Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Trebuie sa crestem gradul de absorbtie a fondurilor europene

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

O absorbtie de 60% a fondurilor europene ar determina o crestere a Produsului Intern Brut potential de 3,6% pe an, in conditiile in care, in lipsa oricarei absorbtii de fonduri europene, PIB potential pentru Romania este estimat ca avanseze cu circa 2% pe an, potrivit unui studiu realizat de Centrul Roman de Politici Economice (CEROPE), remis de Recolta.eu.

O absorbtie de 100% a fondurilor europene ar corespunde unei cresteri a PIB potential de 4,4 la suta pe an. „Rezultate notabile se obtin datorita absorbtiei superioare de fonduri europene si in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca (un plus de 20.200 persoane/an in cel mai optimist scenariu), dar si in privinta veniturilor bugetare nete, dupa scaderea contributiei Romaniei la bugetul UE (un plus de 1,2 miliarde euro/an in cel mai optimist scenariu)”, se arata in studiul citat de Evenimentul Zilei. „Urmand exemplul altor state, organizarea absorbtiei fondurilor europene ar trebui sa se faca, intr-o prima etapa, centralizat, conferind puteri sporite Ministerului Afacerilor Europene. Numai dupa ce structurile descentralizate vor acumula suficienta expertiza si resurse financiare, se va putea trece la o organizare de tip mixt”, se arata in document. Potrivit sursei citate, in procesul de negociere a modificarilor aduse Bugetului UE pentru perioada 2014-2020, Romania ar trebui sa imbine abordarea principiala cu cea pragmatica.
Studiul CEROPE, denumit „Prioritizarea politicilor Uniunii Europene prin prisma avantajelor produse de acestea pentru Romania, in perspectiva participarii la negocierile desfasurate in cadrul procesului de revizuire a bugetului comunitar”, a fost realizat de Valentin Lazea, economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Lucian Anghel, presedinte al Bursei de Valori Bucuresti, si Gabriel Biris, partener fondator al casei de avocatura Biris Goran.

Aprovizionarea cu carne de porc, o noua problema globala
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 30 ianuarie 2013

Potrivit GlobalMeatnews.com, fermierii crescatori de porci avertizeaza consumatorii asupra unui deficit de carne de porc pentru anul viitor. Dupa cum informeaza Asociatia Nationala a Crescatorilor de Porci din Marea Britanie deficitul in hrana pentru porci a fost cauzat de conditiile dezastruoase de crestere si recoltare care au inflationat...

Program de imbunatatire a nucleului genetic la pic romania
Autor: Meat MIlk  /   miercuri, 30 ianuarie 2013

Dupa cum informeaza recolta.eu, PIC Romania, parte a grupului britanic Genus, lider mondial in genetica si ameliorarea animala, a demarat un nou program de accelerare a progresului genetic in fermele partenere, prin activarea unei conexiuni permanente cu nucleul genetic APEX, din SUA. Acest nucleu genetic, devenit functional din anul 2009 si a...