Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Turneul European de Conferinte Alltech

Autor: Meat MIlkmarți, 29 ianuarie, 2013

Tema Turneului European Alltech de Conferinte din 2011 a fost „Hranind lumea anului 2050”, unde s-au dezbatut oportunitatile pe care le aduce provocarea asigurarii hranei unei populatii mondiale in crestere.

Trebuie sa gandim foarte diferit fata de trecut si sa adoptam noile tehnologii intr-un ritm mai rapid. Acest mediu dinamic ofera oportunitati incredibile la nivel global, regional si local, definind viitorul lumii noastre.

ªtim cu totii ca planeta noastra se va confrunta in urmatoarele decenii cu o serie de probleme – lipsa hranei fiind una dintre cele mai importante. Este o problema rareori recunoscuta si adesea insuficient inteleasa. Se estimeaza ca populatia mondiala va ajunge la 9,3 miliarde de locuitori pana in anul 2050, ceea ce inseamna cu 3 miliarde mai mult decat poate acoperi productia de alimente din prezent. In intampinarea acestei explozii demografice este esential ca agricultura si industria alimentara sa gaseasca echilibrul dintre productia de hrana, productia de energie si protejarea resurselor, satisfacand totodata cererea consumatorilor.

Nu este prima data cand planeta se confrunta cu o astfel de provocare. La jumatatea secolului trecut, lumea s-a confruntat cu crize alimentare grave, populatia urmand sa creasca de la 2,2 miliarde la 5 miliarde pana in anul 2000. Cea mai bine vanduta carte a anilor saizeci – „The Population Bomb” – a prezis ca foametea este inevitabila datorita cresterii numarului de locuitori ai planetei in anii saptezeci, optzeci si de mai tarziu. Cartea ne-a spus ca e o fantezie ca „India, Pakistan sau Mexic vor putea sa-si acopere vreodata necesarul de hrana”.

Cartea, care a costat 95 de centi, a fost indirect responsabila de salvarea a miliarde de oameni: imediat dupa aparitia ei s-au facut investitii majore in cercetare, in domeniul alimentatiei umane si animale.

La cativa ani de la publicarea acestei carti, a aparut un cercetator necunoscut pe nume Norman Borlaug, nascut in 1914, in zona rurala a Statului Iowa, SUA. Borlaug a obtinut cereale si plante furajere care puteau da o productie de doua ori mai mare decat cea anterioara. Borlaug a calatorit in tarile cele mai sarace si lovite de foamete pentru a transforma cercetarile sale in realitate. La trei ani dupa ce Borlaug si-a inceput activitatea in Pakistan, tara a reusit sa obtina o productie suficienta de grau pentru necesarul national. In India a durat sase ani. Mexic a devenit exportator de grau in cinci ani. Borlaug a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1970 si i se acorda meritul de a fi salvat miliarde de vieti.

In discursul sau, de la decernarea Premiului Nobel, Norman Borlaug a spus: “Singura modalitate prin care lumea poate tine pasul cu productia alimentara este progresul ªtiintei si Tehnologiei.” Turneul European de Conferinte Alltech a evidentiat oportunitatile care ii asteapta pe toti cei care muncesc pentru asigurarea hranei acestei populatii in crestere.

Prezentarile sustinute in ziua de 4 aprilie, la conferinta de la Bucuresti din cadrul Turneului European au fost:

Diferentierea afacerii prin inovatii recente in autorizare si reglementare
Dr. Jean Kennedy, Director Reglementare UE, Alltech
Dr. Kennedy a primit titlul de doctor pentru teza sa in domeniul Sigurantei Alimentare si Protectiei Consumatorului. A lucrat la European Food Information Council in Bruxelles, unde s-a ocupat de Grupul de Interes pentru Cunoasterea Consumatorului si de Grupul de Interes pentru Siguranta Alimentara. De asemenea, a lucrat la Colegiul Universitar Dublin, in cadrul ªcolii de Sanatate Publica si la Centrul pentru Modificare Comportamentala, la Universitarea de Stat Michigan si la Autoritatea pentru Siguranta Alimentara Irlanda. Din 2010, Jean Kennedy lucreaza la Departamentul de Reglementare Europeana de la Alltech.

