Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

UE și Chile negociază pentru eliminarea barierelor vamale la comerțul cu carne

Autor: Miruna Sorescumiercuri, 22 noiembrie, 2017

Industria cărnii din Chile a salutat lansarea discuțiilor dintre Uniunea Europeană (UE) și țara sud-americană, privind modificarea actualei înțelegeri comerciale dintre cele două jurisdicții.

 

O primă rundă de discuții a avut loc recent, în scopul aprofundării acordurilor existente, astfel încât acestea să abordeze și bariere netarifare, cum ar fi controalele de import pentru sănătate. Acestea sunt de o importanță deosebită pentru exportatorii chilieni, țară care exportă cantități semnificative de carne și animale în UE.

 

Vorbind pentru GlobalMeatNews, Francisco Cox Aldunate, directorul general al Asociației Chiliene de Carne (ACHIC), a declarat că se așteaptă ca exporturile de carne de vită să crească datorită revizuirii acordului comercial: ”Orice acord este considerat un avantaj pentru exporturile de carne către UE”, a spus el.

 

Creșterea preconizată a exporturilor va avea loc după un an lent, deoarece o monedă locală puternică a împins prețurile animalelor în Chile, făcând carnea de vită mai scumpă pentru cumpărătorii din UE. Odată cu trecerea la eliminarea barierelor comerciale, e de așteptat ca cererea de carne de vită chiliană să crească în UE.

 

Privind datele furnizate de direcția generală de comerț a Comisiei Europene, UE a importat din țara latino-americană animale în viu și produse alimentare (din toate speciile), în valoare de 2 miliarde de euro, în creștere cu 1,8% pe an. Importurile UE de produse din carne de porc selectate, totuși, au scăzut cu 28%, ajungând la 1.521 tone, în perioada ianuarie-august a acestui an, comparativ cu 2.958 tone, în aceeași perioadă a anului 2016.

 

Serviciul statistic al UE, Eurostat, a indicat un salt major în exporturile UE de carne și organe comestibile către Chile, până la 18,4 milioane de euro, de la 8,8 milioane de euro, în 2015, și de 4,8 milioane de euro, în 2014, cu cea mai mare categorie pentru carnea de porc, în anul 2016. Cu toate acestea, balanța europeană e pe deficit, pentru că exporturile chiliene către UE de carne și organe comestibile au fost în valoare de 83,6 milioane de euro, în 2016, în creștere, de la 81,9 milioane de euro în 2015, și de păsările de curte, de 47,8 milioane de euro, în 2016.

 

Comentând lansarea discuțiilor, comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat că este ”Excelent! Consiliul de Miniștri al UE i-a autorizat pe oficiali să lanseze negocierile comerciale pentru un acord modern cu Chile”. O a doua rundă de negocieri comerciale este de așteptat să aibă loc între cele două părți la începutul anului 2018.

În 2017, Ucraina își va crește exporturile de carne de 1,5 ori
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 15 noiembrie 2017

Exporturile de carne din Ucraina s-au majorat de 1,5 ori în acest an, la 343 milioane de euro în valoare. Un raport al Institutului de Economie Agrară din Ucraina, care a analizat vânzările anuale pe perioada ianuarie-septembrie, a concuzionat că cea mai mare creștere a vânzărilor din export a fost în sectorul păsărilor de curte, unde...

Brexit: Industria cărnii din UK va fi strivită de barierele vamale impuse de OMC
Autor: Mircea Demeter  /   miercuri, 8 noiembrie 2017

Producătorii de carne din Marea Britanie spun că va fi greu, după Brexit, ieșind din UE fără o înțelegere comercială . În acest sens, organizațiile din sectorul cărnii au avertizat un comitet al parlamentului britanic că industria va suferi consecințe grave, în cazul în care Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană în martie...