Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Testarea electronică a calității cărnii

Autor: Meat MIlkvineri, 18 octombrie, 2013

Nasul electronic este alcătuit dintr-un sistem de prelevare a probelor din spaţiul liber din imediata apropiere a alimentului, un sistem de detecţie şi un sistem de calcul.

Sistemul de prelevare a probelor preia substanţele volatile eliberate din aliment în spaţiul liber şi transmite fracţiunea prelevată în sistemul de detecţie.

Sistemul de detecţie este partea reactivă a instrumentului. Este alcătuit dintr-o reţea de senzori, module de recunoaştere prin comparaţie cu mirosuri model şi un generator de semnal folosit pentru caracterizarea mirosurilor detectate. Senzorii detectează substanţele chimice pe care omul le percepe ca mirosuri şi înregistrează rezultate numerice.

Cu ajutorul sistemului de calcul, nasul electronic va genera un model de răspuns diferit pentru diferite tipuri de probe.

Instrumentele disponibile comercial au 32, 64 sau 128 senzori. Fiecare senzor are un răspuns caracteristic individual, iar unii senzori se suprapun şi sunt sensibili la substanţe chimice similare, aşa cum sunt şi receptorii din nasul omului.

Literatura de specialitate prezintă câteva studii care demonstrează potenţialul nasului electronic în aplicaţii relevante pe alimente care includ clasificarea uleiurilor vegetale, controlul calităţii aromei uleiului de măsline, caracterizarea vinurilor, determinarea prospeţimii peştelui, stabilirea calităţii cerealelor,  determinarea termenului de valabilitate, evaluarea calităţii cărnii. Detalii pe această temă, în articolul cu același titlu din viitoarea ediție a infoALIMENT Magazin, care va apărea în curând.

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...