serioase asupra planetei. Cercetatorii, apartinand Universitatii din Manchester, spun ca sunt de asteptat schimbari radicale ale alimentelor disponibile, daca temperatura depaseste acest prag. Daca asa se va intampla, aceasta ar putea insemna ca unele alimente cum sunt carnea sau legumele proaspete devin si mai greu de gasit, dietele ajustandu-se in aceste conditii, in sensul de a include carnurile sintetice si alimentele procesate, pre-pregatite si conservate, cu un continut mai mare de conservanti necesari pentru a mari valabilitatea.

Totusi, doar piata ar urma sa decida cum se vor modifica obiceiurile de consum ca urmare a actiunii acestor factori. Comportamentul cumparatorilor se va schimba ca urmare a acestor modificari de pret. Consilierul de mediu al British Retail Consortium (organizatia retailerilor UK) arata ca dietele fara carne nu vor aparea, pentru ca retailerii nu mai vand carne din cauza carnii devenite prea scumpe. Imbunatatiri ale productiei ar putea ajuta insa la tinerea preturilor la nivelul actual sau chiar la o scadere a lor.

Top 10 tendinte alimentare de maine

Un recent studiu al fabricantului de ingrediente Puratos, preluat de rma.ro prin intermediul foodmanufacture.co.uk. si realizat asupra a 6.400 de consumatori din 14 tari de pe continente diferite, pentru un sector al industriei alimentare inrudit din punctul de vedere al comportamentului de consum cu cel al carnii si produselor din carne, ne arata care sunt tendintele cu privire la consum.

1. Sanatate: consumatorii au dorit produse care sa fie natural sanatoase sau care sa aiba beneficii de sanatate adaugate.
2. Calitate: fabricantii trebuie sa isi construiasca un brand consistent, cu ambalaje prietenoase fata de mediu.
3. Povesti pe ambalaj: consumatorii doresc sa aiba pe pachet informatii despre originea ingredientelor, despre evolutia retetei si istoria produsului si a magazinului.
4. Paradoxul local versus global: consumatorii obisnuiti cu calatoriile vor cel mai bun produs din ambele lumi – provenienta locala si alimente cu origine globala. Retailerii ar putea reinventa punctul de vanzare, pentru a combina identitatea locala cu oferta globala.
5. Marcile de oras: acestea au un potential real in pietele emergente, daca sunt garantate calitatea, unicitatea si exclusivitatea.
6. Traditie versus inovatie: 20% din consumatorii britanici prefera sa manance alimente traditionale, in comparatie cu 81% din cei spanioli, de exemplu. Este important respectul culturilor alimentare, dar consumatorii britanici inca doresc varietate, ceea ce e cheia viitoarei inovatii.
7. Mobilitatea meselor: exista oportunitati pentru produse inovatoare care raspund acestei cereri. Consumatorii vor ca alimentele sa fie mai usor de mancat. Vor, de asemenea, mai multe portii de o singura persoana.
8. Paradoxul sanatatii si placerii: consumatorii vor alimente care sa fie in acelasi timp si echilibrate nutritional, si placute. Se recomanda portii mai mici, placute.
9. Produse autentice: consumatorii cauta experiente unice, asa ca retailerii trebuie sa creeze sentimentul autenticitatii produsului, pentru a avea succes. Acesta include aparenta si sentimentul produsului de casa, imaginea de prospetime, atingerea umana, abordarea traditionala si pasiunea pentru produs. Sunt oportunitati pentru crearea de experiente senzoriale pentru consumator, cum ar fi aromele din magazin. Desigur, acestea sunt realizate, insa, industrial, fapt pe care consumatorul nu trebuie sa il cunoasca.
10. Produse populare si superproduse: Viitorul rezida in concentarea atentiei asupra produselor specilizate, personalizate si a celor mai populare. Fabricarea unor produse de foarte mare succes in randul consumatorilor si care sa poata fi si personalizate este inca o strategie de succes.

Lidl susține programul VIA, destinat tinerilor afectați de cancer
Autor: meatmilk  /   miercuri, 18 iulie 2018

(Comunicat) Izolarea este cunoscută ca fiind problema numărul unu cu care se confruntă tinerii adulți atunci când au de a face cu un diagnostic precum cancerul.   ,,VIA – aplicația mobilă concepută pentru a conecta persoane și pentru a crea conexiuni umane între tinerii adulți care se luptă cu cancerul astfel încât...

Studiu: Spațiile publicitare din restaurante, valoroase pentru marketing
Autor: meatmilk  /   miercuri, 6 iunie 2018

(Comunicat) Proprietarii lanțurilor mici de restaurante și cei independenți au avut întotdeauna un rol divers în desfășurarea zilnică a propriilor afaceri, începând de la bucătar șef și până la director operațional, în gestionarea operațiunilor zilnice ale restaurantului. Astăzi, aceștia se confruntă cu încă o provocare:...