Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Totul se joacă la taraba politicii

Autor: Ilie Stoianluni, 7 octombrie, 2013

Deși finalul de an este departe, o imagine generală pare a se contura. Iar imaginea ne arată că sectorul de procesare a cărnii a trecut în 2013 prin momente deosebit de dificile. Numai dacă ne gândim la iureșul mediatic la care au fost supuse companiile în primele luni, fiind criticate fără temei de presa generalistă pentru calitatea produselor, dacă ne gândim la scandalul cărnii de cal, la scăderea consumului sau la nivelul uriaș al evaziunii, trebuie să recunoaștem că, a fi proprietar al unui business în această zonă, nu este deloc ușor.

Dacă ne referim, însă, la sectorul producției de carne, lucrurile nu au stat prea rău. Fermierii producători de carne de porc au vândut din plin. Cei din sectorul avicol s-au bucurat și ei de succes. Fermele de bovine pentru carne prind rădăcini tot mai trainice, iar exporturile pe această zonă au crescut și ele, alături de cele de carne de pasăre. Iar, dacă ne referim la exporturi, trebuie să subliniem eforturile oficialilor MADR și ANSVSA pentru deblocarea uriașei piețe a Chinei, lucru care, cu siguranță, va fi cât se poate de benefic pentru industrie. E drept, pe această zonă sunt încă destule probleme. Rușii nu ne acceptă din cauze politice iar, dacă ne referim la ovine, deși invocă probleme de ordin sanitar-veterinar sau al siguranței alimentare, Turcia refuză colaborarea cu România tot pe considerete politice.

Ei, bine, ce va urma? Pentru fermieri, perspectivele sunt bune. În condițiile în care multe ferme din Occident nu sunt aliniate la cerințele Uniunii Europene, fermele de porci din România nu au de ce să se teamă, piața autohtonă asigurându-le în totalitate desfacerea. La fel, după cum am văzut mai sus, pentru bovine și păsări, anul 2014 se anunță a fi pozitiv.

Mai greu va fi pentru procesatori, mai ales dacă va fi menținută cota de 24 %, la TVA. Aici e cea mai mare problemă, dublată de aceea a evaziunii. Pentru că, dacă privim mai atenți la consum, acesta a scăzut doar pe zona albă a producției și comerțului, restul petrecântu-se la negru. Vor reuși procesatorii și asociațiile care-i reprezintă să îi determine pe guvernanți să ia acele decizii menite a-i sprijini? Depinde de ce au negociat în momentul în care le-au finanțat campaniile electorale și, mai ales, depinde de ce vor negocia înaintea campaniilor pentru europarlamentare sau prezidențiale. Pentru că, de ce să ne mințim, de ce să fim ipocriți, totul se joacă la taraba politicii!

Ce avem în pahar, apă sau otravă?
Autor: Ilie Stoian  /   vineri, 20 iulie 2018

Suntem bine trecuți de prima jumătate a anului, așa că se cuvine să încercăm să facem un scurt bilanț, întrebându-ne pe bună dreptate: Ce are în el paharul, apă care să ne dea putere pentru a ieși la liman sau otravă? Ultimele evenimente ar tinde spre a doua variantă, deși credem că nu e chiar așa. Să începem, așadar, pe...

Despre Nicolae Ciuleac, altfel
Autor: Ilie Stoian  /   miercuri, 4 iulie 2018

Pe Nicolae Ciuleac l-am cunoscut prin 2002. La vremea aia, una dintre revistele mele, ”Lumea producătorului”, prezenta economia fiecărui județ în parte, cu tot ce avea ea atunci: șuruburi, perdele, capace de canal, mâncare.   Din prima clipă în care l-am văzut și am stat de vorbă, m-a impresionat, m-a făcut să îl...