Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Testele ADN din România vor ajunge la UE pe 23 martie

Autor: Ilie Stoianmarți, 5 martie, 2013

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) va transmite Comisiei Europene /CE/ rezultatele probelor pentru ADN şi fenilbutazonă din carnea de cal şi de vită în 23 martie 2013, a declarat, duminică, vicepreşedintele ANSVSA, Vlad Mănăstireanu, la Palatul Victoria.

‘De la 1 martie, autorităţile din România trebuie să efectueze 100 de probe pentru determinare ADN pentru produsele din carne şi 168 de probe pentru determinarea de fenilbutazonă. De vineri am dat notă se serviciu în toată ţara, iar laboratorul de referinţă este în serviciu în permanenţă. Am dat termene de 10 zile ca toate probele să ajungă la institut şi pe 23 martie putem să raportăm rezultatele pe care ANSVSA, prin institut, le poate comunica CE. În aceeaşi perioadă vor efectuate şi probele de fenilbutazonă pentru carnea de vită şi de cal’, a afirmat Vlad Mănăstireanu.

Reprezentantul ANSVSA a adăugat că unitatea de producţie din România acuzată de Grecia că a etichetat greşit carnea de vită a dovedit că nu poate fi incriminată.


‘Toate actele şi documentaţia care au permis sa ne dezvinovăţim au rămas fără ecouri din partea Greciei. Noi am demonstrat că unitatea din România acuzată de Grecia a etichetat şi a exportat corect carne de cal şi de vită. Proprietarul din Grecia mai are două societăţi în Bulgaria şi una la Atena. Astăzi pot să spun că toate probele sunt negative la carnea de cal, deci unitatea incriminată iese de sub orice formă de acuzaţii’, a spus Mănăstireanu. 

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, a precizat că instituţia pe care o reprezintă a considerat că viaţa persoanelor care au consumat carne de vită sau de cal nu a fost pusă în pericol. 

‘MS nu consideră că s-a pus în pericol viaţa persoanelor care au consumat astfel de carne sau că sănătatea acestora a fost afectată în vreun fel’, a declarat Raed Arafat. 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a convocat, duminică, o şedinţă a instituţiilor cu atribuţii în gestionarea crizei generate de etichetarea greşită a cărnii de vită, în scopul intensificării acţiunilor de prevenţie. (Agerpres)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...