Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Tratamente antibacteriologice în asigurarea sănătății păsărilor de fermă

Autor: Miruna Sorescujoi, 4 februarie, 2016

Studiul bacteriilor intestinale are drept scop îmbunătățirea sănătății păsărilor, iar furnizarea de tulpini de bacterii intestinale benefice, la momentul incubației, ar putea îmbunătăți sănătatea păsărilor de curte, consideră Dr Dana Stanley, de la Univesitatea din Australia CQ. Această universitate a lansat un proiect de cercetare, în valoare de 360.000 $, pentru studiul asupra bacteriilor intestinale, cercetarea fiind finanțată de către Consiliul de Cercetare Australian Discovery (DECRA).

 

Manipularea microbiotei

 

Cercetările pe baza Rockhampton au ca scop îmbunătățirea sănătății păsărilor de curte și de performanță a acestora, prin manipulările microbiotei (populația de microorganisme care trăiește în intestine). Aceasta înseamnă efectiv, introducerea la păsări a unor bacterii diferite, atunci când eclozează (atunci când puii ies din găoace), pentru a se constata cum afectează acest fapt asupra nevoii acestora de administrare de antibiotic, pe măsură ce se maturizează. ”Proiectul are drept scop dezvoltarea de metode noi pentru modularea microbiotei în vederea îmbunătățirii sănătății păsărilor și a productivității acestora dar și pentru a reduce nevoia de administrare a antibioticelor”, spune Stanley.

 

 

Cercetătorul a mai afirmat că Australia ABC News a finalizat recent un experiment care a implicat expunerea unor ouă de prepeliță într-o cameră sterilizată, care nu conținea această bacterie. Atunci când ouăle de prepeliță au eclozat, acestea au fost inoculate cu trei-patru tulpini diferite de bacterii. Puii au trăit apoi în acest mediu sterilizat, timp de șapte zile, pentru a li se permite bacteriilor să se instaleze în intestine: ”După șapte zile, acești pui au fost puși în contact cu alți pui, care au avut aproximativ 700 de specii diferite de bacteria în intestinele lor”, a explicat Stanley. ”Chiar și după patru-cinci săptămâni de co-găzduire cu alte păsări, puii pe care s-a efectuat experimentul au demonstrat că au reușit să dezvolte bacteriile care le-au fost inoculate în primele șapte zile de viață. Deci, practic, acele bacterii care ajung primele în intestin se stabilizează și pot ajunge la un număr foarte mare.

Odată ce microbiota este stabilă, atunci se poate adăuga orice fel de antibiotic sau probiotic și puii vor răspunde la aceste schimbări. De îndată ce se va scoate antibioticul sau probioticul, se va reveni la structural or inițială”, a susținut cercetătorul.

 

Fereastră mică de acțiune

 

”Dacă vrem să manipulăm bacteriile intestinale cu probioticele, de obicei, avem o fereastră foarte mică de acțiune. În consecință, administrarea de tulpini benefice la păsările de curte este ”ad-hatch”, fiind de natură să asigure colonizarea permanentă cu bacteriile benefice”.

Acest proces ar avea rolul de a îmbunătăți atât productivitatea cât și sănătatea păsărilor de curte și a altor animale domestice, a spus Stanley. Finanțarea cercetării  va permite specialiștilor să exploreze și mai mult rezultatele acestor cercetări și să  afle informații noi despre modul în care industria păsărilor de curte ar putea aplica, pe scară largă, rezultatele benefice ale acestei cercetări.

 

Gripa aviară, o lecție care trebuie învățată temeinic

 

O altă cercetare, sponsorizată de Uniunea producătorilor de ouă și Asociația SUA de păsări și ouă, program care se referă la lecțiile învățate după declanșarea focarului de gripă aviară din America de Nord, din acest an, a fost oferit celor din industria păsărilor de curte, în speranța de a preveni apariția unui focar asemănător.

