Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Tonio Borg salută reacţia României în scandalul cărnii de cal

Autor: Ilie Stoianjoi, 28 martie, 2013

Comisarul european pentru sănătate şi consumatori, Tonio Borg, a mulţumit autorităţilor române pentru buna colaborare, implicarea şi reacţia rapidă de identificare a sursei fraudei, în scandalul etichetării eronate a produselor din carne de vită, au anunţat, miercuri, oficiali ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale într-un comunicat remis AGERPRES.

Oficialul de la Bruxelles a trimis o scrisoare ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, prin care acesta „mulţumeşte autorităţilor române pentru buna colaborare, implicarea şi reacţia rapidă dovedită în acţiunile preliminare şi ulterioare de identificare a sursei fraudei cu privire la implicarea industriei de profil din România în scandalul etichetării eronate a produselor din carne de vită substituită cu carne de cal”, şi care arată „că informaţiile extrem de clare şi corecte transmise de autorităţile române au făcut posibilă identificarea rapidă de către autorităţile franceze a companiei care a fost implicată în activitatea de etichetare frauduloasă a cărnii”, precizează MADR.

Comisarul Borg subliniază în scrisoare că „reprezentanţii Comisiei s-au disociat de anumite articole din presă care indicau România ca sursă a fraudei”, precizând că „a afirmat în numeroase ocazii că România nu a fost implicată în activitatea frauduloasă, însă a fost menţionată numai datorită faptului că investigaţiile au demonstrat că originea cărnii de cal era într-un abator din România”.

De asemenea, Borg a trimis ministrului Daniel Constantin un document în care l-a a informat despre acţiunile stabilite de Comisie şi calendarul de punere în aplicare ca urmare a identificării de carne de cal neetichetată în produsele din carne de vită.

Având în vedere daunele aduse industriei de profil şi pierderii încrederii consumatorilor în lanţul alimentar la nivelul Uniunii Europene, reprezentanţii Comisiei au transmis statelor membre un plan de acţiune, în cinci etape. Acesta cuprinde acţiuni specifice şi măsuri de punere în aplicare cu privire la lupta împotriva fraudelor în domeniul alimentar, programe de testare, paşapoarte pentru cabaline, controale oficiale şi etichetarea originii cărnii. Comisarul Borg solicită tuturor statelor membre sprijin în aplicarea planului şi a arătat deschidere în discutarea acestuia cu autorităţile competente, menţionează Ministerul Agriculturii. (AGERPRES)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...