Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Tendințe pe piața echipamentelor pentru fermele de lapte-2020-2025

Autor: Maria Demetriadjoi, 6 februarie, 2020

Una dintre cele mai importante activități de fermă, producția de lapte, reprezintă totodată și una dintre cele mai dinamice piețe, inclusiv din perspectiva echipamentelor utilizate. Cum se prezintă această piață și cum va evolua ea în următorii cinci ani? Previziunile ne sunt oferite de o analiză efectuată de European Dairy Association.

 

Dinamism pe piața Uniunii Europene

 

Uniunea Europeană experimentează prezența a peste peste 600.000 de ferme de lapte și a funcționării unui număr de 12.000 de instalații de prelucrare. Sectorul lactat al regiunii joacă un rol major în economia lactată globală, producând aproape un sfert din laptele disponibil la nivel mondial și 27% din comerțul global. Mai mult decât atât, eliminarea cotei de lapte, în aprilie 2015, a sporit capacitatea de producție și procesare a produselor lactate din Europa.

 

Motivele principale pentru înlăturarea cotelor de lapte au fost creșterea semnificativă a consumului de produse lactate, iar această creștere a consumului va continua și în viitor, dincolo de orizontul anului 2020. Tocmai de aceea, eliminarea cotei a fost efectuată pentru a ajuta producătorii europeni să răspundă la această cerere în creștere continuă, mai ales în privința exportului.

 

Ca urmare, creșterea producției și a consumului de produse lactate, împreună cu creșterea comerțului, este de așteptat să stimuleze și mai mult piața europeană de echipamente pentru prelucrarea produselor lactate, în perioada de prognoză, de până în 2025.

 

La rândul ei, zona Asia-Pacific a apărut ca un potențial jucător pe piața globală, cu o creștere considerabilă a producției de lapte și a consumului de produse lactate. Schimbarea preferințelor clienților și a modelelor de achiziție, datorită creșterii venitului disponibil, creează o nouă piață pentru industria echipamentelor de prelucrare din regiune. La rândul lor, Australia și Noua Zeelandă sunt printre producătorii majori, procesatori și exportatori de produse. În plus, India este unul dintre cei mai mari producători de lapte crud.

 

Industria regiunii asistă, de asemenea, la o atenție mare a investitorilor străini. Creșterea cererii în Asia oferă o oportunitate perfectă pentru investițiile private și publice. Cu toate acestea, creșterea cererii se produce într-un moment în care există o presiune din ce în ce mai mare asupra resurselor de furaje, a preocupărilor crescânde cu privire la deficitul de resurse, schimbările climatice și necesitatea unei dezvoltări mai echitabile, aspecte care devin din e în ce mai importante.

 

Depășirea provocărilor

 

Pentru a depăși aceste provocări, industria trebuie să utilizeze tehnologii de producție mai adecvate și de ultimă generație. Mai mult, trebuie să obțină un control complet asupra lanțului valoric, pentru a facilita integrarea completă. Ca urmare, se estimează că acești factori vor susține cererea pentru industria echipamentelor de prelucrare pe perioada prognozei.

 

Dimensiunea pieței mondiale a echipamentelor de prelucrare a produselor lactate a fost în valoare de 10.840,2 milioane de euro, în anul 2019. La nivel global, se estimează că creșterea consumului și a producției de produse lactate, împreună cu creșterea procesului de automatizare a producției, vor stimula cererea pieței mondiale.

 

Schimbarea obiceiului de consum, a nevoilor și a preferințelor consumatorilor, față de produsele sănătoase și plăcute, sunt factori principali de conducere pentru piață. Se anticipează avansuri tehnologice, creșterea consumului de produse lactate procesate și creșterea producției de produse lactate în țări precum Australia, Germania, Olanda și India, care vor stimula piața în perioada de prognoză.

 

Potrivit prognozelor, piața americană a fost evaluată la 792,0 de milioane de euro, în 2018, și se prevede că va crește la un CAGR de 6,1%, din 2020, și până în 2025. Industria produselor lactate din SUA a cunoscut unele modificări majore în ultimii ani, deoarece consumul de produse lactate procesate este în creștere semnificativă, iar producția de lapte crește și ea în mod constant. Însă, reducerea numărului de vaci și creșterea consumului de lapte pe cap de locuitor sunt unele dintre provocările majore ale țării.

 

Evoluția pieței, pe tipuri de echipamente

 

Pentru zona de fermă, echipamentele principale utilizate, altele decât utilajele de câmp, sunt echipamentele de hrănire a animalelor, echipamentele de muls (inclusiv roboții de muls), instalațiile de degajare și tratare a dejecțiilor, tancurile de răcire, instalațiile de producție a biogazului. În privința industriei de procesare, putem aminti: omogenizatoarele, filtrele cu membrană, separatoarele, mixerul și blenderele, evaporatoarele, uscătoarele și pasteurizatoarele.

