Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Temă de cercetare româno-ungară în domeniul biogazului

Autor: Meat MIlkvineri, 15 noiembrie, 2013

La Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul USAMVB Timişoara se fac cercetări în scopul integrării diferitelor biotehnologii de procesare a resurselor agricole într-un bioproces unitar.

Într-o astfel de fabrică – biorafinărie – se poate procesa tot ceea ce este organic (de la cereale şi culturi energetice, până la paie, coceni, dejecţii de animale, deşeuri orăşeneşti, reziduuri industriale organice, ape uzate etc.), obţinându-se biocombustibili, precum etanol, biodiesel, biogaz, acetonă, butanol, biopolimeri şi alţi compuşi biochimici. Un aspect foarte important al acestui concept de bio-industrie este faptul că reziduurile industriale sunt, de fapt, îngrăşăminte organice de foarte bună calitate, care se pot readministra în solurile de pe care se recoltează materia primă pentru biorafinărie, notează Agroinfo.

Astfel de cercetări sunt finanţate prin fonduri de la Uniunea Europeană, iar proiectul internaţional RESGAS2011 este un exemplu de succes în acest sens. Acest proiect a fost demarat în iunie 2012 şi are ca principal obiectiv colaborarea şi cercetarea transfrontalieră între instituţii academice şi de cercetare din judeţele Timiş şi Csongrad, din România şi respectiv Ungaria, în domeniul biotehnologiilor de producere a biogazului. Cercetările în acest proiect vizează procesarea reziduurilor din agricultură, din industria alimentară şi de la populaţie, în scopul obţinerii de energie regenerabilă sub formă de biogaz şi de îngrăşământ organic necesar menţinerii fertilităţii solurilor.

Rezultatele obţinute de către cercetătorii de la USAMVB Timişoara, parte din proiectul RESGAS2011, arată că reziduurile provenite din agricultura sau de la populaţia judeţului Timiş pot fi procesate pentru a obţine o cantitate importantă de energie regenerabilă sub formă de biogaz.(Mai multe, pe www.agroinfo.ro)

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...