Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Tehnologia exploatării vierilor

Autor: Meat MIlkluni, 7 octombrie, 2013

Sectorul de montă şi gestaţie constituie prima verigă a fluxului tehnologic de producţie din cadrul unităţilor de creştere a suinelor şi are cea mai mare importanţă în derularea celorlalte verigi, până la livrarea animalelor spre tăiere sau reproducţie.

Întreţinerea vierilor de reproducţie

Vierii de reproducţie trebuie întreţinuţi atât în boxe individuale, cât şi în boxe comune, în funcţie de efectivul unităţii, cât şi de sistemul de exploatare adoptat. Întreţinerea vierilor în boxe individuale dă posibilitatea hrănirii lor diferenţiate, în funcţie de vârstă, masă corporală şi intensitatea folosirii pe montă, pe lângă urmărirea mai eficientă a activităţii de reproducţie şi rezultatele acesteia.

Acest tip de întreţinere este acceptat în unităţile cu sarcini de livrare a materialului de reproducţie, unde monta se repetă cu acelaşi vier, iar evidenţa se ţine la nivel de individ. De asemenea, se evită unele accidente, ca urmare a conflictelor între vieri, mai ales după vârsta de 2 ani.

Boxele individuale pot comunica lejer cu padocurile exterioare, variantă dorită pentru accesul animalelor la aer curat, la soare şi mişcare. Suprafaţa boxelor pentru vieri este relativ mare, de cca 6 mp, căreia i se adaugă alta (aproximativ egală) de padoc, ceea ce constituie principalul dezavantaj, îndeosebi pentru investiţia iniţială. Aceasta se compensează însă prin activităţile de producţie la femeile partenere.

Varianta de întreţinere individuală se practică şi în unităţile cu efective reduse, însă predispune la odihnă permanentă, masturbare şi chiar retivitate, dacă nu se asigură padocuri exterioare sau mişcare zilnică.

Exploatarea vierilor de reproducţie

Perioada de utilizare economică la reproducţie a vierilor variază în funcţie de introducerea vierilor la montă, de intensitatea folosirii la montă, de presiunea selecţiei şi de alte elemente (mişcare, alimentaţie etc), fiind de 1,5-2 ani, mai rar de 3 ani. Vieruşii sunt dirijaţi spre reproducţie la vârsta de 8-9 luni, când au o masă corporală de 115-120 kg, până la 2-3 ani (în unităţile industriale) şi chiar până la 4-5 ani în unităţile de selecţie (pentru exemplarele valoroase).

Proporţia de înlocuire anuală a vierilor este situată între 30-40% în fermele gospodăreşti, 50-60-% în unităţile industriale şi între 50-100% în complexele de selecţie (unde se urmăreşte o presiune de selecţie ridicată). Numărul de vieri dintr-o unitate variază în funcţie de numărul scroafelor de producţie, de vârsta vierilor, de intensitatea folosirii la montă şi de tipul de însămânţare (natural sau artificial).

În general, se recomandă ca unităţile de selecţie să asigure un vier la cca 15 scroafe, în unităţile industriale la 20 de scroafe, iar în fermele gospodăreşti la 25 de scroafe. În cazul practicării însămânţărilor artificiale, numărul scroafelor poate fi multiplicat cu 4. Raportul dintre vieri şi scroafe variază în funcţie de lunile calendaristice (sau sezon) fiind, în cazul montei de 1/20 în perioada septembrie – mai şi de 1/15 în restul perioadei (iunie – august). În unităţile unde se practică însămânţările artificiale, raportul este de 1/60, respectiv 1/45.

Cu privire la intensitatea folosirii la montă a vierilor, aceasta depinde de vârstă, de starea de întreţinere de individualitate şi de sistemul de exploatare. În fermele gospodăreşti, unde se practică montele sezoniere, vierii adulţi pot practica două monte pe zi, timp de 4-5 zile, urmate de o zi repaus, dar pe o perioadă de cel mult două luni (restul timpului aflându-se în inactivitate).

În unităţile industriale cu flux continuu, vierii adulţi efectuează o montă pe zi, după care urmează o zi repaus, iar în perioada de vârf pot monta două zile consecutiv, urmate de o zi repaus. Însă nu mai mult de o lună, ţinând cont de alimentaţia îmbunătăţită (supliment de ouă, lapte praf, făină de lucernă etc). La vierii tineri şi vieruşi nu se instituie activitate intensă, deoarece se protejează, reducându-şi perioada de exploatare economic.

Vierii tineri (12-15 luni) efectuează o montă pe zi, urmată de 2 zile repaus. În unităţile de selecţie vierii adulţi efectuează două monte la interval de 12 ore şi primesc 5 zile repaus.

Transparența prețurilor pentru utilajele agricole
Autor: meatmilk  /   joi, 16 mai 2019

(Comunicat) În agroindustrie, ca și în alte domenii conexe, echilibrul dintre venituri și cheltuieli poate fi unul strâns, de aceea orice economie este binevenită. TRADUS, platformă globală dedicată autovehiculelor comerciale și echipamentelor noi și rulate, parte din OLX Group, revoluționează modul de tranzacționare din această...

Recunoașterea facială și monitorizarea bunăstării porcilor de fermă
Autor: Maria Demetriad  /   luni, 15 aprilie 2019

Cercetătorii de la Colegiul Rural din Scoția (SRUC) dezvoltă tehnologii de recunoaștere a feței care pot ajuta fermierii să evalueze bunăstarea emoțională și fizică a porcilor.   Pana in prezent, studiile au demonstrat 97% precizie in identificarea individuală a porcilor, folosind doar fata, afirma cercetatorul principal in...