Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Tratatul CETA pare a favoriza mai mult Uniunea Europeană. Deocamdată!

Autor: Ilie Stoianmarți, 1 noiembrie, 2016

După cum se știe, Uniunea Europeană și Canada au semnat la Bruxelles acordul CETA de liber-schimb. Tranzactia elimina 99% din tarifele comerciale. Confoorm protocolului, Tratatul a fost semnat la sediul UE de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, prim-ministru al Slovaciei, Robert Fico, și prim-ministrul canadian Justin Trudeau.

 

Potrivit unei analize publicată în Global Meat News, acordul economic și comercial, CETA, este de așteptat să aducă exportatorilor europeni economii de mai mult de 500 de milioane € pe an. În cadrul CETA, Europa va fi în măsură să importe sute de mii de tone de carne canadiană fără taxe vamale. Dar, toată carnea din din Canada trebuie să îndeplinească normele UE, ceea ce înseamnă că exporturile de carne canadiene trebuie să fie libere de medicamente de stimulare a creșterii, scoase în afara legii de UE în 1981.

 

După cum se știe, UE este cea mai mare piață mondială pentru produse agricole, cu exporturi în valoare de 128,1 miliarde de euro și importuri evaluate la 113,1 miliarde de euro.

 

„O mai bună promisiune pentru viitor”

 

Katie Doherty, Manager de Politici al Asociației Internaționale de Comerț al Cărnii, a declarat că acordul de liber schimb (ALS) va spori competitivitatea exportatorilor de carne de vită și de porc din UE, în Canada.

„Semnarea CETA-ALS este o veste bună pentru importatorii și exportatorii din UE, deopotrivă”, a declarat Doherty, care a adăugat:

 

„La punerea în aplicare a acordului, exportatorii din UE de carne de vită și de porc vor beneficia de acces nelimitat, fără taxe, pe piața canadiană, nemaifiind nevoie să concureze cu alte țări, în cadrul contingentelor, pentru accesul la piața canadiană. Importatorii din UE de carne de vită și de porc,  probabil, nu vor vedea Tratatul imediat, ca un beneficiu, până când producătorii canadieni vor decide sau nu, să mizeze pentru aprovizionarea pieței UE.

 

Atunci cand o vor face, beneficiile vor fi considerabile, prin accesul la piața UE. Este important că acest ALS a reușit, lăsând o mai bună promisiune pentru viitoarele acorduri de liber schimb ale UE, într-o lume cu un tot mai mare sentiment anti-liber schimb.”

 

Probleme de moment

 

Produsele canadiene din carne se confruntă cu tarifare semnificative și bariere comerciale netarifare,  atunci când intră pe piața UE. Acordul CETA, care va elimina aceste bariere, a fost primit cu ssatisfacție de presedintele Consiliului de carne din Canada (CMC).

 

„Industria cărnii din Canada susține un CETA care permite comerțul cu produse din carne în conformitate cu dispozițiile din listele tarifare din Canada și UE, care au fost avute în vedere și convenite de negociatori”, a declarat presedintele CMC, Troy Warren într-un comunicat de presă. „Cu toate acestea, accesul comercial viabil va fi realizat numai în cazul negocierilor tehnice asociate, care au fost încheiate cu succes.

 

Industria cărnii este angajată în parteneriat activ cu guvernul canadian, față de realizarea angajamentului de acces pe piațele viabile comercial”.

 

Mai multe locuri de muncă, dar pe care parte a Atlanticului?

 

Se estimează că, odată ce barierele tehnice vor fi abordate abordate, iar acordul va fi ratificat de fiecare țară în parte, Canada va vedea o crestere a exporturilor, care acum sunt de 81.011 tone t de carne de porc, 64.950 t de carne de vită, 3.000 t de carne de bizon, precum și exporturi nelimitate de carne de cal și preparate din carne.

 

De cealaltă parte, este de așteptat ca UE să-și păstreze accesul nelimitat, fără taxe, pentru exportul de  carne de porc în Canada, câștigând, de asemenea, acces la un tarif gratuit nelimitat la carnea de vită și de mânzat și accesul nelimitat, fără taxe, pentru carnea preparată.

 

Apoi, odată cu creșterea exporturilor de carne și preparate din carne canadiene, în Uniunea Europeană, specialiștii estimează o creștere spectaculoasă a locurilor de muncă.

 

De cealaltă parte a Atlanticului, adică, pe bătrânul continent, există o teamă accentuată. Oficialii UE spun însă că această teamă este nejustificată, de vreme ce condițiile impuse de Uniunea Europeană pentru carnea și produsele canadiene din carne sunt foarte dure. Katye Doherty a declarat în acest sens:

 

”Să vedem, deocamdată, dacă fermierii și procesatorii canadieni vor fi dispuși să-și crească prețurile de producție, pentru a putea îndeplini condițiile de siguranță și calitate existente în UE. Dacă vor identifica oportunități în acest sens, vor avea o altă abordare a producției. Dacă nu, avantajul va fi mai mult de partea europenilor.”

Sergiana va participa și va expune la Meat Milk 2019
Autor: meatmilk  /   luni, 11 martie 2019

Una dintre companiile de elită din sectorul de procesare a cărnii, Sergiana Poiana Mărului, va participa și în acest an la Expo-Conferința Internațională Meat Milk, care își va desfășura cea de-a VIII-a ediție în zilele de 30 și 31 mai la Hotel Alpin din Poiana Brașov.   Astfel, în cele două zile ale evenimentului,...

Danone, 20 de ani de producție locală și investiții în România
Autor: meatmilk  /   miercuri, 6 martie 2019

(Comunicat) Anul acesta, Danone aniversează 20 de ani de activitate în România și de producție locală în cadrul fabricii din București. Pentru companie, 2019 are o dublă semnificație, întrucât Danone celebrează la nivel global 100 de ani de istorie în producția de iaurt.   De 20 de ani, fabrica Danone din București...