Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

UE și Chile negociază pentru eliminarea barierelor vamale la comerțul cu carne

Autor: Miruna Sorescumiercuri, 22 noiembrie, 2017

Industria cărnii din Chile a salutat lansarea discuțiilor dintre Uniunea Europeană (UE) și țara sud-americană, privind modificarea actualei înțelegeri comerciale dintre cele două jurisdicții.

 

O primă rundă de discuții a avut loc recent, în scopul aprofundării acordurilor existente, astfel încât acestea să abordeze și bariere netarifare, cum ar fi controalele de import pentru sănătate. Acestea sunt de o importanță deosebită pentru exportatorii chilieni, țară care exportă cantități semnificative de carne și animale în UE.

 

Vorbind pentru GlobalMeatNews, Francisco Cox Aldunate, directorul general al Asociației Chiliene de Carne (ACHIC), a declarat că se așteaptă ca exporturile de carne de vită să crească datorită revizuirii acordului comercial: ”Orice acord este considerat un avantaj pentru exporturile de carne către UE”, a spus el.

 

Creșterea preconizată a exporturilor va avea loc după un an lent, deoarece o monedă locală puternică a împins prețurile animalelor în Chile, făcând carnea de vită mai scumpă pentru cumpărătorii din UE. Odată cu trecerea la eliminarea barierelor comerciale, e de așteptat ca cererea de carne de vită chiliană să crească în UE.

 

Privind datele furnizate de direcția generală de comerț a Comisiei Europene, UE a importat din țara latino-americană animale în viu și produse alimentare (din toate speciile), în valoare de 2 miliarde de euro, în creștere cu 1,8% pe an. Importurile UE de produse din carne de porc selectate, totuși, au scăzut cu 28%, ajungând la 1.521 tone, în perioada ianuarie-august a acestui an, comparativ cu 2.958 tone, în aceeași perioadă a anului 2016.

 

Serviciul statistic al UE, Eurostat, a indicat un salt major în exporturile UE de carne și organe comestibile către Chile, până la 18,4 milioane de euro, de la 8,8 milioane de euro, în 2015, și de 4,8 milioane de euro, în 2014, cu cea mai mare categorie pentru carnea de porc, în anul 2016. Cu toate acestea, balanța europeană e pe deficit, pentru că exporturile chiliene către UE de carne și organe comestibile au fost în valoare de 83,6 milioane de euro, în 2016, în creștere, de la 81,9 milioane de euro în 2015, și de păsările de curte, de 47,8 milioane de euro, în 2016.

 

Comentând lansarea discuțiilor, comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat că este ”Excelent! Consiliul de Miniștri al UE i-a autorizat pe oficiali să lanseze negocierile comerciale pentru un acord modern cu Chile”. O a doua rundă de negocieri comerciale este de așteptat să aibă loc între cele două părți la începutul anului 2018.

Kerry Group: Prețul laptelui nu este susținut de cererea reală
Autor: Maria Demetriad  /   miercuri, 7 martie 2018

Actualul preț al laptelui nu este susținut de cererea reală de pe piață, potrivit directorului executiv al grupului Kerry, Edmond Scanlon, citat de European Dairy News.   Directorul executiv al Kerry a subliniat faptul că anul 2017 a fost "un an bun pentru lactate", adăugând că, din perspectiva Kerry, "stabilitatea prețurilor...

Cehia și-a depășit recordul la importul de carne
Autor: Mircea Demeter  /   joi, 1 martie 2018

Potrivit autorităților de la Praga, Republica Cehă a importat o cantitate record de carne în 2017, în valoare de 28 de miliarde de coroane (1,1 miliarde de euro), de patru ori mai mare decât în ​​momentul în care țara sa alăturat UE în 2004.   "An de an, balanța comercială negativă a cărnii s-a deteriorat cu aproape 2...