Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ucraina pregătește restricții pentru abatorizarea cărnii

Autor: Maria Demetriadmiercuri, 28 martie, 2018

Comisia parlamentară pentru agricultură din Ucraina a susținut un proiect de lege care interzice fermierilor să vândă carne obținută în afara abatoarelor certificate. Măsura a fost propusă pentru a îmbunătăți situația veterinară din țară, dar ar putea, de asemenea, să provoace o grevă majoră din partea fermierilor mici.

 

Se estimează că, sacrificând animalele în locuri neautorizate, în anul 2017 au fost obținute până la 25% din carnea comercializată Ucraina. În total, Ucraina a produs anul trecut 2,3 milioane de tone de carne, potrivit statisticilor oficiale.

 

Într-o notă explicativă a proiectului de lege, deputații din Ucraina au precizat că măsura este necesară pentru a reduce răspândirea continuă a pestei porcine africane (ASF) în întreaga țară. În 2016 și 2017, în Ucraina au fost înregistrate 91 și, respectiv, 140 de focare de ASF și, în multe cazuri, aceste incidente au fost legate de absența unor controale adecvate privind transportul și sacrificarea animalelor, au subliniat deputații din Ucraina.

 

Dacă va fi aprobată în cele din urmă, măsura va fi introdusă începând cu 2020. Din punct de vedere tehnic, micile întreprinderi ar putea să vândă carne clienților, dar având în vedere numărul redus de abatoare certificate din țară, unele dintre ele nu ar mai putea continua să facă acest lucru. Începând cu aprilie 2018, Ucraina trebuie să limiteze numărul de animale permise să fie sacrificate în afara abatoarelor certificate, de la trei capete pe fermă pe zi, până la trei animale pe săptămână.

 

Această măsură a declanșat deja proteste în rândul fermierilor care au susținut că le-ar afecta negativ afacerile, din cauza costurilor logistice mai mari, și ar putea exercita o presiune asupra producției de carne din țară.

 

Vladislav Marder, un fermier local, a declarat pentru presa locală că, deși măsurile propuse par a fi justificate, în Ucraina au existat un număr extrem de redus de abatoare certificate, iar majoritatea lucrau pentru marile companii de carne. Având în vedere acest lucru, a spus el, era foarte posibil ca, de îndată ce măsurile restrictive vor intra în vigoare, să existe o creștere puternică a prețurilor pe piață.

 

Irina Palamar, președintele Asociației pentru creșterea animalelor din Ucraina (ULA), într-o declarație de pe site-ul organizației, a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că proiectul de lege ar putea falimenta pe micii fermieri. Ea a explicat că există numeroși oameni pentru care producția de carne a fost singura modalitate de a câștiga bani și, în acest sens, au fost necesare unele măsuri pentru a le sprijini. Autoritățile ar putea, în special, să ia în considerare acordarea de împrumuturi pentru pentru construirea de noi abatoare licențiate în țară, a declarat Palamar.

 

Vorbind la o recentă conferință de presă de la Kiev, Volodimir Lapa, directorul organismului veterinar de stat Gosprodsluzba, a estimat că în Ucraina au fost abia 400 de abatoare certificate. El a recunoscut că, în unele cazuri, distanța dintre fermier și cel mai apropiat abator ar putea fi mai mare de 100 km, așa că era evident că „nimeni nu ar transporta animale pe o asemenea distanță”, informează Global Meat News.

Irlanda cere Uniunii Europene să retragă carnea de vită braziliană din negocierile Mercosur
Autor: Nora Marin  /   miercuri, 4 iulie 2018

Asociația Fermierilor din Irlanda (IFA) a cerut Comisiei Europene să scoată din negocierile acordului Mercosur tema cărnii de vită din Brazilia, din cauza faptului că fermierii acelei țări "nu reușesc în mod continuu" să respecte standardele UE.   Comisia Europeană a publicat ultimul raport privind sănătatea și...

Parmigiano Reggiano, cel mai influent AOP din lume!
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 4 iulie 2018

Potrivit clasamentului Ipsos al "Celor mai influente mărci din 2018", Parmigiano Reggiano este cel mai influent AOP din lume pentru al doilea an de funcționare.   Cu toate acestea, pentru consumatorii italieni, brânza este al doilea cel mai important brand din sectorul alimentar, după Nutella. Pentru grupul "boomers" (cu vârste...