Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

UE dă bani pentru instalații de tratare a deșeurilor

Autor: Meat MIlkluni, 5 mai, 2014

În majoritatea satelor româneşti, apa este poluată cu substante provenite din gunoiul de grajd folosit de agricultori. În cele mai afectate zone s-au construit platforme speciale pentru depozitarea deşeurilor. Analizele au demonstrat că soluţia funcţionează, iar fondurile pot fi asigurate din bani europeni, informează stiri.tvr.ro.

Ani de zile, oamenii de la ţară au aruncat gunoiul de grajd la voia întâmplării, iar mizeria ajungea rapid în pânza freatică şi afecta apa, culturile şi alimentele. Mai nou, la marginea unor sate, precum Balta Albă din Buzău, s-au ridicat platforme speciale pentru depozitat gunoiul. De acolo e luat şi folosit drept îngrăşămât pentru culturi.

La trei ani de la înfiinţarea platformelor, analizele de laborator arată că apa a devenit mai bună pentru consumul uman. Am luat probe din fantanile din fântânile de pe câmp şi apa e bună acum, a declarat Emil Necula, viceprimarul Balta Albă, noteaza Agroazi.

Cu acest tip de poluare care provoacă boli incurabile nu e de glumă: mai sunt încă aproape 70 de localităţi catalogate drept extrem de vulnerabile. Cantităţile de nutrienţi din sol şi ape au ajuns la un nivel critic, cu mult peste limitele admise.

Pentru populaţia din zonă înseamnă că apa din fântâni nu se poate folosi pentru băut, pentru gătit, a spus ministrul Mediului, Attila Korodi. În doi ani, în mii de localităţi afectate vor fi create astfel de platforme, se va face canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate. În total, o investiţie de 60 de milioane de euro din fonduri europene.(Mai multe, pe www.agroazi.ro)

În 2015, Frigoexpres va avea o creștere de 10 %
Autor: Maria Demetriad  /   vineri, 16 ianuarie 2015

În anul 2015, compania de transport Frigoexpres va avea o creștere de 10 % a afacerilor, a declarat Florian Mihuţ, Directorul General şi acţionarul majoritar al transportatorului orădean, la acest lucru urmând să contrinuie noile contracte semnate în Germania, Franţa şi Elveţia.   „Anul trecut l-am terminat cu o cifră de...

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro
Autor: Maria Demetriad  /   joi, 15 ianuarie 2015

Afacerile VPK Packaging-Salonta vor trece de 23 de milioane de euro, în 2015. Mai precis, producătorul belgian de ambalaje din carton VPK Packaging, care deţine pe piaţa locală două fabrici la Salonta, judeţul Bihor, şi-a bugetat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de 23,6 mil. euro, mai mult cu 13% faţă de anul trecut, în principal pe...