Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Totul se joacă la taraba politicii

Autor: Ilie Stoianluni, 7 octombrie, 2013

Deși finalul de an este departe, o imagine generală pare a se contura. Iar imaginea ne arată că sectorul de procesare a cărnii a trecut în 2013 prin momente deosebit de dificile. Numai dacă ne gândim la iureșul mediatic la care au fost supuse companiile în primele luni, fiind criticate fără temei de presa generalistă pentru calitatea produselor, dacă ne gândim la scandalul cărnii de cal, la scăderea consumului sau la nivelul uriaș al evaziunii, trebuie să recunoaștem că, a fi proprietar al unui business în această zonă, nu este deloc ușor.

Dacă ne referim, însă, la sectorul producției de carne, lucrurile nu au stat prea rău. Fermierii producători de carne de porc au vândut din plin. Cei din sectorul avicol s-au bucurat și ei de succes. Fermele de bovine pentru carne prind rădăcini tot mai trainice, iar exporturile pe această zonă au crescut și ele, alături de cele de carne de pasăre. Iar, dacă ne referim la exporturi, trebuie să subliniem eforturile oficialilor MADR și ANSVSA pentru deblocarea uriașei piețe a Chinei, lucru care, cu siguranță, va fi cât se poate de benefic pentru industrie. E drept, pe această zonă sunt încă destule probleme. Rușii nu ne acceptă din cauze politice iar, dacă ne referim la ovine, deși invocă probleme de ordin sanitar-veterinar sau al siguranței alimentare, Turcia refuză colaborarea cu România tot pe considerete politice.

Ei, bine, ce va urma? Pentru fermieri, perspectivele sunt bune. În condițiile în care multe ferme din Occident nu sunt aliniate la cerințele Uniunii Europene, fermele de porci din România nu au de ce să se teamă, piața autohtonă asigurându-le în totalitate desfacerea. La fel, după cum am văzut mai sus, pentru bovine și păsări, anul 2014 se anunță a fi pozitiv.

Mai greu va fi pentru procesatori, mai ales dacă va fi menținută cota de 24 %, la TVA. Aici e cea mai mare problemă, dublată de aceea a evaziunii. Pentru că, dacă privim mai atenți la consum, acesta a scăzut doar pe zona albă a producției și comerțului, restul petrecântu-se la negru. Vor reuși procesatorii și asociațiile care-i reprezintă să îi determine pe guvernanți să ia acele decizii menite a-i sprijini? Depinde de ce au negociat în momentul în care le-au finanțat campaniile electorale și, mai ales, depinde de ce vor negocia înaintea campaniilor pentru europarlamentare sau prezidențiale. Pentru că, de ce să ne mințim, de ce să fim ipocriți, totul se joacă la taraba politicii!

Când gura bate fundul oii
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 25 martie 2019

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la București anunțau cu bucurie semnarea unui acord cu Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru exportul către acea țară a unui număr de 100.000 de ovine.   Anunțul a avut darul să ofere o perspectivă favorabilă ciobanilor români, în condițiile în care, după cum bine...

România, din nou, acuzatul de serviciu
Autor: Ilie Stoian  /   joi, 14 februarie 2019

Ne-am învățat de mult cu faptul că România este acuzatul de serviciu al străinilor. Cred că, dacă s-ar întâmpla ceva în alt sistem solar, extratereștrii ar urla ca din gură de șarpe, la Consiliul Intergalactic, că românii sunt de vină.   Așa a fost acum câțiva ani, când cu scandalul cărnii de cal. Deși alții erau...