În 2015, focarul de gripă aviară din SUA a dus la sacrificarea a peste 50 de milioane de păsări din 12 state, ceea ce a condus la situația în care numeroase piețe de export de carne de pasăre să fie închise. Cercetarea a inclus detalii privind factorii care au contribuit la răspândirea virusului dar și despre eforturile de a dezvolta vaccinuri pentru eradicarea posibilelor noi focare. Reprezentanții din industria comercială a crescătorilor de curcani și ouă au oferit o perspectivă asupra eforturilor necesare pentru a controla și eradica gripa aviară dar și asupra impactului societăților comerciale implicate în această problemă gravă.

 

O altă cercetare interesantă din acest domeniu vine de la un matematician de la Universitatea Georgia Regents din SUA, care a studiat cum pot fi utilizate mișcările puilor pentru combaterea bolilor. Acesta a analizat modul în care puii se deplasează și cum pot fi fermierii ajutați să-și protejeze crescătoriile de agenții patogeni non-aer, care le pot afecta profitabilitatea. Modelul acestui studiu, dezvoltat de Dr. Arni SR Srinvasa Rao de la Departamentul de |Biostatisctică și Epidemiologie, analizează mișcarea puilor și modul în care aceștia se intersectează cu alți pui, în încercarea dea descoperi cum se răspândește boala. Rao a spus: ”Vrem să știm dacă putem prezice nivelul de infecțiozitate, în funcție de cum se mișcă păsările în țarc. Este un prim pas în procesul de învățare despre modul în care se răspândește infecția și care este cea mai bună soluție pentru abordarea acestei probleme”.

 

Reamintim că gripa aviară îi costă pe avicultori miliarde de lire sterline în fiecare an, iar parazitul Eimeria se răspândește foarte ușor în rândul animalelor de fermă și uneori, și la oameni. Agentul acesta patogen produce un atac asupra mucoasei intestinale, provocând diaree cronică, slăbiciune și pierderea în greutate, la puii de găină.

 

Tratament limitat în cazul parazitului Eimeria

 

Lucrand în colaborare cu Dr Fiona Tomley și Dr Damer Blake, de la Colegiul Regal Veterinar și de la Universitatea din Londra, Rao a constatat că, în timp ce era posibil ca un fermier să-și izoleze puii bolnavi, alte păsări se infectau, atunci când ciuguleau, cu ciocurile lor, din solul infestat de fecalele păsărilor bolnave.

În studiu a mai fost evidențiat modul în care puii păreau să aibă modele distincte de mers, iar atunci când mersul lor se schimba, ieșind din tiparele obișnuite, acest lucru indica un potențial de boală sau de infecție în rândul efectivului de păsări. Specialiștii le-au recomandat crescătorilor de păsări să-și filmeze puii, pentru a fi atenți la orice schimbare a mersului acestora.

Rao a mai spus că vrea să-i ajute pe crescători să înțeleagă cât de mult a durat pentru 3% dintre puii infectați să poată să depășească această boală și să poată să se întoarcă în țarcuri, alături de celelalte păsări. În situația în care opțiunile de tratament sunt foarte limitate în cazul parazitului Eimeria, din cauza rezistenței acestuia, dar și al costului tratamentului, Rao a mai declarat că el speră să se aplice în cele din urmă acest model și în beneficiul altor păsări.

Încheierea misiunii experților privind stabilirea zonelor de restricție PPA
Autor: meatmilk  /   joi, 14 februarie 2019

(Comunicat) În ziua de 13 februarie s-a încheiat misiunea experților europeni, care a avut drept scop analizarea posibilităților de modificare ale Anexei Deciziei 709/2014, respectiv, flexibilizare criteriilor de stabilire a zonelor de restricție impuse de evoluția pestei porcine africane (PPA).   În cadrul vizitei au avut loc...

Situația PPA discutată cu experți europeni la București
Autor: meatmilk  /   luni, 11 februarie 2019

(Comunicat) Domnul ministrul Petre DAEA a convocat la sediul MADR cea de-a treia videoconferință cu președinții și vicepreședinții grupurilor de lucru de la Bruxelles, cu experți din cadrul Unității pentru Pregătirea Consiliului Președinției UE, precum și cu directori generali din structurile implicate în procesul de exercitare a...