Rezumat:
Un loc central pe agenda Parlamentului European il ocupa cresterea competitivitatii industriei agroalimentare si cele cinci milioane de crescatori de animale din cadrul Comunitatii. Recent, Parlamentul European a introdus cateva texte legislative atat pentru furaje, cat si pentru alimente in vederea promovarii inovatiei stiintifice si pentru a face Europa mai competitiva pe piata mondiala.

In ceea ce priveste furajele, Reglementarea (CE) 767/2009 a simplificat procedurile si a modernizat legislatia privind comercializarea si utilizarea ingredientelor furajere. Autoritatile Europene au observat ca industria de nutreturi, si mai cu seama producatorii de nutreturi, par blocati de incapacitatea lor de a se diferentia sau de a-si fructifica descope­ririle stiintifice, reducand astfel inovatia. Includerea inovatorului Articol 13 in Reglementarea 767/2009 a deblocat aceasta limitare permitand emiterea de „revendicari” pentru ingredientele furajere fara a fi necesara o pre-aprobare de comercializare cand acestea sunt valabile stiintific.

In ceea ce priveste alimentele, industria a fost fortata prin legislatie sa devina mai responsabila, intr-o lume in care, din noua miliarde de locuitori, un miliard vor suferi de boli de alimentatie ce pot fi prevenite; toate revendicarile facute trebuie sustinute stiintific si aprobate. In acest fel, alimentele functio­nale precum carnea, laptele si ouale imbogatite cu seleniu din Sel-Plex® vor avea un rol din ce in ce mai important in imunitate, activitatea antioxidanta si functia tiroidiana.

Solutii globale pentru problemele de productivitate in zootehnie
Sylvie Andrieu, Director Tehnic Rumegatoare, Alltech Europa
Sylvie Andrieu si-a finalizat masteratul in agronomie in 1992 la Institutul National Agronomique Paris-Grignon, Franta. De atunci, Sylvie a urmat o cariera in industria de nutreturi, unde s-a concentrat pe rumegatoare. Implicarea in toate aspectele industriei de nutreturi i-a permis sa castige experienta in domenii precum cercetarea si suportul tehnic atat pentru nutritionistii din industrie, cat si pentru fermieri. In prezent este Director Tehnic al Departamentului Rumegatoare in cadrul Alltech Europa. Aici asigura suportul tehnic, atat intern, cat si pentru clientii-cheie, si se ocupa de programul de cercetare pe rumegatoare. Impreuna cu echipa sa ofera solutii de imbunatatire a sanatatii si performantei rumegatoarelor.

Rezumat:
In 2050, noua miliarde de oameni vin la masa, iar agricultura trebuie sa-si dubleze productia de carne in urmatorii 50 de ani. Aceste provocari sunt destul de dure, dar cu problemele de securitate alimentara si cele privind impactul asupra mediului, productia de alimente devine mai dificila. Eforturile de crestere a productivitatii si eficientei in mod suste­nabil trebuie sa se bazeze pe noi strategii nutritionale si de management.

Productia rentabila obtinuta prin imbunatatirea sanatatii si imunitatii, respect pentru mediu prin reducerea poluarii cu minerale si posibilitatea utilizarii de materii prime alternative, toate deschid calea spre o zootehnie sustenabila. Treizeci de ani de cercetare in sanatatea si nutritia animalelor pe care ii are Alltech au dus la solutii pentru toate aceste pro­bleme-cheie. Promovarea unei fermentatii rumenale eficiente permite crescatorilor sa obtina productii mai mari la aceleasi costuri, precum si sa imbunatateasca scorul corporal si sa reduca excretia de azot.

Demonstrarea lipsei necesitatii mineralelor anorganice si reducerea excretiei de microelemente prin administrarea produselor din gama Bioplex in hrana diferitelor specii reprezinta un pas inainte in rezolvarea problemelor legate de poluarea mediului. Deoarece un inceput bun sau prost pentru un animal ii influenteaza intreaga viata, tehnologiile care pot reduce incidenta episoadelor diareice si a altor probleme de patologie neonatala vor avea o importanta uriasa.

