Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Turcii vin pentru deblocarea exportului de ovine vii

Autor: Meat MIlkmarți, 19 noiembrie, 2013

Experţii turci au fost invitaţi în perioada 9-11 decembrie a.c. în România pentru a pune la punct ultimele detalii cu privire la posibilitatea de deblocare a exportului şi tranzitului cu ovine vii prin Turcia, potrivit lui Vladimir Mănăstireanu, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Experţii turci au fost invitaţi în România, în perioada 9-11 decembrie 2013, pentru a discuta paşii următorii pentru deblocarea exporturilor de ovine vii şi de carne de ovine în Turcia dar şi a tranzitului către ţările arabe. Noi am îndeplinit toate cerinţele lor, practic putem face export pentru că în buletinul oficial al OIE au fost publicate deja cele 19 judeţe din România, libere de scrapie”, a spus Vladimir Mănăstireanu.

Problemele României legate de exportul de ovine şi bovine vii, dar şi de carne, au început la finele anului 2011, când Turcia a blocat importurile din România, dar şi tranzitul prin ţara lor a cărnii de oaie românească. Restricţiile impuse României din cauza unei boli aproape inexistente în România, respectiv din cauza scrapiei (Encefalopatie Spongiformă Transmisibilă – EST), au adus producătorilor şi ciobanilor români pierderi de zeci de milioane de euro.

Pentru reluarea relaţiilor comerciale, Turcia a impus condiţia ca ţara noastră să primească o confirmare oficială din partea Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) privind absenţa scrapiei în anumite zone (judeţe) ale României.
Potrivit buletinului OIE nr.3/2003, publicat în 16 octombrie 2013, România are declarate zone libere de scrapie 19 judeţe – Argeş, Bacău, Botoşani, Braşov, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Harghita, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea şi municipiul Bucureşti.(Agerpres)

Se extind controalele de sănătate la importul de porci din SUA și Canada
Autor: Meat MIlk  /   luni, 15 decembrie 2014

În urma deciziei Comisiei Europene luată săptămâna trecută, se extind controalele de sănătate asupra importurilor de porci vii din SUA și Canada, până la 31 octombrie anul viitor (2015) ca urmare a  preocupărilor legate de cazurile numeroase ale virusului diareei porcine epidemice (DPE). În luna iulie, Bruxelles-ul a impus re guli...

Laringotraheita infecțioasă aviară
Autor: Meat MIlk  /   vineri, 12 decembrie 2014

Laringotraheita infecțioasă aviară (LTI) este o boală infectocontagioasă endemică, care afectează îndeosebi găinile și fazanii, cu evoluție acută, caracterizată clinic prin tulburări respiratorii grave, iar morfopatologic prin leziuni catarale sau hemoragico-necrotice ale mucoasei laringotraheale.   Importanță,...