Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

UE cere ajutorul WTO pentru deblocarea exporturilor de carne în Rusia

Autor: Meat MIlkvineri, 4 iulie, 2014

Uniunea Europeana a decis sa solicite consiliului Organizatie Mondiale a Comertului (OMC) sa se pronunte cu privire la legalitatea interdictiei rusilor privind exporturile sale de porci vii, carne de porc si alte produse de porc.

 

Comisia Europeana sustine ca negocierile oficiale cu Moscova care au durat mai mult de doua zile(30 aprilie si 1 mai), nu au reusit sa rezolve problema. Ca rezultat Comisia va cere o reuniune speciala a corpului de solutionare a litigiilor din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului(OMC), la 10 iulie, pentru a stabili un consiliu, care va dedice daca interdictia Rusiei se supune angajamentelor comertului echitabil din cadrul OMC.

 

UE sustine ca interdictia Rusiei este o reactie exagerata la descoperirea tranzitiei pestei porcine africane de la cativa porci mistreti din Belaurs in Lituania si Polonia in luna ianuarie.

 

Comisarul pentru comert, Karel De Gucht, a declarat luni (30iunie):”Restrictiile Rusiei cu privire la importurile de carne de porc din Europa sunt in mod clar disproportionate, discriminatorii si nu se bazeaza pe stiinta. Acest lucru este impotriva normelor comertului international, Europa nu are nici o alegere, decat de a solicita intrunirea unei comisii in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului.”

 

Comisarul UE in domeniul sanatatii Tonio Borg a adaugat ca UE a impus rapid masuri de control pentru limitarea bolii in aceste zone de frontiera.”Astfel, produsele din UE din zonele neafectate sunt perfect sigure.” El a adaugat:”In ciuda eforturilor noastre din ultimele cinci luni si a numeroase contacte bilaterale cu Rusia, nu exista nici un semn ca Rusia va permite reluarea schimburilor comerciale de la zonele neafectate din UE.”

 

Comisia a adaugat ca interdictia „deja a avut un impact sever in sectorul de porci  al UE, care necesita masuri de asistenta in criza”, pierdera producatorilor europeni de carne de porc din exporturi se ridica la 580 milioane Euro. In 2013, exporturile de carne de porc din UE catre Rusia au totalizat 1.4 miliarde Euro, aproximativ 25% din totalul exporturilor Uniunii Europene.

 

Rusia poate bloca cererea Uniunii pentru crearea unei comisii, dar in cazul in care Bruxel inainteaza o noua cerere la o reuniune ulterioara a corpului de solutionare a litigiilor, o comisie trebuie sa fie intrunita. In cazul in care normele sunt impotriva Rusiei, OMC poate autoriza Uniunea Europeana sa ia masuri de represalii, cum ar fi impunerea unor tarife speciale la exporturile din Rusia catre Europa pe o gama larga de produse. (agrobroker.ro)

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată
Autor: Meat MIlk  /   luni, 19 ianuarie 2015

Abatoarele franceze sunt în criză accentuată, potrivit asociației franceze a cărnii SNIV-SNCP. În urma veștii că abatoarele AIM au fost plasate în administrare judiciară săptămâna trecută, SNIV-SNCP a declarat că embargoul rus impus vara trecută a contribuit la o creștere a presiunii competiționale asupra întreprinderilor din...

China interzice importurile de produse avicole din SUA
Autor: Meat MIlk  /   joi, 15 ianuarie 2015

China interzice importurile de produse avicole din Statele Unite, reacționând la recentele apariții ale unor focare de gripă aviară în SUA, prin interzicerea oricăror importuri de păsări, ouă, carne de pasăre și produse de carne de pasăre din această țară, notează Global Meat.   O declarație comună a Ministerului...