Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

UE a aprobat o nouă metodă de stabilire a nivelului de iod din furaje

Autor: Mircea Demeterluni, 29 ianuarie, 2018

Uniunea Europeană a aprobat o nouă metodă de determinare a nivelului de iod din furajele destinate animalelor, dezvoltată de Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU), pentru a se asigura că nivelul acestei substanțe rămâne sub limitele admise. Metoda se bazează pe Spectrometria de masă în plasmă (ICP-MS).

 

Iodul este necesar în cantități mici, pentru a menține sănătatea animalelor. Cu toate acestea, dacă furajele pentru animalele de la care se obțin alimente conțin prea mult iod, acestea pot avea efecte negative asupra sănătății, atât pentru animale, cât și pentru consumatorii de produse de origine animală, cum ar fi laptele, carnea și ouăle.

 

DTU a declarat că metoda este cât mai prietenoasă cu putință și folosește o soluție generală de extracție, aplicabilă pentru diferite tipuri de materii prime și furaje combinate. De asemenea, poate măsura iodul la valori mai scăzute decât nivelurile maxime actuale, în cazul în care acestea sunt revizuite în viitor.

 

Jens Sloth, cercetător principal la Universitatea Tehnică din Danemarca (DTU), a declarat pentru Global Meat:

„Până în prezent nu existau metode standardizate pentru determinarea iodului în furaje, doar o singură matrice validată pentru alimente. Metoda a fost testată extensiv în 14 laboratoare și a fost discutată și evaluată într-un grup de lucru al experților CEN. ”

 

Conform liniilor directoare ale Comitetului European pentru Standardizare (CEN), au fost alese laboratoare experimentate din Germania, Olanda, Irlanda, Austria și Republica Cehă. Leoth a declarat că metoda a fost testată cu succes într-o gamă largă de concentrații, de la 0,70, până la 631 mg/kg, în hrana pentru animale, cum ar fi făina de alge, premixuri minerale, făină de pește, ingrediente pe bază de plante și hrană combinată pe bază de marină. Metoda va fi folosită pentru controlul viitor al nivelurilor maxime de iod admise de UE în hrana animalelor.

 

Nivelurile europene maxime pentru iod în hrana animalelor sunt prezentate în Regulamentul (UE) 2015/861 al Comisiei Europene.

 

Cercetătorii dezvoltă de asemenea o metodă analitică standard a UE, pentru detectarea arsenicului anorganic în furaje, clasificat drept carcinogen pentru oameni de către grupurile internaționale, ca urmare a unei directive a Comisiei Europene. Standardul pentru arsenic anorganic va fi publicat in 2019.

Optimizarea finisării suinelor
Autor: Aura Alexa Ioan  /   luni, 8 ianuarie 2018

Profitabilitatea întreprinderilor comerciale din sectorul porcinelor este afectată de o varietate de factori, cum ar fi potențialul genetic al animalelor, mediul, consumul de furaje, disponibilitatea ingredientelor și prețurile de pe piață. Astfel că, fiecare dintre acești factori trebuie luat în considerare în proiectarea sistemului de...

Inovarea în domeniul furajelor în Europa de Est este limitată
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 14 septembrie 2017

Aprovizionarea cu furaje de calitate este o problemă perenă pentru mulți fermieri mici din țările în curs de dezvoltare. Pentru a încerca să identifice modalități de îmbunătățire a situației, un colectiv de specialiști FAO, conduși de Allan McDermott, au realizat studiul cu titlul ”Îmbunătățirea inovării în lanțurile de...