Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Tineri care au luat fonduri pentru ferme s-au mutat doar „cu buletinul”

Autor: Meat MIlkmarți, 8 iulie, 2014

(Mediafax) In jur de 20% din tinerii care au accesat fonduri europene pentru a începe afaceri cu ferme la ţară, în ultimii ani, s-au mutat în mediul rural doar „cu buletinul”, iar de afacere s-au ocupat părinţii sau rudele acestora, peste 500 de beneficiari fiind în situaţia de a restitui sumele primite.

Directorul adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Nicolae Popa, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că agenţia are „probleme” cu măsura 112 privind instalarea tinerilor fermieri în mediul rural, deoarece aproape 20 la sută nu au respectat condiţiile de mutare propriu-zisă la sate, iar în situaţii mai grave nu au respectat planurile de afacere propuse.

„Cu 112, cu instalarea tânărului fermier, avem nişte probleme. Pe de o parte nu au respectat toţi condiţia de a se muta în mediul rural, dovadă că am luat măsuri mult mai aspre privind implementarea instalarea tânărului fermier în programul 2014 – 2020. Cam 20 la sută din tineri nu s-au instalat în mediul rural pentru că au venit din Canada, din America, au stat aici câteva luni, au plecat înapoi, iar de toată treaba aceasta s-au ocupat părinţii, fraţii, mamele şi nu este în regulă. Dovadă că nu s-au ocupat ei de afacerea respectivă: foarte mulţi din cei care au primit bani pe 112, la al doilea control, după trei ani când să se facă a doua plată, s-a constatat că nu s-a respectat planul de afaceri, nu s-au respectat criteriile şi cifrele pe care le-au trecut în planul respectiv. Orice abatere de la programul respectiv înseamnă că nu au îndeplinit obiectivele respective şi ne vedem în situaţia nefericită de a nu plăti a doua tranşă, de a recupera obligatoriu prima tranşă pe care am acordat-o tânărului fermier, a spus Popa.

„Vreau să vă spun că avem mulţi tineri în această situaţie şi o să avem în vedere ca pentru programul viitor să îi atenţionăm la modul cel mai serios pe cei care vor să facă proiecte şi să acceseze proiecte pe această măsură să nu mai greşească cum au făcut-o cei din programul 2007-2013”, a afirmat Popa.

El a precizat în programul financiar 2007 – 2013 pe măsura 112 privind instalarea tânărului fermier în mediul rural au fost primite în întreaga ţară 26.000 de cereri, iar aproximativ 13.000 dintre solicitări au fost finanţate.

Recomandările DVSSA-Sibiu pentru crescătorii de ovine
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Activitarea de reproducţie (monta şi obţinerea de miei prin fătări în campanii organizate) reprezintă o etapă prioritară în tehnologia de creştere a ovinelor care asigură venituri importante prin vânzarea de miei vii, carne de miel, precum şi creşterea efectivului, sau înlocuirea animalelor reformate sau moarte, se arată într-o...

Controlul și eliminarea IVEMP în creșterea porcilor
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 14 ianuarie 2015

Infecția cu virusul encefalomiocarditei porcului – IVEMP (Encefalomyocarditis virus – EMPV) este o boală infecțioasă virală întâlnită la porcine de toate vârstele, îndeosebi la grupele de tineret porcin, fiind evidențiată printr-o mortalitate ce variază între 10% și 100%. Produsă de un cardiovirus, boala afectează deseori...