Animalele tinere reprezinta viitorul productiei si ele trebuie ingrijite in mod adecvat, chiar inainte de nastere. Conceptul de programare nutritionala este o perspectiva incitanta care ar putea pre-determina raspunsul unui animal la ingredientele din alimentatie inainte de nastere. Acum este cel mai bun moment de adoptare a noilor descoperiri si tehnologii cand trebuie sa pregatim masa pentru noua miliarde de oameni.

Hranind lumea: Cerere globala, raspuns local. O lume a oportunitatilor
Marc Larousse, Vicepresedinte Europa, Alltech
Marc Larousse si-a incheiat studiile la ªcoala Nationala Veterinara Maisons Alfort din Paris, Franta, in 1989, si a urmat un MBA la Groupe HEC, Franta, in 1993. A inceput sa lucreze la Alltech in 1993 ca director al filialei regionale Alltech din Goussainville, Franta. Din 1997 pana in 2000, a fost director al filialei regionale Alltech din Curitiba, Brazilia, iar in 2002 a devenit director pentru America Latina. Marc a fost numit Vicepresedinte la Alltech la 1 ianuarie 2008. Marc Larousse raspunde de marii clienti, marketingul si profitul pentru Alltech in Europa.

Rezumat:
In ce lume traim astazi! Agricultura se confrunta cu cresterea preturilor la porumb si soia, cresterea po­pu­latiei, in vreme ce incercam sa gasim solutii pentru reducerea poluarii si imbunatatirea trasabilitatii. Impreuna ne putem folosi de aceste provocari si orienta spre noi tehnologii pentru solutii si oportunitati.

Pana in 2050 se estimeaza ca populatia globului va creste la 9,3 miliarde. Avand in vedere aceasta estimare, e din ce in ce mai clar ca sursele noastre traditionale de porumb, soia etc, sunt nesustenabile. Industria noastra poate hrani lumea doar daca utilizam resursele (cereale, fibre, azot si proteina) mai eficient si daca ne folosim de avantajul noilor tehnologii precum fermentarea in strat solid (SSF).

Prin utilizarea tehnologiilor moderne este posibila rezolvarea problemei climatice. Unul din cele mai recente eforturi ale Alltech este noua uzina de alge din Kentucky, avand o capacitate de 1,5 milioane de litri. Algele sunt organismele cu cresterea cea mai rapida din natura si au capacitatea de a converti mari cantitati de dioxid de carbon in oxigen. Aceasta noua unitate ne va permite sa obtinem ingrediente pe baza de alge pentru nutreturi, cu valoare adaugata, biocombustibili si etanol derivati din alge.

Trebuie sa adoptam noua revolutie din industrie, nutrigenomica, intrucat ea ne va influenta „de la ferma la furculita”. De fiecare data cand consumam un aliment, acesta are un impact unic asupra expresiei genelor. Ca urmare, industria noastra trebuie sa ia in calcul idei precum codul de bare molecular, pentru securitatea intregului lant alimentar.

Niciuna dintre acestea nu are rost daca nu ne folosim de marci comerciale. „Branduirea” pentru consumatori, imbunatatirea trasabilitatii, reducerea poluarii si gasirea de materii prime alternative pentru alimentatia animalelor sunt provocari, dar sunt si oportunitati. Tehnologii precum nutritia programata, cipul genetic, algele, SSF, microelementele protejate, genomica, nanotehnologia si spectrometria de masa ne vor ajuta la transformarea problemelor in solutii pentru viitor.

Centenarul Marii Uniri: Mesajul Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

Acum, când, peste numai câteva zile, România va sărbători Ziua Națională și Centenarul Marii Uniri, Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc poate anunța cu mândrie atingera numarului de 100 de membri și o cifra de afaceri consolidata a membrilor de peste 2 miliarde de euro, in crestere cu 17% .   Tocmai de aceea,...

Centenarul Marii Uniri: Mesajul Asociației Române a Cărnii
Autor: meatmilk  /   miercuri, 28 noiembrie 2018

Intr-un moment aniversar ca acela pe care il vom sarbatori peste cateva zile, cand vom aseza cununa celor  100 de ani peste ziua de 1 decembrie, Asociatia Romana a Carnii isi exprima convingerea ca viitorul industriei alimentare din Romania rezida in explorarea minutioasa a traditiilor si spiritului romanesc, adaptate provocarilor secolului...