Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Ucraina incearca sa reorganizeze exportul de produse alimentare, starnind nemultumirea occidentului

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Puterea ucraineana incearca sa initieze unele schimbari in sistemul de export al produselor alimentare, anunta portalul agroinfo.ro. Kievul doreste stabilirea unui monopol de stat pe piata alimentelor, unde pana acum activau zeci de structuri comerciale de intermediere, iar in opinia expertilor intentiile puterii ucrainene va duce la deteriorarea relatiilor cu partenerii occidentali, care militeaza pentru respectarea principiilor unei piete libere. Pronosticul expertilor este intarit de reactia negativa a Fondului Monetar International /FMI/, Bancii Mondiale /BM/ si altor institutii internationale, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Proiectul de lege care prevede schimbari la actuala Lege privind sprijinul statului acordat agriculturii fusese inregistrat in parlamentul ucrainean la inceputul lui februarie. Parlamentarii ucraineni intentionau sa-l dezbata zilele trecute, insa, potrivit mass-media, ar fi intervenit influente structuri occidentale: declaratii din partea FMI, Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare /BERD/ si Camerei de Comert Americane atentionau in legatura cu inoportunitatea impunerii unui monopol de stat pe piata exportului de produse alimentare. Parlamentarii considera ca noul proiect de lege este menit sa permite exportul de grau si de alte produse agricole atat structurilor aflate in subordinea statului, cat si unor companii agricole private, selectate in baza unui concurs.

Asociatia graului din Ucraina, care reuneste circa 80 la suta dintre traderii din domeniu, critica vehement acest proiect. Liderul Asociatiei, Vladimir Klimenko, declara ca proiectul de lege incalca Constitutia si o serie de alte legi ale Ucrainei. Acesta declara ca atat fermierii, cat si structurile de stat avizate aveau si inainte dreptul sa exporte produse alimentare in conditii egale cu alte companii specializate. Insa, in situatia in care producatorii nu se ocupa cu exportul, deoarece acesta este un business complicat si costisitor, structurile de stat nu au putut face fata concurentei in conditii de piata.

Acest domeniu este unul dintre cele mai active pentru investitorii straini, in situatia in care Ucraina este in continuare unul dintre cei mai mari exportatori de grau, subliniaza Nezavisimaia Gazeta. Daca in 2009 in Ucraina s-au obtinut circa 46 milioane de tone de cereale, dintre care la export au fost trimise 21,2 milioane de tone, in 2010 recolta a fost de 39, 2 milioane de tone, iar pe piata externa se planifica livrarea a 12 milioane de tone. Majorarea preturilor pe pietele mondiale ar fi permis obtinerea aceleiasi sume de bani ca si in 2009, in pofida reducerii substantiale a cantitatii exportate. Traderii, insa, subliniaza ca puterea ucraineana a inceput sa schimbe regulile jocului, introducand cote si restrictii pentru majoritatea traderilor, dar creand in acelasi timp conditii favorabile pentru anumite companii cu actiuni ale statului.

La Meat.Milk 2019, AB Tehnic Profesional va susține două comunicări
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Companie de elită din domeniul frigului industrial, aflată în avangarda pieței pe care activează, AB Tehnic Profesional a devenit Prtener al Conferinței Internaționale Meat.Milk 2019, urmând să susțină două comunicări tehnologice în ziua de 30 mai, atât în workshop-ul CARNE, cât și în workshop-ul LAPTE.   AB Tehnic...

Carmangeria Godac a devenit Partener Mic dejun al Conferinței Meat.Milk 2013
Autor: meatmilk  /   luni, 22 aprilie 2019

Și în acest an, la fel ca la precedentele ediții, Carmangeria Godac, proprietate a domnului Radu Marian, este Partener Mic-Dejun al Expo-Conferinței Meat & Milk 2019, urmând să facă deliciul meselor de dimineață cu unele dintre cele mai bune produse ale sale.   Astfel, Carmangeria Godac va îmbia participanții ca,...