Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close

Ue a stabilit cotele de pescuit din 2013

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Dupa cum informeaza Agroinfo, Comisia Europeana a adoptat, la mijlocul lunii iulie a.c., propunerile de reformare a sistemului de gestionare a pescuitului in Uniunea Europeana, care au drept scop sa readuca sectorul pescuitului in sfera profitului, sa elimine dependenta de subventii si sa genereze crestere economica in zonele de coasta.

In prezent, 3 din 4 specii de peste sunt supraexploatate, ceea ce pune in pericol intregul ecosistem marin, iar sectorul pescuitului castiga din ce in ce mai putin si are un viitor nesigur.
Conform estimarilor, noile masuri ar duce la o crestere cu 70% a stocurilor de peste, iar capturile totale ar creste cu circa 17%, ceea ce ar spori profitabilitatea sectorului.
Propunerile includ: trecerea la un sistem de gestionare bazat pe obiective pe termen lung si pe avize stiintifice,
stabilirea unor cote de capturi care sa readuca toate stocurile la un nivel sustenabil, pana in 2015,
interzicerea practicilor de aruncare a capturilor nedorite inapoi in mare – pescarii vor trebui sa aduca la tarm tot pestele prins, reducerea capacitatii excedentare a flotei prin masuri de piata, mai degraba decat prin subventii (de exemplu, posibilitatea comercializarii cotelor de capturi intre operatori),
sprijinirea operatorilor mici pentru a se adapta la schimbari, descentralizarea guvernantei – statele membre vor avea mai multe de spus in ceea ce priveste masurile de conservare, astfel incat acestea sa fie adaptate la nevoile regionale si locale, iar operatorii vor putea lua anumite decizii privind dimensiunea flotei proprii si aprovizionarea.
Alte propuneri vizeaza sprijinirea fermelor piscicole durabile, precum si buna informare a consumatorilor.
De asemenea, acordarea asistentei financiare va fi conditionata de respectarea normelor de mediu, iar Comisia va efectua controale stricte, in urma carora va retrage finantarea in cazul constatarii neregulilor sau identificarii de proiecte care genereaza supracapacitate.

Meat.Milk 2019: În ziua de 31 mai, fii prezent la Forum Retail!
Autor: meatmilk  /   marți, 26 martie 2019

Tendințele de globalizare ale piețelor internaționale de carne și lapte se manifestă tot mai pregnant. Puși în fața acestei noi realități, fermierii, procesatorii și retail-ul din România trebuie să își adapteze afacerile. Cum vor reuși să facă acest lucru, în condițiile în care se propune o nouă paradigmă legislativă? Cum...

Când gura bate fundul oii
Autor: Ilie Stoian  /   luni, 25 martie 2019

În luna decembrie a anului trecut, autoritățile de la București anunțau cu bucurie semnarea unui acord cu Regatul Hașemit al Iordaniei, pentru exportul către acea țară a unui număr de 100.000 de ovine.   Anunțul a avut darul să ofere o perspectivă favorabilă ciobanilor români, în condițiile în care, după cum bine...