Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

Ue continua sa discrimineze romania pe piata intercomunitara a carnii de porc

Autor: Meat MIlkmiercuri, 30 ianuarie, 2013

Potrivit cotidianului Adevarul, o noua delegatie de experti ai Comisiei Europene va veni luna aceasta in Romania pentru a stabili daca porcinele autohtone intrunesc conditiile de export in UE. De mai bine de trei ani, in Romania nu a mai fost depistat niciun caz de pesta porcina. Cu toate acestea, producatorii locali nu au dreptul sa exporte in UE.

Luna aceasta se va scrie un nou capitol in povestea porcului romanesc in Uniunea Europeana. Inca o delegatie de experti ai Comisiei Europene (CE) se va afla in Romania pentru a verifica iar calitatea efectivelor de porcine autohtone. Pentru producatorii romani, vestea nu este nici buna, nici rea si nicidecum noua.

Din 2003, de cand CE a decis ca Romania nu mai poate exporta carne de porc sau porci vii in UE, o serie de comisii s-a perindat prin tara noastra pentru a verifica efectivele. De cateva ori am obtinut chiar avize pozitive, insa, nici pana astazi, fermierii romani nu au dreptul sa exporte.

De aceea, reprezentantii industriei raman sceptici si fata de noua decizie finala” care urmeaza sa fie luata in saptamanile care vin. Mi se pare o bataie de joc din partea Comisiei Europene. De fiecare data gasesc cate o noua problema”, a declarat pentru Adevarul” Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc.

Nu cred ca vom primi aviz favorabil nici acum”, a adaugat acesta. Anul acesta nu se va scoate porc din Romania”, crede si Sorin Minea, actionarul majoritar al grupului Angst. In 2003, expertii CE au restrictionat accesul porcului romanesc pe pietele comunitare pentru ca fermierii isi vaccinau efectivele impotriva pestei porcine, practica neagreata in UE. In 2007, o alta delegatie a hotarat prelungirea restrictiei pana la 31 decembrie 2009.

Dupa aceasta data, Romania a obtinut permisia de a exporta, cu o singura conditie: carnea folosita nu trebuia sa fie de provenienta romaneasca, ci din zonele declarate libere” de pesta. In tot acest rastimp, producatorii si oficialii romani inca mai sperau ca restrictiile vor fi inlaturate. La inceputul anului, Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, declara ca Romania ar putea relua exporturile din aprilie-mai. Statul nu sprijina aceasta industrie, CE tergiverseaza, iar sectorul pierde sau ramane blocat”, arata ªtefan Nicolae, presedintele Agrostar. Probabil ca este vorba de o politica a unor grupuri mari de exportatori, care prefera ca aceasta industrie sa nu se dezvolte in Romania”, adauga acesta.

Festival multi-cultural gastronomic, la București, invitată de onoare: Turcia
Autor: meatmilk  /   vineri, 16 noiembrie 2018

(Comunicat) Festivalului Culturilor Asiatice  - Asia Fest va avea loc în perioada 16 – 18 noiembrie la Romexpo (pavilionul C3). Deși festivalul de anul acesta are ca țară invitată Turcia, aducând în prim plan muzica modernă dar și tradițională, alături de filmul documentar și delicioasa gastronomie de pe malul Bosforului,...

ANSVSA: Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane
Autor: meatmilk  /   joi, 15 noiembrie 2018

(Comunicat) La această dată, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 287 de localități din 18 județe, cu un număr de 1092 de focare (dintre care 16 în exploatații comerciale) și 167 de cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 360.800 de porci afectați de boală.   Prin aplicarea eficentă a măsurilor de...