 

Dintre toate acestea, pasteurizatoarele au apărut ca fiind cel mai mare segment de tip de echipament în 2018, cu peste 22% din cota totală de piață și se preconizează că această tendință va continua pe parcursul perioadei de prognoză, datorită utilizării sale variate. Pasteurizările sunt utilizate în principal pentru asigurarea siguranței produsului din lapte și pentru prelungirea termenului de valabilitate. Pasteurizatorul este conceput totodată și pentru asigurarea tratamentului termic a laptelui și a altor produse lactate.

 

Echipamentele de filtrare, inclusiv membranele, sunt utilizate pe scară largă pentru procesarea laptelui și a altor produse. Sunt utilizate în principal pentru concentrarea laptelui procesat, înainte de transport. Concentrarea laptelui se face pentru reducerea conținutului de carbohidrați din lapte și pentru eliminarea bacteriilor în timpul procesului de producție. Unele dintre cele mai importante tehnologii de filtrare ale membranei utilizate sunt microfiltrarea, ultrafiltrarea, nanofiltrarea și osmoza inversă.

 

Schimbarea reglementărilor guvernamentale, cererea consumatorilor, standardele industriei și înlocuirea utilajelor existente învechite, sunt câțiva dintre factorii de conducere majori, pentru piața echipamentelor de microfiltrare cu membrană. Cu toate acestea, scăderea prețului produselor lactate este de așteptat să aibă un impact negativ asupra pieței.

 

Echipamentele de amestecare sunt utilizate pentru îmbunătățirea calității produselor prin adăugarea de vitamine calciu și alte tipuri de ingrediente. Europa este o regiune potențială pentru segment, datorită creșterii cererii de valoare proteică ridicată și produse mai sănătoase și gustoase din regiune. Se anticipează că cererea din ce în ce mai mare de produse prelucrate din China și India va stimula piața din regiunea Asia-Pacific.

 

Tot consumatorul dictează!

 

Pe baza cererii, segmentul de lapte procesat este principala cerere, care ocupă cota de piață de peste 28%, în 2018 din piața totală. Segmentul este proiectat să crească la un CAGR de 6,6% în perioada de prognoză. Australia, Noua Zeelandă, India, Olanda și Germania sunt unele dintre economiile majore, implicate în producția de lapte, la fermă, și în segmentul de procesare. Țări europene, cum ar fi Germania și Franța, contribuie major la cererea în creștere a echipamentelor de procesare a laptelui.

 

Iaurtul este produs prin procesul de fermentare bacteriană a laptelui. Este o sursă bogată de proteine, calciu, vitamina B6, riboflavină și vitamina B12. Mai ales, laptele de vacă este folosit pentru a prepara iaurt cu diferite soiuri și arome. Cererea de iaurt crește în continuare, datorită diverselor sale aspecte benefice pentru sănătate și funcționale. În ultimele două decenii, producția de iaurt a fost globalizată în special în economiile emergente. Procesul de producție de iaurt a fost determinat în mod semnificativ de companiile europene de lapte. Cererea în creștere de iaurt este de așteptat să stimuleze piața echipamentelor de procesare a produselor lactate, în perioada de prognoză

 

La rândul lor, creșterea semnificativă a industriei fast-food, urbanizarea, schimbarea stilului de viață și creșterea venitului disponibil, sunt unii dintre factorii majori care alimentează cererea de echipamente de procesare a brânzeturilor la nivel global. Mai mult decât atât, popularitatea din ce în ce mai mare a brânzeturilor, în rândul copiilor și adulților din țările dezvoltate și emergente, este de așteptat să dea un impuls major cererii de producție a brânzeturilor.

 

Brânza este segmentul de produse lactate cu cea mai rapidă creștere, după lapte procesat și iaurt. SUA și Asia Pacific sunt regiunile majore implicate în producția de brânză, urmate de Europa. Cererea de brânză este în creștere, într-un ritm considerabil, iar cererea de echipamente pentru fermele de lapte și pentru companiile de prelucrare a brânzeturilor este de așteptat să crească și în perioada de prognoză.

Indagra 2019: Pentru Rota Guido, bunăstarea animalelor și sustenabilitatea sunt principii de bază
Autor: meatmilk  /   vineri, 1 noiembrie 2019

Una dintre cele mai importante companii furnizoare de echipamente pentru zootehnie, Rota Guido, din Italia, care este prezentă și pe piața din România de ani buni, participă și în acest an la târgul Indagra, acolo unde are amenajat un stand în pavilionul C1.   Din declarațiile oferite de doamna Claudia Cădar și domnul Volta...

Indagra 2019: Hormann își prezintă oferta de proiecte în domeniul zootehniei
Autor: meatmilk  /   vineri, 1 noiembrie 2019

Pavilionul C1 din complexul expozițional Romexpo, găzduiește și în acest an standul companiei Hormann, una dintre firmele de prestigiu din rândul furnizorilor de tehnologii destinate zootehniștilor.   Prezent la stadul firmei, domnul Florian Popa a declarat special pentru revistea Meat.Milk, că anul acesta a reprezentat...