Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Temeri legate de preluarea Smithfield de către chinezi

Autor: Ilie Stoianluni, 3 iunie, 2013

Vestea mega-tranzacției de preluare a celui mai mare producător de carne de porc din lume, Smithdield, de către chinezi, a dat naștere pe plan internațional la numeroase temeri.

Cum, Smithfield are un volum deosebit de important și în România și cum informațiile sunt grave, publicăm articolul apărut în ediția on-line a cotidianului Financiarul, subliniind că opiniile nu ne aparțin, păstrând titlul original:

”Partea întunecată a importului de carne de porc

Dacă aţi citit câtuşi de puţin despre carnea de porc din China în ultimul an, probabil nu a fost plăcut. Temerile legate de pandemiile porcine şi un val de porci morţi găsiţi plutind pe un râu au dominat prima pagină a ziarelor în ultimele luni, astfel încât vestea recentă cum că cel mai mare producator chinez de carne de porc –Shuanghui International Holdings Ltd – intenţioneze să cumpere producătorul american de carne de proc – Smithfield Foods, a fost criticată imediat, iar criticii şi-au exprimat îngrijorarea: carne nesigură din China ar putea fi exportată în SUA.

Pe lângă SUA, Smithfield Foods are operaţiuni în România, Marea Britanie, Franţa şi Polonia. De asemenea, compania americană este prezentă prin societăţi mixte în Mexic, China şi Spania.

Grupul american a intrat pe piaţa românească în 2004, când a cumpărat firmele Agrotorvis şi Comtim Grup. Smithfield a preluat ulterior 50% din capitalul firmei de distribuţie a produselor alimentare Agroalim Distribution Bucureşti, precum şi un pachet de 50% la Depozitul Frigorifer din Tulcea.

Este adevărat că, spre deosebire de China, Statele Unite nu s-a confruntat cu mii de porci morţi plutind pe râu. Nici nu au fost găsiţi aditivi de creştere în carnea de porc, care pot provoca dureri de cap, greţuri şi bătăi neregulate ale inimii, lucruri care au avut loc în anul 2011 la  compania Shuanghui.

Perfectarea afacerii depinde acum de aprobarea instituţiilor de reglementare americane a căror decizie va depinde foarte mult de calculul politic dintre Washington şi Beijing, câteva alte preluări încercate de companii din China fiind anulate în ultimii ani pe cale instituţională.

Afacerea ar fi una cum nu se poate mai bună, oferindu-le celor de la Smithfield accesul pe cea mai mare şi mai dinamică piaţă a cărnii de porc din lume.

0529-china-pork-630x354Industria americană de carne de porc, unde compania Smithfields este cea mai puternică dintre toate, este departe de a fi curată ca lacrima. Compania s-a confruntat de-a lungul anilor cu o serie de scandaluri dezgustătoare.

Într-adevăr, Smithfields nu a aruncat mii de porci într-un râu, dar de-a lungul anilor firma a contaminat râurile din Carolina de Nord cu milioane de excremente de porci.

De asemenea, compania a făcut istorie cu folosirea de Ractopamină, care pompează muşchii porcilor şi astfel reduce cantitatea de hrană de care au nevoie(Ractopamina este, de fapt, ilegală în China, fapt pentru care Smithfields încearcă acum “să şteargă cu buretele” acest act).

Abatoarele americane sunt şi ele o adevărată mizerie. Un raport al Departamentul de Agricultură a Statelor Unite (USDA) a concluzionat că „fabricile au încălcat în mod repetat aceleaşi reglementări”.

Există, apoi, misterioasa spumă a gunoiului de grajd, care este o substanţă gri ce a început să apară în fermele de porci. Prospectul acestui fenomen, „scris mare pe toate gardurile” în China ar trebui să pună pauză pe producerea de carne de porc.

Shuanghui Group, cu sediul în provincia chineză Henan, este compania- mamă pentru Henan Shuanghui Investment & Development. Shuanghui este cel mai mare producător de carne de porc din China, conform datelor companiei, iar produsele sunt vândute sub numele Shineway.

Conform acordului încheiat între cele două companii, Shuanghui nu va închide facilităţi de producţie şi locaţii ale Smithfield, iar înţelegerile anterioare cu angajaţii privind salariile şi beneficiile vor fi respectate.

Finalizarea tranzacţiei depinde de îndeplinirea unor condiţii, inclusiv obţinerea acordului acţionarilor Smithfield şi a avizelor din partea autorităţilor americane. Cele două companii se aşteaptă să finalizeze tranzacţia în a doua jumătate a anului.” (Mai multe, pe www.financiarul.ro-Traducere şi editare: Ecaterina Pop. Pentru conformitate: http://www.financiarul.ro/2013/06/03/partea-intunecata-a-importului-de-carne-de-porc-o-firma-din-china-ar-putea-cumpara-smithfields-foods-prezent-si-in-romania/)

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...