Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Totul se joacă la taraba politicii

Autor: Ilie Stoianluni, 7 octombrie, 2013

Deși finalul de an este departe, o imagine generală pare a se contura. Iar imaginea ne arată că sectorul de procesare a cărnii a trecut în 2013 prin momente deosebit de dificile. Numai dacă ne gândim la iureșul mediatic la care au fost supuse companiile în primele luni, fiind criticate fără temei de presa generalistă pentru calitatea produselor, dacă ne gândim la scandalul cărnii de cal, la scăderea consumului sau la nivelul uriaș al evaziunii, trebuie să recunoaștem că, a fi proprietar al unui business în această zonă, nu este deloc ușor.

Dacă ne referim, însă, la sectorul producției de carne, lucrurile nu au stat prea rău. Fermierii producători de carne de porc au vândut din plin. Cei din sectorul avicol s-au bucurat și ei de succes. Fermele de bovine pentru carne prind rădăcini tot mai trainice, iar exporturile pe această zonă au crescut și ele, alături de cele de carne de pasăre. Iar, dacă ne referim la exporturi, trebuie să subliniem eforturile oficialilor MADR și ANSVSA pentru deblocarea uriașei piețe a Chinei, lucru care, cu siguranță, va fi cât se poate de benefic pentru industrie. E drept, pe această zonă sunt încă destule probleme. Rușii nu ne acceptă din cauze politice iar, dacă ne referim la ovine, deși invocă probleme de ordin sanitar-veterinar sau al siguranței alimentare, Turcia refuză colaborarea cu România tot pe considerete politice.

Ei, bine, ce va urma? Pentru fermieri, perspectivele sunt bune. În condițiile în care multe ferme din Occident nu sunt aliniate la cerințele Uniunii Europene, fermele de porci din România nu au de ce să se teamă, piața autohtonă asigurându-le în totalitate desfacerea. La fel, după cum am văzut mai sus, pentru bovine și păsări, anul 2014 se anunță a fi pozitiv.

Mai greu va fi pentru procesatori, mai ales dacă va fi menținută cota de 24 %, la TVA. Aici e cea mai mare problemă, dublată de aceea a evaziunii. Pentru că, dacă privim mai atenți la consum, acesta a scăzut doar pe zona albă a producției și comerțului, restul petrecântu-se la negru. Vor reuși procesatorii și asociațiile care-i reprezintă să îi determine pe guvernanți să ia acele decizii menite a-i sprijini? Depinde de ce au negociat în momentul în care le-au finanțat campaniile electorale și, mai ales, depinde de ce vor negocia înaintea campaniilor pentru europarlamentare sau prezidențiale. Pentru că, de ce să ne mințim, de ce să fim ipocriți, totul se joacă la taraba politicii!

Un proiect, o Casă de Comerț și multe întrebări
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 5 decembrie 2018

Recent, Guvernul a aprobat înființarea ”Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea”. Comunicatul oficial îl puteți citi pe larg în rubrica noastră ”Piața”. În comunicat, conceptul se detaliază partial, afirmându-se că totul este spre mai binele fermierilor, al procesării, al comerțului, al românilor. Lecturând textul...

România 200
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 3 decembrie 2018

Unii spun că a imagina viitorul nu este doar un joc al minții, ci este și un excercițiu de inteligență. Așa o fi. Însă, acum, după ce a trecut Marea Sărbătoare, merită să ne întrebăm: Cum va arăta România peste 100 de ani? Și, ca să ne menținem în tematica revistei Meat.Milk, să punem întrebarea ceva mai precis: Cum vor...