Acest site foloseste cookies.
Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.
Vezi mai multe detalii
close
Aboneaza-te la newsletter
close

UE, somată să diminueze consumul de carne

Autor: Meat MIlkmiercuri, 27 august, 2014

Populaţia din Uniunea Europeană ar trebui să reducă consumul de carne şi lapte pentru a proteja natura şi pentru a reduce nivelul de dioxid de azot, se arată într-un raport al Naţiunilor Unite dat publicităţii săptămâna trecută. Reducerea la jumătate a consumului de carne în Europa ar putea genera o diminuare cu până la 40% a nivelului dioxidului de azot. Ba mai mult decât atât, dacă va creşte consumul de carne în următoarea perioadă, există riscul contaminării cu dioxid a apei, aerului şi solului.

Dioxidul este folosit ca fertilizator pentru a înlocui substanţele nutritive ce au fost extrase de plantele în dezvoltare, însă cantităţi însemnate de dioxid de azot ajung în apă, aer sau sol. În plus, pot proveni şi de la animale, în special de la vaci, al treilea cel mai mare generator de gaze cu efect de seră după dioxidul de carbon şi metan. În prezent, 6,5 – 8 milioane de tone de azot sunt eliberate în mediu în urma activităţilor din sectorul agricol. Aceasta reprezintă în jur de 80% din emisiile de dioxid din toate sursele, potrivit unui studiu realizat de Comisia Economică a Naţiunilor Unite ale Europei.

În jur de 79-88% din volumul total al emisiilor de azot sunt asociate cu zootehnia. Volumul azotului generat de la producţia de carne sau lactate este mult mai mare decât cel care provine de la vegetale, se adaugă în raport. În plus, reducerea consumului de carne şi produse lactate va genera şi o diminuare a importurilor de soia modificate genetic folosite în alimentaţia animalelor. Uniunea Europeană ar putea deveni un exportator important de soia, în loc să cumpere masiv din străinătate. Agricultura, în special din cauza zootehniei, este o sursă importantă de gaze cu efect de seră generând 10-25% din emisiile globale. Mai multe, pe www.recolta.eu