Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

TVA la carne- ce taxe sunt în UE şi în România

Autor: Meat MIlkmarți, 26 noiembrie, 2013

Cu actualul nivel de taxare de 24% la produsele alimentare, în România se înregistrează unele dintre cele mai ridicate cote ale fiscalităţii de pe tot continentul. Ce se va întâmpla dacă taxa va ajunge la 9%?

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a reluat ideea unei cote de TVA reduse la carne, pe modelul celei la produse de panificaţie, reducere care ar trebui să fie aplicată şi la produsele bio, notează Economica.
„Impactul bugar dacă TVA scade la produsele bio va fi mai mic, aşa că avem o prioritate din a reduce TVA de la 24% la 9% la produsele bio. Cât despre scăderea TVA la carne, ne dorim acest lucru, pentru că în acest domeniu, evaziunea fiscală este foarte mare”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin” la Romania TV. El a mai spus că va trimite propunerea de reducere a TVA la carne şi produse din carne la Ministerul de Finanţe.
Ideea aplicării unei cote reduse de TVA la carne şi produse din carne a fost avansată acum o lună de oficiali de la Agricultură, după evaluarea impactului reducerii TVA la pâine şi produse de panificaţie. Cel mai probabil, dacă se va aplica, va intra în vigoare la jumătatea anului viitor.

Cum stăm în UE şi cum vom sta dacă scade TVA

România percepe o cotă standard de TVA de 24%. Este al cincilea cel mai înalt nivel din UE, după Ungaria, care are un neobişnuit 27%, peste nivelul maxim din Uniunea Europeană, şi după Danemarca, Suedia (ţări cunoscute pentru nivelul ridicat al fiscalităţii dar şi pentru calitatea vieţii) şi de proaspăt intrată în Uniunea Europeană, Croaţia, care au o cotă de 24%.

Cu excepţia pâinii şi a produselor de panificaţie, România percepe cota standard de 24% la TVA la produsele alimentare. Este a doua cea mai mare cotă din Uniunea Europeană la alimente-doar Danemarca are 25%. Spre exemplu, Ungaria are 18%
În cazul în care TVA la carne şi produse din carne va fi redusă la 9%, România va ajunge la jumătatea clasamentului european, pe locul 14, la această grupă de alimente. (Mai multe, pe www.economica.net)

TVA standard în UE   TVA la alimente în UE
Ungaria

27

  Danemarca

25

Danemarca

25

  Romania

24

Croatia

25

  Letonia

21

Suedia

25

  Lituania

21

Romania

24

  Bulgaria

20

Finlanda

24

  Estonia

20

Grecia

23

  Slovacia

20

Irlanda

23

  Ungaria

18

Polonia

23

  Cehia

15

Portugalia

23

  Finlanda

14

Slovenia

22

  Elveţia

13

Belgia

21

  Suedia

12

Cehia

21

  Austria

10

Spania

21

  Slovenia

9,5

Italia

21

  Germania

7

Letonia

21

  Belgia

6

Lituania

21

  Olanda

6

Olanda

21

  Portugalia

6

Bulgaria

20

  Franta

5,5

Estonia

20

  Croatia

5

Austria

20

  Cipru

5

Slovacia

20

  Polonia

5

Marea Britanie

20

  Spania

4

Franta

19,6

  Italia

4

Germania

19

  Luxemburg

3

Cipru

18

  Irlanda

0

Malta

18

  Malta

0

Luxemburg

15

  Marea Britanie

0

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...