Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ue a stabilit cotele de pescuit din 2013

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Dupa cum informeaza Agroinfo, Comisia Europeana a adoptat, la mijlocul lunii iulie a.c., propunerile de reformare a sistemului de gestionare a pescuitului in Uniunea Europeana, care au drept scop sa readuca sectorul pescuitului in sfera profitului, sa elimine dependenta de subventii si sa genereze crestere economica in zonele de coasta.

In prezent, 3 din 4 specii de peste sunt supraexploatate, ceea ce pune in pericol intregul ecosistem marin, iar sectorul pescuitului castiga din ce in ce mai putin si are un viitor nesigur.
Conform estimarilor, noile masuri ar duce la o crestere cu 70% a stocurilor de peste, iar capturile totale ar creste cu circa 17%, ceea ce ar spori profitabilitatea sectorului.
Propunerile includ: trecerea la un sistem de gestionare bazat pe obiective pe termen lung si pe avize stiintifice,
stabilirea unor cote de capturi care sa readuca toate stocurile la un nivel sustenabil, pana in 2015,
interzicerea practicilor de aruncare a capturilor nedorite inapoi in mare – pescarii vor trebui sa aduca la tarm tot pestele prins, reducerea capacitatii excedentare a flotei prin masuri de piata, mai degraba decat prin subventii (de exemplu, posibilitatea comercializarii cotelor de capturi intre operatori),
sprijinirea operatorilor mici pentru a se adapta la schimbari, descentralizarea guvernantei – statele membre vor avea mai multe de spus in ceea ce priveste masurile de conservare, astfel incat acestea sa fie adaptate la nevoile regionale si locale, iar operatorii vor putea lua anumite decizii privind dimensiunea flotei proprii si aprovizionarea.
Alte propuneri vizeaza sprijinirea fermelor piscicole durabile, precum si buna informare a consumatorilor.
De asemenea, acordarea asistentei financiare va fi conditionata de respectarea normelor de mediu, iar Comisia va efectua controale stricte, in urma carora va retrage finantarea in cazul constatarii neregulilor sau identificarii de proiecte care genereaza supracapacitate.

Studiu Cargill: Consumatorii asociază bunăstarea animalelor cu siguranța alimentară
Autor: Nora Marin  /   joi, 24 mai 2018

Cercetările efectuate de Cargill în cadrul studiului "Feed 4 Thought" au constatat că 94% dintre consumatorii europeni cred că proteina este crescută și manipulată cu măsuri adecvate de siguranță alimentară.   Un total de 1.000 de participanți din întreaga Uniune Europeană au fost chestionați în aprilie, pentru a examina...

8 finaliști la Arena Bucătarilor-Selgros 2018
Autor: meatmilk  /   joi, 24 mai 2018

(Comunicat) „Arena Bucătarilor”, cel mai important concurs național de artă culinară dedicat profesioniștilor gastronomiei și-a desemnat cei 8 finaliști, în urma semifinalelor regionale desfășurate pe 19 și 20 mai la București.   Actul final al celei de-a noua ediții a competiției de gătit deschisă bucătarilor...